Πολιτισμός

«Απορίας Άξιον»: Ο δοκιμιακός λόγος του Δημήτρη Σιάτρα

Πριν από λίγες μέρες κυκλοφόρησε από τον εκδοτικό οίκο Παρισιάνου Α.Ε. ένα νέο βιβλίο του Δημήτρη Σιάτρα, με τον τίτλο «ΑΠΟΡΙΑΣ ΑΞΙΟΝ». Περιέχει τριάντα δοκίμια που πραγματεύονται αντικείμενα της κλασικής και της υπαρξιακής φιλοσοφίας, της κοινωνικής ανθρωπολογίας, της πολιτικής, του δικαίου και της ιστορίας του πολιτισμού, παράλληλα δε ψηλαφούν τα αίτια των συνθηκών που διαμορφώνουν τη συλλογική ανθρώπινη ζωή του παρόντος και προδιαγράφουν την εξέλιξή της στο μέλλον.

Η πνευματική προσπάθεια που παρήγαγε τα δοκίμια αυτά έχει στηριχθεί στα δεδομένα της επίσημης ιστοριογραφίας, στα κεκτημένα της σύγχρονης επιστήμης, στις διαχρονικές αξίες της ανθρώπινης διανόησης (φιλοσοφικές παραδοχές), στις κοινωνιολογικές συντεταγμένες – όχι στους συρμούς – της ομαδικής ανθρώπινης ζωής και στις επιμετρήσεις της ισχύος και των ψυχοκοινωνικών αντανακλάσεων των θρησκειών, καθώς και κάθε μεταφυσικής περιέργειας.

Στα δοκίμια αυτά, οι σχετικές επιστάσεις γίνονται με διαγνωστική πρόθεση, με αδέσμευτη αξιολογική διάθεση και με καθαρή (μη υποβολιμαία) επιθυμία συναγωγής ενός συμπεράσματος αναφορικά με τη σύσταση της κοσμικής πραγματικότητας και για χάρη της αυτοσυνειδησίας μας.
Τα δοκίμια αυτά έχουν δημοσιευθεί κατά καιρούς στον ημερήσιο Τύπο, συγκεντρώθηκαν δε στον τόμο αυτό, συμπληρωμένα και εμπλουτισμένα με κάποια στοιχεία ωρίμανσης του τρέχοντος γνωστικού πεδίου και του ίδιου του συγγραφέα.

Η διάταξη της ύλης του βιβλίου καθορίζεται από την κατανομή των δοκιμίων σε ενότητες που καλύπτουν ομοειδή ή συγγενικά αντικείμενα του ανθρώπινου προβληματισμού. Η ευρύτητα του πνευματικού τομέα που καλύπτεται από την ύλη του βιβλίου δικαιολογεί την πολυθεματική συγκέντρωση των δοκιμίων που περιέχονται σ’ αυτό το βιβλίο.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το