Τοπικά

Απολογισμός Χαλέβα στην ΕΚΠΟΛ

Σε απολογισμό της δράσης της ΕΚΠΟΛ προχώρησε σήμερα ο πρόεδρός της Κώστας Χαλέβας και κατέθεσε την παραίτησή του μιας και έληξε η θητεία του συμβουλίου. Ο κ. Χαλέβας δεν ενδιαφέρεται σύμφωνα με πληροφορίες να συνεχίσει ως πρόεδρος της ΕΚΠΟΛ και στο περιφερειακό συμβούλιο θα αποφασιστεί το νέο πρόσωπο που θα αναλάβει.
“Το 2011 κληρονομώντας την ΕΚΠΟΛ από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση με τις πλούσιες δράσεις κληρονομήσαμε και ένα υπέρογκο ποσό οφειλών προς τρίτους περίπου 150,000€ που εδώ θα ήθελα να επισημάνω ότι κατά τη διάρκεια της εξαετούς θητείας μας που καταγράψαμε επιτυχίες διεθνούς ενδιαφέροντος η εισφορά προς την ΕΚΠΟΛ μειώθηκε από 300,000€ ετησίως σε 50,000€ και μετά 100.000€ ποσό που δεν επαρκούσε να καλύψουμε τις παλιές οφειλές γιατί εμείς δεν δημιουργήσαμε νέες αλλά μόνο τις αντιμισθίες και τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων”, τόνισε.

Όπως είπε,  στίγμα της επισφράγισης της μεγαλύτερης επιτυχίας της ΕΚΠΟΛ είναι το γεγονός ότι χαρακτηρίζεται από την διεκδίκηση της προεδρίας του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Δικτύου ECTN. Με την υποστήριξη του Περιφερειάρχη κ. Αγοραστού και μετά από την προσπάθεια ενός και πλέον έτους διεκδίκησης, στις 11/11/12 στο Δουβλίνο, η ΕΚΠΟΛ ανέλαβε την προεδρία του ECTN, όπου συμμετέχουν 12 φορείς από 11 Ευρωπαϊκά κράτη, για τις διετίες 2013-14 και 2015-2016. Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πολιτιστικού Τουρισμού ECTN (European Cultural Tourism Network) προωθεί μεθόδους και εμπειρίες εναλλακτικών μορφών του πολιτιστικού τουρισμού και έχει μέλη, μεταξύ άλλων, Περιφέρειες από την Ιρλανδία, Σουηδία, Ουαλία, Ολλανδία, Φινλανδία, Ισπανία Βουλγαρία, Πανεπιστήμια και την Ελλάδα.

Η ΕΚΠΟΛ σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τους Δήμους Βόλου, Τρικάλων, Καρδίτσας και Λάρισας διοργάνωσαν το μεγαλύτερο συρτάκι στον κόσμο την Παρασκευή 31 Αυγούστου τελευταία πανσέληνο του Αυγούστου στην παραλία του Βόλου. Αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας ήταν η ΕΚΠΟΛ της Περιφέρειας Θεσσαλίας να παραλάβει το βραβείο Guinness με τη συμμετοχή 5.614 χορευτών, οι οποίοι χόρεψαν υπό τους ήχους του Ζορμπά.

Ιδρύθηκε η Παγκόσμια Ομοσπονδία Πηλιορείτικων Συλλόγων «Οι Κένταυροι». Για πρώτη φορά ιδρύεται Πολιτιστικός Σύλλογος και μάλιστα με τη δυναμική μορφή της παγκόσμιας ομοσπονδίας. Ιδρυτικά μέλη αποτέλεσαν Δήμαρχοι και Δήμαρχοι που διετέλεσαν στο παρελθόν, όπως εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων και φορέων. Στο πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο πρόεδρος ανακηρύχτηκε ο κ. Κ. Χαλέβας, πρώτος αντιπρόεδρος ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Γουργουλιάνης και δεύτερος αντιπρόεδρος ο κ. Ραδόπουλος από το Σύνδεσμο των Αιγυπτιωτών.

