Πολιτισμός

Η Απολογία του Σωκράτη έφτασε έως το Βιετνάμ

apologia-vietnam 1
Στην Oπερα του Ανόι, στο μακρινό Βιετνάμ, ακούστηκε η «Απολογία του Σωκράτη» και μάλιστα στα αρχαία ελληνικά, από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.

Την εκδήλωση διοργάνωσε η ελληνική πρεσβεία στο Βιετνάμ και ο δραστήριος πρέσβης, Νίκος Κανέλλος, ένας άνθρωπος με καλλιτεχνικές ευαισθησίες, διπλωμάτης καριέρας και παράλληλα ζωγράφος και μουσικός.

Η πρόσκληση του ΚΘΒΕ έγινε στο πλαίσιο του εορτασμού για την 25η Μαρτίου και η παράσταση έτυχε θερμότατης υποδοχής από το κοινό, που για αρκετά λεπτά της ώρας χειροκροτούσε όρθιο τους συντελεστές.

Παρών και ο σκηνοθέτης Δήμος Αβδελιώδης, ενώ υπήρχαν υπέρτιτλοι στη δημοτική και στα αγγλικά. Μεγάλο γεγονός για τον σύγχρονο ευρωπαϊκό πολιτισμό και για την ελληνική Iστορία χαρακτήρισε την απολογία του Σωκράτη ο Βέλγος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Eνωσης στο Ανόι, Μπρούνο Αρτζελέ, συγχαίροντας μετά την παράσταση τον δημιουργό της, Δήμο Αβδελιώδη, το ΚΘΒΕ και τον Ν. Κανέλλο.

apologia-vietnam 2

Η αυθεντική αναπαράσταση της πιο συγκλονιστικής δίκης στην ιστορία του πολιτισμού προκάλεσε αντιδράσεις ενθουσιασμού και απέσπασε διθυραμβικές κριτικές από το πλήθος των διπλωματικών αποστολών που την παρακολούθησαν.

Στην πρόσκληση του Ν. Κανέλλου ανταποκρίθηκαν 27 πρέσβεις, ανάμεσά τους εκείνοι των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Γαλλίας, του Βελγίου, της Τουρκίας, της Βουλγαρίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Αλγερίας, του Μεξικού, του Αζερμπαϊτζάν, της Παλαιστίνης, του Σουδάν, καθώς και οι επικεφαλής του ΟΗΕ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Πριν από την έναρξη της παράστασης ακούστηκαν οι Εθνικοί Υμνοι της Ελλάδας και του Βιετνάμ και προλόγησαν ο υφυπουργός Εξωτερικών του Βιετνάμ, ο Ν. Κανέλλος και ο σκηνοθέτης Δήμος Αβδελιώδης, ο οποίος προσέφερε -εκ μέρους του θεάτρου- στον Ν. Κανέλλο τη συλλεκτική αφίσα της πρώτης παράστασης του ΚΘΒΕ «Οιδίπους Τύραννος» που δόθηκε στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων το 1961.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το