Τοπικά

Απολογισμός της φωτογραφικής έκθεσης ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣΥΝΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Πραγματοποιήθηκαν στις 27 Ιουνίου 2024 τα εγκαίνια της έκθεσης «Συναντήσεις με την Ορθόδοξη Χριστιανοσύνη στην Ελλάδα» (“Begegnungen mit dem Orthodoxen Christentum in Griechenland”), με φωτογραφίες της Όλιας Γκλούσενκο και του Κωστή Δρυγιανάκη, στο χώρο της Προτεσταντικής Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μύνστερ, στη Γερμανία. Η έκθεση περιλαμβάνει φωτογραφίες από τον εκκλησιαστικό κόσμο της Μητρόπολης Δημητριάδος, τραβηγμένες στο διάστημα σχεδόν μιας εικοσαετίας (από το Πάσχα του 2005 ως το Πάσχα του 2024) και εστιάζει στη σημερινή πραγματικότητα του Ορθόδοξου χριστιανισμού στην ελληνική επαρχία, αναζητώντας την ομορφιά που κρύβεται στις καθημερινές λεπτομέρειες και στις συνεχείς μεταμορφώσεις της παλαιάς εκκλησιαστικής κληρονομιάς.

Παρουσιάζοντας την έκθεση, ο βασικός εμπνευστής της, καθηγητής Hans-Peter Grosshans, μνημόνευσε την τεράστια συμβολή της Ελλάδας στο οικοδόμημα του ευρωπαϊκού πολιτισμού, τονίζοντας την αγάπη των Γερμανών για την Ελλάδα, πέρα από τις πολιτικές αντιπαραθέσεις της εποχής της οικονομικής κρίσης, και διευκρινίζοντας ότι αυτή η έκθεση, όντας μια ματιά εκ των έσω, δίνει μια ευκαιρία για βαθύτερη γνωριμία με την εκκλησιαστική πραγματικότητα στη χώρα μας. Απαντώντας, ο Κωστής Δρυγιανάκης αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα της εργασίας των γερμανών μελετητών στην αναβίωση του ενδιαφέροντος για τον ελληνικό κόσμο από την εποχή της Αναγέννησης, ενώ σημείωσε ότι μεγάλο μέρος της σημερινής ελληνικής Ορθοδοξίας παραμένει ελάχιστα γνωστό, ουσιαστικά ανεπίγνωστο ακόμη και μέσα στην ελληνική επικράτεια, και σ’ αυτές ακριβώς τις πτυχές εστιάζει η τρέχουσα έκθεση.

Στις 29 Ιουνίου επισκέφτηκαν την έκθεση οι συμμετέχοντες του Συνεδρίου «Ορθόδοξος Χριστιανισμός και Πολιτικές της Ταυτότητας» που διοργανώθηκε από την Έδρα Ορθόδοξης Θεολογίας του Πανεπιστημίου του Μύνστερ, σε συνεργασία με την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου και άλλους οργανισμούς. Πραγματοποιήθηκε σύντομη ξενάγηση με συζήτηση πάνω στα επιμέρους θέματα.

Υπενθυμίζεται, ότι η δουλεία της Όλιας Γκλούσενκο και του Κωστή Δρυγιανάκη παρουσιάστηκε και με τη μορφή ενός λευκώματος με τίτλο «“ἐν τῇ ὁδῷ, ᾗ ἐπορεύθημεν”: Ασύχναστοι τόποι στη Μητρόπολη Δημητριάδος», που εκδόθηκε to 2022 από την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος Resilience.

Προηγούμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το