“Συζητήσαμε με τον Πρόεδρο της παγκόσμιας Βλαχικής Αμφικτιονίας κ. Μιχάλη Μαγειρία για την επίλυση φλεγόντων θεμάτων που αφορούν την ομογένεια, για τη σύσφιξη των σχέσεων των Συλλόγων μελών της Αμφικτιονίας, την ανάπτυξη του πνεύματος συναδέλφωσης και αλληλεγγύης μεταξύ τους, τη διατήρηση της βλάχικης γλώσσας, τη διατήρηση και διάδοση των εθίμων και των παραδόσεων των Βλάχων, την αναβίωση ηθογραφικών και λαογραφικών στοιχείων καθώς και την αναγνώριση, με κάθε μέσο, του ρόλου των Βλάχων μέσα στην ιστορία του Ελληνισμού

Διοργανώσαμε το Διεθνές συνέδριο με εκπροσώπους από 100 τουριστικούς προορισμούς από διαφορετικά κράτη της Ευρώπης σε συνεργασία με του Υπουργείο Τουρισμού, τον ΕΟΤ και ενημέρωση του τότε Πρωθυπουργού.

Η ΕΚΠΟΛ συμμετείχε στο συνέδριο CROSSROADS «Πολιτιστικές και θρησκευτικές διαδρομές», που έγινε στην Ιταλία.

Η ΕΚΠΟΛ συμμετείχε στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Sant Bartomeu del Grau της Καταλονίας στην Ισπανία, στα πλαίσια του προγράμματος GRUNDTVIG, για την εκμάθηση ψηφιακής φωτογραφίας στους ηλικιωμένους. Τα θέματα που συζητήθηκαν στην συνάντηση, αφορούσαν την εξέλιξη του προγράμματος σχετικά με το διαγωνισμό φωτογραφίας καθώς επίσης και οι διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουν οι εταίροι για την εφαρμογή του. Τέλος, ορίστηκαν οι ημερομηνίες της διεξαγωγής του διαγωνισμού και της επόμενης συνάντησης στην Τσεχία.

Η ΕΚΠΟΛ σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας υλοποίησε δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των πολιτών.

Η ΕΚΠΟΛ σε συνεργασία με την Τροχαία του Βόλου διοργάνωσαν έκθεση με θέμα την Οδική ασφάλεια στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ν. Ιωνίας.

Στην παραλία του Βόλου, έλαβε χώρα η εναρκτήρια εκδήλωση της επαναδραστηριοποίησης του γυναικείου σωματείου ‘’Λέσχη Εργαζομένου Κοριτσιού Βόλου’’, στα πλαίσια της συνεργασίας της με την ΕΚΠΟΛ.

Πραγματοποιήσαμε την ημερίδα – συνάντηση φορέων για το ευρωπαϊκό πολιτιστικό πρόγραμμα CLEAR στο Domotel Ξενία Βόλου

Την 1/2/13 έγινε η πρώτη συνεδρίαση, του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Δικτύου ECTN υπό την προεδρία της Ελλάδας και συγκεκριμένα της Περιφέρειας Θεσσαλίας στη Σουηδία, όπου τέθηκαν οι στόχοι και οι προτεραιότητες του Δικτύου. Μεταξύ αυτών ήταν η διεύρυνση του δικτύου στα 27 κράτη μέλη και η διεκδίκηση περισσότερων προγραμμάτων προς όφελος των κρατών.

Η ΕΚΠΟΛ ως μοναδική εταιρεία της Θεσσαλίας διεύρυνε το κοινωνικό και πολιτιστικό της έργο και στον τουρισμό.

Στο πλαίσιο της τουριστικής προβολής συμμετείχε

 Στη Διεθνή Έκθεση “Philoxenia” στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης
 Στο σεμινάριο – εργαστήριο του έργου CHARTS με θέμα «Αποτελεσματικές Συμπράξεις Φορέων Πολιτισμού και Τουρισμού» στο Μπουργκάς της Βουλγαρίας
 Στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Βιώσιμης Κινητικότητας στο Βόλο υπό την αιγίδα του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Μαγνησίας
 Στην Διεθνή έκθεση Τουρισμού «Holiday and Spa Expo», στη Σόφια της Βουλγαρίας
 Στη συνδιάσκεψη – ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στις Μηλιές με θέμα τις μορφές εναλλακτικού τουρισμού στο Πήλιο
 Υπογράφηκε το πρωτόκολλο BIOACADEMYONLINE και της ΕΚΠΟΛ, με στόχο την κοινή δράση για την επίτευξη της ανάπτυξης του πολιτιστικού τουρισμού στην Ελλάδα

Στις 10/3/13, στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ν. Ιωνίας πραγματοποιήθηκε η απονομή των βεβαιώσεων στα άτομα που συμμετείχαν στο μεγαλύτερο συρτάκι του κόσμου

Στο πλαίσιο του έργου CLEAR έγινε η 4η διακρατική συνάντηση στην Πάτρα και διοργανώθηκαν εργαστήρια ηλεκτρονικής μάθησης, τα οποία παρέχουν υλικό και γνώσεις που διευκολύνουν την προσβασιμότητα στις πολιτιστικές αξίες. Τα εργαστήρια παρακολούθησαν δωρεάν είκοσι άτομα.

