Τοπικά

Απώλειες και στο Πήλιο από το «κανόνι» της «Thomas Cook» – Προβληματισμός και εν όψει Brexit

Το «κανόνι» της «Thomas Cook», παρά το γεγονός ότι συνέβη στις αρχές του Φθινοπώρου, προκαλεί τεράστιο πλήγμα στην τουριστική βιομηχανία της χώρας και αν και στη χερσαία Μαγνησία ήταν πολύ περιορισμένη η επέκτασή του κι αυτή θα έχει επιπτώσεις στον τουρισμό της.
Επιβάτες από τρεις πτήσεις της Thomas Cook κάθε Παρασκευή, στο αεροδρόμιο της Σκιάθου, προωθούνταν στο Πήλιο από το νησί του Παπαδιαμάντη και αυτοί σήμερα πλέον δεν υπάρχουν, δήλωσε η κ. Θέκλα Καμμένου, τουριστική πράκτορας. Από τις πτήσεις αυτές, των 180 επιβατών κατά μέσο όρο, δεν προωθούνταν βέβαια όλοι οι επιβάτες στο Πήλιο, αλλά ένα σημαντικό ποσοστό αυτών.

«Η ζημιά έχει γίνει και για το Πήλιο και όχι μόνον για τις Σποράδες», σημειώνει η κ. Καμμένου, που μιλώντας χθες, στην πρωινή ζώνη του Ράδιο Ακρόαμα, τόνισε πως και η εταιρεία Condor, που φέρνει αεροπλάνα στη Ν. Αγχίαλο, ανήκε στον όμιλο της Thomas Cook, ωστόσο έγινε γνωστό πως θα λάβει δάνειο από τη γερμανική κυβέρνηση και θα διασωθεί.
Όπως είναι γνωστό, με ένα πρώτο υπολογισμό του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), η ζημιά για τον ελληνικό τουρισμό κυμαίνεται μεταξύ 250 και 500 εκατ. ευρώ…
«Μας προβληματίζει τι θα γίνει του χρόνου και εν όψει Brexit», τόνισε η κ. Καμμένου, που εξέφρασε την ανησυχία της και για το ποια ή ποιες εταιρείες θα αντικαταστήσουν την Thomas Cook και φυσικά με ποιο κόστος τιμών εισιτηρίων.

Οι ισολογισμοί της Thomas Cook αναμένεται να κλείσουν μετά τις 30 Σεπτεμβρίου, με συνέπεια τα πακέτα των αποζημιώσεων να ληφθούν από τους ξενοδόχους αργότερα…
«Δεν υπάρχει ελληνική εταιρεία τσάρτερ και απέμειναν ήδη δύο εταιρείες τουρ οπερέιτορ η TUI και η Jet 2», πρόσθεσε η κ. Καμμένου. Πάντως οι δύο εναπομείνασες εταιρείες αύξησαν ήδη πολύ τις τιμές των εισιτηρίων τους, μόλις ανακοινώθηκε το «κανόνι» της Thomas Cook.
Σύμφωνα με τους τουριστικούς επιχειρηματίες, μεγάλο μέρος της ζημιάς από την Thomas Cook αφορά στα δεδουλευμένα, ενώ υπάρχουν συμβόλαια που έχουν υπογραφεί και για του χρόνου. Σύμφωνα μάλιστα με ξενοδόχους από τις 16 Ιουλίου και μετά δεν έχει πληρωθεί τίποτα στους ξενοδόχους, αφού τα συμβόλαια εξοφλούνταν τρεις μήνες μετά…
Προβληματισμό εξέφρασε η κ. Καμμένου και για τους μικρούς τουρ οπερέιτορ, που θα έχουν πρόβλημα διακίνησης τουριστών και ορισμένοι εξ αυτών έρχονται και στο Πήλιο.
Αναφορικά με τα πρώτα κυβερνητικά μέτρα που ανακοινώθηκαν, με πρώτο την απαλλαγή των τουριστικών επιχειρήσεων που επλήγησαν από την υποχρέωση καταβολής τέλους διαμονής για συγκεκριμένη περίοδο, η κ. Καμμένου το χαρακτήρισε «ασπιρίνη» και ζήτησε αμέσως να ληφθούν και άλλα μέτρα, όπως μη καταβολή ΦΠΑ και άλλων φόρων.

