Τοπικά

«Απόσταγμα» ιστορίας 130 ετών – Βραβείο ποιότητας για το ελαιοτριβείο της οικογένειας Αντωνίου στη Σκόπελο

Σημαντική διάκριση απέσπασε πριν από λίγες ημέρες το ελαιοτριβείο της οικογένειας Αντωνίου στη Σκόπελο, καθώς στην «παρθενική» συμμετοχή στον διαγωνισμό London International Olive Oil Competitions (ΙΟΟC) 2021, που θεωρείται ο πιο αναγνωρίσιμος στην Ευρώπη, απέσπασε το τρίτο βραβείο ποιότητας. Η Τριανταφυλλιά Αντωνίου μίλησε για τη σημαντική διάκριση του παρθένου ελαιολάδου που παράγει στο νησί των Βορείων Σποράδων, όπως και την ιδιαιτερότητα του ελαιοτριβείου με την παράλληλη λειτουργία μουσειακού χώρου, που αναδεικνύει την ιστορία των 130 χρόνων της οικογένειας στον ελαιουργικό τομέα.

Η τρίτη θέση στα Quality Awards του φετινού London IOOC αυξάνει τον βαθμό της φήμης του ελαιολάδου της οικογένειας Αντωνίου, που είναι γνωστή για την εξαιρετική ποιότητα των προϊόντων της. H εμπιστοσύνη που έδειξαν τα μέλη της κριτικής επιτροπής του διαγωνισμού προστέθηκε στα εύσημα που απονέμουν χρόνια τώρα οι πελάτες που επιλέγουν τη συγκεκριμένη ετικέτα, τόσο εντός, όσο και εκτός ελληνικών συνόρων. «Περισσότερο δουλεύουμε με τα νησιά των Βορείων Σποράδων και ορισμένα delicatessen στον Βόλο. Όμως κάνουμε και εξαγωγές. Χονδρική στη Γερμανία, σε πεντάστερα εστιατόρια, όπως επίσης μέσω του e-shop που έχουμε δημιουργήσει στον κόμβο της εταιρείας ταχυμεταφορών της DHL και στέλνουμε σε όλο τον κόσμο. Συνεργαζόμαστε με 36 χώρες, ενώ έχουμε δεχθεί παραγγελίες μέχρι και από τις ΗΠΑ», σημείωσε η κ. Αντωνίου.

Πέρα από την υπεραιωνόβια παράδοση, αφού το ελαιοτριβείο άρχισε να λειτουργεί στη Σκόπελο πριν το 1900, η οικογενειακή επιχείρηση άρχισε να εξελίσσεται από τη στιγμή που άρχισε την τυποποίηση. «Αυτό οφείλεται εν πολλοίς στον μεγάλο μας γιο, τον Γιάννη, ο οποίος αφιερώνει πολλές ώρες για την εξέλιξη του ελαιοτριβείου. Είναι οικονομολόγος. Πήρε πτυχίο στο ΕΚΠΑ, ενώ έκανε και μεταπτυχιακές σπουδές (σ.σ. ο μικρότερος γιος της οικογένειας, Θανάσης, αφού πρώτα σπούδασε Πληροφορική, ακολούθησε τον ίδιο δρόμο με τον πατέρα του και είναι υποπλοίαρχος σε πλοίο της γραμμής Βόλου-Β. Σποράδων)», τόνισε η κ. Αντωνίου, η οποία γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Υπήρξε μαθήτρια μέχρι και την Ε’ τάξη του Δημοτικού στο ξακουστό Ζάππειο Παρθεναγωγείο, που θεωρείται ισότιμο του Αρσακείου στην Ελλάδα. Στα τέλη της δεκαετίας του ‘60 βρέθηκε οικογενειακώς στην Αθήνα, όπου σπούδασε διακόσμηση. «Με μία βαλίτσα στο χέρι ήρθαμε από την Τουρκία τότε», θυμήθηκε, ενώ έπειτα ανέφερε ότι ζει στη Σκόπελο από το 1981, όταν και παντρεύτηκε τον Γιώργο Αντωνίου, πλοίαρχο του εμπορικού ναυτικού. Η έλευσή της στο νησί συνδυάστηκε και με την ενασχόλησή της με την παραγωγή ελαιολάδου. «Κοντεύω σαράντα χρόνια στο ελαιοτριβείο. Στην αρχή ήμουν μόνη μου, αφού ο Γιώργος ταξίδευε από τότε. Έκανα τη διανομή και με βοηθούσαν και τα παιδιά, όταν ήταν μικρότερα», είπε με χαμόγελο, η οποία έπειτα εξομολογήθηκε πως μυήθηκε στα μυστικά του ελαιολάδου από τον πεθερό της.

Κλείνοντας, η Πολίτισσα παραγωγός αναφέρθηκε στο μουσείο που λειτουργεί εντός των εγκαταστάσεων. Σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο φιλοξενούνται εκθέματα του παλιού ελαιοτριβείου των Αντωνίου, αλλά και εργαλεία παραδοσιακής συγκομιδής ελιάς έως τα μέσα του 20ού αιώνα. «Είτε μεμονωμένα είτε σε γκρουπ, κάνουμε ξεναγήσεις στους επισκέπτες και τους εξηγούμε όλα τα στάδια της παραγωγής, ενώ γίνεται και προβολή βίντεο με τον τρόπο που δουλεύουμε σήμερα. Άπαντες φεύγουν εντυπωσιασμένοι από το μουσείο, ιδίως οι ξένοι που βρίσκουν συναρπαστικό το πώς λειτουργούσαν κάποτε τα ελαιοτριβεία στην πατρίδα μας. Είναι η παράδοση του τόπου μας αυτή και ενθουσιάζονται ακόμη περισσότερο, όταν δοκιμάζουν και το λάδι μας», κατέληξε η κ. Αντωνίου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το