Τοπικά

Απολογισμός δράσης από τη Δημοτική Αρχή Αλμυρού: «Επί τάπητος» νέα έργα και κοινωνική πολιτική

Τα νέα έργα και την οικονομική διαχείριση που του εξασφαλίσουν υπόλοιπο στο ταμείο 2,7 εκατομμύρια ευρώ παρουσίασε χθες στον απολογισμό της Δημοτικής Αρχής, ο δήμαρχος Αλμυρού κ. Εσερίδης. Όπως είπε ο ίδιος, οι προσπάθειες και οι στοχευμένες ενέργειες του Δήμου επικεντρώθηκαν στη συνέχιση της ομαλής λειτουργίας των οικονομικών υπηρεσιών τόσο από πλευράς εσόδων όσο και εξόδων, έτσι ώστε να πιστοποιηθεί για μια ακόμη φορά η αποτελεσματικότητα του οργανισμού να ανταπεξέλθει με επιτυχία στη βαθιά οικονομική και κοινωνική κρίση που διέρχεται η χώρα τα τελευταία χρόνια. Τα έσοδα ανήλθαν στο ποσό των 11.846.530,03 ευρώ, ενώ τη διετία 2016-2017 ολοκληρώθηκε η καταγραφή των ακινήτων που ανήκουν στον Δήμο και για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων για 229 Ακίνητα. Πρόκειται για ακίνητα από όλο τον Καλλικρατικό Δήμο και η καταγραφή τους είναι το σημαντικότερο εργαλείο για τη διερεύνηση των δυνατοτήτων αξιοποίησής τους προς όφελος των δημοτών.
Εντάχθηκαν προς τακτοποίηση – «νομιμοποίηση» 30 δημοτικά κτίρια και συνολικά μέχρι σήμερα έχουν «νομιμοποιηθεί» 51 δημοτικά κτίρια.
Ο δήμαρχος παρουσίασε χθες τις προτάσεις που έχει υποβάλλει στο ΕΣΠΑ, όπως τη βελτίωση προσβασιμότητας γεωργικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων 1.000.000,00 το δίκτυο Αποχέτευσης Ακαθάρτων οικισμού Κροκίου, το δίκτυο Αποχέτευσης Ακαθάρτων οικισμού Πλατάνου, την αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης Ευξεινούπολης, το δίκτυο Αποχέτευσης Ακαθάρτων οικισμού Αμαλιάπολης, την ανέγερση Νηπιαγωγείου Σούρπης, ανάπλαση – Βελτίωση Κοινοχρήστων Χώρων, ανάπλαση-Βελτίωση Κοινοχρήστων Χώρων Σούρπης, αγροτική Οδοποιία και άλλα έργα.

Η κοινωνική πολιτική
Η κοινωνική πολιτική του Δήμου Αλμυρού έχει ως στόχο την υποστήριξη των πολιτών που πλήττονται περισσότερο από τις συνέπειες της συνεχιζόμενης κρίσης, τους άπορους, τους άστεγους, τους άνεργους, τους ανασφάλιστους που αδυνατούν να καλύψουν ακόμα και τις ανάγκες τους, στη διατροφή και στην ιατρική περίθαλψη.
Την περίοδο 2016-2017 ξεκίνησε η εφαρμογή νέων προγραμμάτων όπως το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, συνεχίσθηκε η υλοποίηση, ήδη ενταγμένων ευρωπαϊκών προγραμμάτων όπως το ΤΕΒΑ και το Κέντρο Κοινότητας, συνέχισαν τη λειτουργία τους δομές που δημιουργήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, παρέχοντας υπηρεσίες σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες όπως είναι οι άπορες οικογένειες, οι ηλικιωμένοι, τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες.
Ο Δήμος Αλμυρού συμμετέχει στη σύσταση της Κοινωνικής Σύμπραξης των φορέων στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (ΤΕΒΑ/FEAD), του υπουργείου Εργασίας, το οποίο έχει ως αντικείμενο τη διανομή τροφίμων και ρουχισμού και την υλοποίηση συνοδευτικών μέτρων. Στο πρόγραμμα έχουν ενταχθεί 237 οικογένειες, με 458 μέλη, με μέσο όρο ηλικίας 32,4 έτη, εκ των οποίων 223 άτομα είναι άντρες και 235 γυναίκες.
Μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιηθεί η διανομή τροφίμων η οποία και συνεχίζεται ενώ έχει εγκριθεί η υλοποίηση υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής στήριξης, ενδυνάμωσης και κοινωνικής ένταξης σε ατομικό επίπεδο και σε επίπεδο οικογένειας (ή και σε μονήρη άτομα), με ωφελούμενους 100 άτομα, ανεξαρτήτου ηλικίας καθώς και υπηρεσίες κοινωνικοποίησης παιδιών όπως για παράδειγμα η πρόσβαση σε αθλητικές δραστηριότητες, με ωφελούμενους 74 παιδιά, ηλικίας 7 έως 18 ετών η οποία αναμένεται να ξεκινήσει εντός του 2018.
Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» και το πρόγραμμα «Κοινωνική Μέριμνα» εξυπηρετεί συνολικά 350 περιστατικά, εκ των οποίων τα 25 ΑμεΑ.

Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης
Το πρόγραμμα ξεκίνησε να υλοποιείται από τον Φεβρουάριο του 2017. Υποβλήθηκαν συνολικά 180 αιτήσεις, μέσω της υπηρεσίας Πρόνοιας του Δήμου και του Κέντρου Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.).

Ποιότητα ζωής
Τον Σεπτέμβριο του 2015 εκπονήθηκε, κατόπιν διαβούλευσης, το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων του Δήμου Αλμυρού, που υποβλήθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και με το οποίο προβλέπονται οι δράσεις και οι υπηρεσίες, που πρόκειται να αναπτύξει ο Δήμος, στον τομέα της διαχείρισης αστικών στερεών σε ορίζοντα 5ετίας, μέχρι και το έτος 2020.
Σύμφωνα με το σχέδιο πρόκειται να εγκατασταθούν και να λειτουργήσουν 4 πράσινα σημεία (2 στη Δ.Ε. Αλμυρού, 1 στη Δ.Ε. Σούρπης και 1 στη Δ.Ε. Πτελεού), στα οποία θα γίνεται συλλογή ανακυκλώσιμων, ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών συσκευών, ρούχων και ογκωδών.
Ο Δήμος έχει ξεκινήσει τη διαδικασία για την εκπόνηση των αναγκαίων μελετών για τη δημιουργία ενός μεγάλου πράσινου σημείου, στον Αλμυρό.
Για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 2016 εφαρμόσθηκε το πιλοτικό πρόγραμμα «Πόρτα-Πόρτα», το οποίο συμπεριλαμβάνεται στο Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων, στις Τοπικές Κοινότητες Πλατάνου και Αγίας Τριάδας και αφορά στη συλλογή αστικών αποβλήτων και ανακυκλώσιμων υλικών. Το πρόγραμμα συνεχίζεται στις δύο αυτές κοινότητες ενώ έχει ξεκινήσει και η μερική εφαρμογή του στην Τ.Κ. Κροκίου.
Στην κοινότητα Πλατάνου έχουν διανεμηθεί 300 κάδοι για τα αστικά απόβλητα και 300 κάδοι για τα ανακυκλώσιμα υλικά, στην κοινότητα Αγίας Τριάδας 80 για τα απόβλητα και 80 για την ανακύκλωση και στην κοινότητα Κροκίου 78 κάδοι αποβλήτων και 78 ανακυκλώσιμων.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το