Ελλάδα

Απολογισμός Τσίπρα στο Economist – Δεν κινδυνεύουν μισθοί και συντάξεις

τσίπρας

«Στην Ευρώπη πάμε καλά. Ο Ολυμπιακός κέρδισε και πάμε στην Ευρωλίγκα. Θα πάμε καλά όμως και στα υπόλοιπα», τόνισε, ξεκινώντας την ομιλία του από το βήμα του Economist ο πρωθυπουργός. Έστειλε μηνύματα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της χώρας, τονίζοντας ότι «η συμφωνία πρέπει να κλείσει» αλλά και ότι «προϋπόθεση για να κλείσει πρέπει να είναι έντιμη και αμοιβαία επωφελής» και διαβεβαίωσε ότι δεν υφίσταται κίνδυνος για τους μισθούς και τις συντάξεις.Ο πρωθυπουργός, στην ομιλία του με τίτλο «Ενα όραμα για μια Ευρώπη που αλλάζει 100 ημέρες διακυβέρνησης: Επιτεύγματα και προοπτικές για την Ελλάδα» έκανε τον απολογισμό του μέχρι τώρα κυβερνητικού έργου, ασκώντας δριμύτατη κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Αφού είπε πως η συμφωνία με τους εταίρους πρέπει να κλείσει και ότι πρέπει να είναι έντιμη και αμοιβαία επωφελής, τόνισε ότι δεν μπορεί κάποιοι να έχουν στο βάθος του μυαλού τους την ιδέα ότι όσο κυλάει ο χρόνος θα δοκιμάζονται οι αντοχές της ελληνικής πλευράς και θα ξεθωριάζουν οι κόκκινες γραμμές της. Σημείωσε ότι “αν το έχουν αυτό στο μυαλό τους, καλό είναι να το ξεχάσουν”, γιατί, όπως συμπλήρωσε, αυτή η επιλογή θα φέρει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα.

Είπε ότι οι εκλογές της 25ης Γενάρη έδωσαν στην κυβέρνηση ξεκάθαρη εντολή για αλλαγή της πολιτικής της λιτότητας, την εντολή να αλλάξει τα πράγματα και “αυτή την εντολή υλοποιούμε κάθε μια από τις εκατό πρώτες μέρες”.

«Διαπραγματευόμαστε με επιμονή για μία νέα συμφωνία που θα διασφαλίζει την ανάπτυξη, την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές» δήλωσε ο πρωθυπουργός. Επιδιώκουμε λύση στο πρόβλημα, δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα, είμαστε ειλικρινείς και δεν μπλοφάρουμε, πρόσθεσε.

Ο Αλέξης Τσίπρας διαβεβαίωσε τους πολίτες ότι δεν υπάρχει δυνατότητα και πιθανότητα να υποχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση στο θέμα μισθών και συντάξεων. Ανέφερε επίσης, ότι «έχουν βρεθεί κοινά σημεία με τους δανειστές που μας κάνουν να πιστεύουμε ότι είμαστε κοντά σε συμφωνία, αλλά παραμένουν ανοικτά τα θέματα για τις απαιτήσεις τους που αφορούν το ασφαλιστικό και τα εργασιακά».

«Να προσχωρήσει και η άλλη πλευρά στο ρεαλισμό» είπε ο πρωθυπουργός, καλώντας για μια ακόμη φορά τους εταίρους να κάνουν συμβιβασμούς.

Ασκησε κριτική στην πολιτική ελίτ της περασμένης πενταετίας, καταλογίζοντας της ότι απέτυχε παταγωδώς να βγάλει τη χώρα από την κρίση και πως επέλεξε να συνταχθεί με τις πιο ακραίες και μεροληπτικές ιδέες και δυνάμεις σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου να υλοποιήσει μια σκληρότατη πολιτική λιτότητας ενάντια στην τεράστια πλειοψηφία της κοινωνίας και ότι κυριάρχησε με τη στήριξη των ισχυρών. Σε αυτό το πλαίσιο άσκησε δριμεία κριτική στο Μνημόνιο.

Στα χρόνια του Μνημονίου οι ανισότητες εκτινάχθηκαν, η ανεργία τριπλασιάστηκε, οι συντάξεις υπέστησαν δραματικές περικοπές. Οι μόνοι που δεν υπέστησαν ζημιές ήταν οι Ελληνες πλούσιοι, αυτοί που έβγαλαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό γρήγορα και σήμερα συνεχίζουν να φοροδιαφεύγουν, είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι αυτή η πολιτική ήταν που τον έφερε για 4η φορά στο βήμα του Economist αλλά τώρα με την ιδιότητα του Πρωθυπουργού.

«Υλοποιούμε την εντολή να αλλάξουμε τα πράγματα στη χώρα», ανέφερε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στους 4 μήνες της διακυβέρνησης.

«Στόχος μας να ξαναδώσουμε στην πολιτική μια βιώσιμη εκδοχή του κοινωνικού συμφέροντος», ανέφερε ο κ.Τσίπρας και πρόσθεσε: «Νομοθετούμε και διαπραγματευόμαστε σε περιβάλλον πρωτοφανώς δυσμενές. Πορευόμαστε σε ένα ναρκοθετημένο έδαφος που με επιμέλεια προετοίμασε η προηγούμενη κυβέρνηση».

«Δεν παραλάβαμε μόνο καμμένη γη. Παραλάβαμε μια κατάσταση με διαπιστωμένη την αδυναμία καταβολής μισθών και συντάξεων, είπε για την κατάσταση που κληρονόμησε η νέα Κυβέρνηση» είπε ακόμη ο πρωθυπουργός. Τόνισε όμως ότι δεν υφίσταται κίνδυνος για τους μισθούς και συντάξεις.

Και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση εξυπηρετεί τις υποχρεώσεις της στους δανειστές αν και εκείνοι δεν έχουν ανταποκριθεί στις δικές τους υποχρεώσεις αφού δεν έχουν καταβάλει δόση από τον περασμένο Αύγουστο. Δίνουμε μάχη με τους εταίρους και παρά την ασφυξία η κυβέρνηση αύξησε το πρωτογενές πλεόνασμα σε σχέση με πέρυσι και τα έσοδα, είπε ο πρωθυπουργός.

Ως συνειδητή επιλογή μεταβίβασης των συνεπειών της οικονομικής κρίσης, στις πλάτες της μεσαίας τάξης και της μισθωτής εργασίας, αντιμετώπισε ο πρωθυπουργός το μνημόνιο, δηλώνοντας πως η κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας, έχει λάβει εντολή απ’ τον ελληνικό λαό να διαπραγματευτεί στο όνομα της ισότητας.

Εγκαλώντας τους “εμπνευστές του Μνημονίου” για τον “κυνισμό” τους, ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως η κυβέρνηση νομοθετεί και διαπραγματεύεται με βάση τα συμφέροντα της συντριπτικής πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας και δεν αναπαράγει απλώς την υπάρχουσα κατάσταση αφήνοντας άθικτη την “οικονομική ψαλίδα”, αλλά αποσκοπεί και στην μετατροπή της ευρωπαϊκής κοινωνίας, από άθροισμα μεμονωμένων ατόμων σε πραγματική κοινότητα.

Πηγή:ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το