Η ΕΚΠΟΛ συμμετείχε στην εκπαιδευτική περιήγηση που πραγματοποιήθηκε στο Βένετο της Ιταλίας στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού έργου CHARTS, όπου συζητήθηκε η συνεργασία της Περιφέρειας Θεσσαλίας με τον υπ. αριθμό 1 τουριστικό προορισμό πανευρωπαϊκά και 5ος παγκοσμίως, που είναι το Βένετο της Ιταλίας, προκειμένου να ανταλλάξουμε καλές πρακτικές σε σχέση με τον πολιτιστικό τουρισμό στο πλαίσιο συνεργασίας των δύο Περιφερειών.

Διοργανώθηκαν διακρατικά εργαστήρια με θέμα «Τοπικά Προϊόντα και Γαστρονομία, Παραδοσιακά Επαγγέλματα και Δεξιότητες για την προβολή τοπικών προϊόντων Πηλίου, καθώς και το συμπόσιο «Σιδηροδρομικής Κληρονομιάς» για την προβολή του παραδοσιακού σιδηροδρόμου Βόλου Μηλεών, στο πλαίσιο του έργου CHARTS.

Η ΕΚΠΟΛ σε συνεργασία με το Δήμο Ν. Πηλίου , τον εθνικό φορέα ENGEA και τη διεθνή επιτροπή ACES, πιστοποίησαν την πρώτη διαδρομή πανελλαδικά, τη διαδρομή του Κενταύρου στο Ν. Πήλιο, μήκους 30 χλμ. για δραστηριότητες τριάθλου (ιππασία, πεζοπορία και ποδηλασία).
Η ΕΚΠΟΛ σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Δήμο Ν. Πηλίου υπέβαλαν αίτημα διεκδίκησης αναγνωρισιμότητας του Ν. Πηλίου ως Ευρωπαϊκή περιοχή του Αθλητισμού. Το ίδιο αίτημα έχει υποβληθεί για τη Λάρισα από πλευράς Περιφέρειας σε συνεργασία με το Δ. Λάρισας για την διεκδίκηση αναγνωρισιμότητας ως Ευρωπαϊκή πόλη του Αθλητισμού

Η ΕΚΠΟΛ συμμετείχε στην τελετή απονομής Βραβείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς (EUROPA NOSTRA) στο Ωδείο του Ηρώδου του Αττικού, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, όπου η Ελλάδα απέσπασε το πρώτο βραβείο αναστήλωσης των Προπυλαίων της Ακρόπολης μετά από ηλεκτρονική ψηφοφορία που έγινε πανευρωπαϊκά.

Η ΕΚΠΟΛ και η περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ διοργάνωσαν νυχτερινή διαδρομή με το τραινάκι του ΠΗΛΙΟΥ ‘’ Μουτζούρης ‘’ με αφορμή τον εορτασμό της επετείου συμπλήρωσης 110 χρόνων της σιδηροδρομικής γραμμής Λεχώνια – Μηλιές (1903-2013) . Η εκδήλωση αυτή πραγματοποιήθηκε στις 19 Αυγούστου.
Βλέποντας την ανταπόκριση του κόσμου, υπάρχει σκεπτικό από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ καθιέρωσης των νυκτερινών διαδρομών.

Η ΕΚΠΟΛ και η Παγκόσμια Ομοσπονδία Πηλιορείτικων συλλόγων πρότειναν τη δημιουργία ενός δικτύου πολιτιστικών συλλόγων που θα συντονίζει της δράσεις των πολιτιστικών συλλόγων και οργανώσεων .

Στην Πάφο της Κύπρου ολοκληρώθηκε το πρώτο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Δικτύου Πολιτιστικού Τουρισμού ECTN υπό την προεδρία της Ελλάδος, με κυρίαρχο θέμα την επιλογή του τόπου , που θα διεξαχθεί το τελικό συνέδριο του ευρωπαϊκού προγράμματος προώθησης πολιτιστικού τουρισμού CHARTS.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το