Παραπολιτικά

Απών στις ανάγκες, παρών στην «τιμωρία»

Το πρόσωπο της φτώχειας και της ανέχειας αποτυπώνεται σε μια μητέρα που ζει με τα παιδιά της στην παιδιατρική του Νοσοκομείου, μετά από καταγγελίες για παραμέληση.
Μόνη της, χωρίς υποστηρικτικό περιβάλλον μεγαλώνει τρία παιδάκια. Ελάχιστα τα μεροκάματα και στο σπίτι δεν υπάρχει ρεύμα και νερό.
Εκατοντάδες άνθρωποι της διπλανής πόρτας ζουν κάτω από αυτές τις συνθήκες. Δεν είναι διαταραγμένοι. Δεν τους επιτρέπεται να σκεφτούν, εάν πάσχουν από κατάθλιψη ή άλλη ψυχική ασθένεια, γιατί αφενός τα προβλήματα τους υπερβαίνουν, αφετέρου δεν μπορούν οικονομικά να αντιμετωπίσουν την αγωγή τους. Αγαπούν τα παιδιά τους, αλλά δεν μπορούν να τους προσφέρουν ούτε τις βασικές παροχές.
Η μητέρα των τριών παιδιών ζει το μεγαλύτερο «κραχ» στη ζωή της και το κράτος που δεν της επιτρέπει να ζήσει τα παιδιά της παρέχοντάς της, όπως οφείλει, τις αναγκαίες υποστηρικτικές υπηρεσίες, θα είναι εκείνο που θα κρίνει, εάν μπορεί να τα κρατήσει δίπλα της. Απών από τις ανάγκες της, παρών στην «τιμωρία» της.
«Υπάρχουν πολλές υποθέσεις που παραπέμπονται με εισαγγελικές εντολές για να εξετάσουμε γονείς και να κρίνουμε εάν είναι ψυχικά υγιείς για να κρατήσουν τα παιδιά τους. Οι άνθρωποι, δεν είναι τρελοί. Φτωχοί είναι», ανέφερε ένας ψυχίατρος σε μια συζήτησή μας, με αφορμή την περιπέτεια της οικογένειας.
Η τύχη της μητέρας και των παιδιών θα αποφασιστούν την Τρίτη, όταν κατατεθούν στον εισαγγελέα τα υπηρεσιακά πορίσματα, τα οποία θα κρίνουν με αυστηρότητα, όπως επιβάλλεται, μια μητέρα που η ανεργία και τα προβλήματα έσκασαν με κρότο σπίτι της και ακρωτηρίασαν τη σκέψη της για τους κανόνες προστασίας των παιδιών, στην προσπάθεια να εξασφαλίσει φαγητό και στέγη.
Την ίδια στιγμή, σ’ ένα παράλληλο επικοινωνιακό σύμπαν, διάφοροι κυβερνητικοί ευαγγελίζονταν το τρένο της ανάπτυξης, ένα τρένο που προφανώς ταξιδεύει χωρίς επιβάτες, αφού κανένας μας δεν κάθεται αναπαυτικά στις θέσεις του.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το