Ειδικότερα οι ξενοδόχοι και οι τουριστικοί πράκτορες που επλήγησαν, ζητούν:
-Απαλλαγή από την υποχρέωση απόδοσης ΦΠΑ για τα ανείσπρακτα τιμολόγια της Thomas Cook με ημερομηνία εκδόσεως από 1η Μαΐου 2019 έως και 22 Σεπτεμβρίου 2019. Αν αυτό δεν είναι εφικτό (ενδεχομένως επειδή ο ΦΠΑ έχει ήδη καταβληθεί), πρόβλεψη της δυνατότητας συμψηφισμού του αντίστοιχου ποσού με τον ΦΠΑ των επόμενων μηνών.
-Απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής φόρου διαμονής για τις διανυκτερεύσεις των προερχόμενων από την Thomas Cook ενοίκων των τουριστικών καταλυμάτων για τη χρονική περίοδο από 23 Σεπτεμβρίου 2019 και μέχρι την αναχώρησή τους από τα τουριστικά καταλύματα.
-Να τροποποιηθεί άμεσα η ΠΟΛ 2083/2019, που προβλέπει την κατανομή των συντελεστών ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο, ώστε στις περιπτώσεις αυτές (Full Board και All Inclusive) το 10% μόνο της ενιαίας τιμής να υπάγεται στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ και το υπόλοιπο 90% στον χαμηλό συντελεστή.
-Ενεργοποίηση των προβλέψεων που περιλαμβάνονται στη με αριθμό 1170/2015 ΠΟΛ, σχετικά με την έκπτωση επισφαλών απαιτήσεων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, λόγω πτώχευσης αλλοδαπών τουριστικών πρακτορείων.

Share
Ετικέτες: BrexitThomas CookΠήλιο

Πρόσφατα άρθρα

Ζήτησε από οδηγό Uber να του βρει πληρωμένο δολοφόνο για να σκοτώσει την πρώην σύζυγό του

Ανδρας από την Κένυα συνελήφθη στο Κονέκτικατ των ΗΠΑ, με την κατηγορία ότι προσπάθησε να…

26 Δεκεμβρίου 2023

Ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: Ανεξέλεγκτα τα ποτά «μπόμπες» στις γιορτές – Εργαστήριο νόθευσης

Μπροστά σε εκατοντάδες μπουκάλια αλκοόλ και πολλά λίτρα άγνωστης προέλευσης αλκοολούχου, διάφανου υγρού βρέθηκαν οι…

26 Δεκεμβρίου 2023

Δύο φωτιές στα Φαναράκια – Σε σκάφος στην παραλία και σε δένδρο στον Αγ. Κωνσταντίνο

Σε δύο συμβάντα κλήθηκε να επέμβει η Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου στη διάρκεια της εκδήλωσης για…

26 Δεκεμβρίου 2023

Φωτιά σε δένδρα στη Ζαγορά

Φωτιά ξέσπασε το απόγευμα σε δένδρα στην περιοχήτης Ζαγοράς. Η Π.Υ. Βόλου ενημερώθηκε στι 17.45…

26 Δεκεμβρίου 2023

Βασίλης Καρράς: Συγκίνηση στο τελευταίο αντίο – Έπαιξαν μπουζούκι και τραγούδησαν «δεν πάω πουθενά»

Συγκινητικές στιγμές εκτυλίχθηκαν το μεσημέρι της Τρίτης, στην κηδεία του Βασίλη Καρρά, στον Ιερό Ναό…

26 Δεκεμβρίου 2023

Ο Σούνακ α λα «Μόνος στο Σπίτι» στη Downing Street – Το βίντεο ανήμερα των Χριστουγέννων

Σαν άλλος… Κέβιν Μακάλιστερ από την αγαπημένη ταινία «Μόνος στο Σπίτι» εμφανίστηκε ο Βρετανός πρωθυπουργός,…

26 Δεκεμβρίου 2023