Τοπικά

Απορρίφθηκε από τον Άρειο Πάγο η αναίρεση για τον θάνατο 34χρονης με κατηγορούμενους 6 γιατρούς του “Αχιλλοπούλειου”

Απορρίφθηκε με απόφαση του Αρείου Πάγου (αριθμός 1237/11-11-2020) η αναίρεση που είχε ασκήσει ο εισαγγελέας του ανώτατου δικαστηρίου κατά της απόφασης του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Βόλου, με την οποία είχε παραγραφεί υπόθεση φερόμενης ανθρωποκτονίας από αμέλεια, στην οποία κατηγορούμενοι ήταν έξι γιατροί του «Αχιλλοπούλειου» Νοσοκομείου.

Η υπόθεση αφορούσε τον θάνατο 34χρονης Βολιώτισσας στο Νοσοκομείο, που είχε συμβεί τον Αύγουστο του 2014. Ο Άρειος Πάγος έκρινε, στη συζήτηση που διεξήχθη στις 16 Οκτωβρίου 2020, ότι η αναίρεση είναι νομικά αβάσιμη και την απέρριψε. Η αναίρεση είχε ασκηθεί επί της παραγραφής της υπόθεσης στο ανώτατο δικαστήριο (1/2020). Στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου είχε προσφύγει η οικογένεια του θύματος, η οποία και είχε αποστείλει τη σχετική δικογραφία, για την οποία είχε υποβάλει πρόταση παραγραφής η Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου.
Στην υπόθεση κατηγορούμενοι ήταν έξι γιατροί, πρώην και νυν του «Αχιλλοπούλειου» Νοσοκομείου Βόλου, που υπηρετούσαν σ’ αυτό τον Αύγουστο του 2014 και των οποίων το κατηγορητήριο είχε ακυρωθεί από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου. Από το δικαστήριο είχε κριθεί πως το κατηγορητήριο ήταν ελλιπές, όπως είχε υποστηρίξει ο συνήγορος υπεράσπισης των έξι κατηγορούμενων.

Οι έξι γιατροί κατηγορούνταν για ανθρωποκτονία από αμέλεια, καθώς 34χρονη είχε αφήσει την τελευταία της πνοή στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Βόλου, στις 18 Αυγούστου του 2014, με τους συγγενείς της να στρέφονται κατά των γιατρών, που την παρακολουθούσαν, θεωρώντας τους υπεύθυνους για τον θάνατό της.

Η 34χρονη είχε υποστεί πολλαπλά κατάγματα και εσωτερική αιμορραγία, καθώς είχε πέσει από το μπαλκόνι του τετάρτου ορόφου της πολυκατοικίας, όπου διέμενε στο κέντρο του Βόλου, στις 7 Ιουλίου του 2014. Η άτυχη γυναίκα είχε νοσηλευτεί κατόπιν για 40 ημέρες στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου, όπου και είχε αφήσει την τελευταία της πνοή. Σύμφωνα με όσα είχαν γίνει τότε γνωστά, η πτώση της από τον τέταρτο όροφο, στις 12 τα μεσάνυχτα, οφειλόταν σε ατύχημα. Στο Νοσοκομείο Βόλου, όπου είχε μεταφερθεί με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, η κατάστασή της είχε κριθεί από τους γιατρούς πολύ κρίσιμη, γι’ αυτό και είχε εισαχθεί στη ΜΕΘ, όπου νοσηλεύτηκε διασωληνωμένη και σε καταστολή. Η 34χρονη ζούσε με τη μητέρα και την αδερφή της και ήταν άνεργη, ενώ πριν συμβεί το ατύχημα που κατέληξε στον θάνατό της, η οικογένεια είχε χάσει τον πατέρα, γεγονός που τους είχε στοιχίσει.

ο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου έκρινε ότι το κλητήριο θέσπισμα έπρεπε να περιλαμβάνει και τις ειδικές διατάξεις εναντίον του καθενός γιατρού, που κατηγορούνταν ξεχωριστά, ωστόσο και σε περίπτωση που τυχόν συντασσόταν νέο κλητήριο θέσπισμα, η υπόθεση είχε πλέον παραγραφεί, καθώς είχε παρέλθει η πενταετία. Η εισαγγελική πρόταση ήταν να μην ακυρωθεί το κλητήριο θέσπισμα (κατηγορητήριο). Τελικά το δικαστήριο το ακύρωσε και επανέφερε την υπόθεση στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου για να προβεί στις δικές της ενέργειες. Η Εισαγγελία είχε υποβάλει πρόταση για παραγραφή. Όπως είχε γίνει γνωστό, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Βόλου που είχε χειριστεί αρχικά την υπόθεση, την είχε θέσει στο αρχείο, ωστόσο η οικογένεια της εκλιπούσας είχε προσφύγει κατά της εν λόγω απόφασης στην Εισαγγελία Εφετών Λάρισας, η οποία και την επανέφερε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου, με το σκεπτικό ότι «δεν είχε γίνει αξονική τομογραφία στην 34χρονη σε χρονικό διάστημα 12 ωρών μετά την πρώτη αξονική». Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου άσκησε εκ νέου διώξεις κατά των έξι γιατρών, για να συζητηθεί τελικά η υπόθεση στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο και να ακυρωθεί το κατηγορητήριο, λόγω παρέλευσης πενταετίας… Στον Άρειο Πάγο τους έξι γιατρούς εκπροσώπησε ο δικηγόρος Βόλου Ν. Παπαπέτρος.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το