Τοπικά

Απώλειες έως 200.000 ευρώ από μη λειτουργία κυλικείων – Μεγάλο το οικονομικό πλήγμα για το Πανεπιστήμιο

Έντονο είναι το οικονομικό πλήγμα που έχει επιφέρει η πανδημία στα έσοδα του πανεπιστημίου Θεσσαλίας λόγω του «παγώματος» διαφόρων δράσεων που προ της υγειονομικής κρίσης του απέφεραν έσοδα.
Ο καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Μιχάλης Ζουμπουλάκης με την ιδιότητα του διευθύνοντος συμβούλου της Εταιρείας Αξιοποίησης Περιουσίας του Ιδρύματος ανέφερε πως «λόγω της πανδημίας η εταιρεία έχει απωλέσει αρκετές χιλιάδες ευρώ τα οποία μετά διοχετεύονται ξανά για τις ανάγκες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Πιο συγκεκριμένα από τον περασμένο Οκτώβριο μέχρι και τον Ιούνιο δεν λειτούργησαν τα δώδεκα-δεκατρία κυλικεία που μέχρι πρότινος λειτουργούσαν σε διάφορες πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις, όταν δηλαδή υπήρχε παρουσία των φοιτητών. Έτσι υπολογίζεται πως από τα μισθώματα των κυλικείων χάθηκαν περίπου 200.000 ευρώ. Γι’ αυτό και περιμένουμε με μεγάλη αγωνία να αρχίσουν να δουλέψουν ξανά τα κυλικεία, καθώς δεν υπάρχουν πόροι. Βέβαια και οι άνθρωποι που δουλεύουν τα κυλικεία, είχαν μεγάλες ζημιές. Το πρόβλημα της έλλειψης εσόδων από τα κυλικεία απασχόλησε και τη σύνοδο πρυτάνεων τον περασμένο Απρίλιο».
Από την απουσία της οικονομικής και ακαδημαϊκής ζωής επηρεάστηκαν και άλλες δράσεις της Εταιρείας Αξιοποίησης Περιουσίας του Ιδρύματος που το Πανεπιστήμιο προσδοκούσε να έχει.

«Έχουμε κάνει μια πρωτοποριακή κίνηση με την παραγωγή, διαχείριση και διανομή ελαιόλαδου το οποίο είναι εξαιρετικής ποιότητας, αλλά, επειδή τα καταστήματα ήταν κλειστά για πολύ καιρό εξαιτίας της καραντίνας, δεν μπορούσε αυτή η ποσότητα να διανεμηθεί. Τα κανάλια διανομής ήταν κλειστά για αρκετό καιρό. Επίσης το δικό μας προϊόν απευθύνεται κυρίως σε καταστήματα ειδών πολυτελείας που ήταν κλειστά πολύ καιρό, και υπήρξαν προβλήματα. Έτσι για όλη αυτή την περίοδο που πέρασε, απωλέσαμε ένα σημαντικό κομμάτι του πελατολογίου μας. Έγινε μια αρχή για τη διάθεση του ελαιόλαδου, αλλά ήρθε η πανδημία και ανέκοψε την τάση. Εξάλλου το ελαιόλαδό μας απευθύνεται περισσότερο σε ένα πολύ εξειδικευμένο κοινό».

Ένας άλλος σημαντικός τομέας δράσης της Εταιρείας Αξιοποίησης είναι το βιβλιοπωλείο από το οποίο πωλούνται βιβλία και διάφορα σουβενίρ σε εκδηλώσεις, ορκωμοσίας, συνέδρια. «Το βιβλιοπωλείο έχει μια πλούσια δραστηριότητα, όπως πώλησης βιβλίων και σουβενίρ, υποστήριξη σε υλικό για συνέδρια και όλο αυτόν τον καιρό που δεν γίνονται τέτοιες εκδηλώσεις, οι τζίροι είναι σχεδόν μηδενικοί» ανέφερε.
Οι μόνες δραστηριότητες που συνεχίστηκαν απρόσκοπτα, ήταν η παραγωγή βιβλίων και η διανομή συγγραμμάτων μέσω του προγράμματος «Εύδοξος» και οι δραστηριότητες του Talos με τη ρομποτική.
«Η εταιρεία είναι ένας βραχίονας του πανεπιστημίου που υλοποιεί εμπορικές δράσεις και με άντληση των εσόδων του, που σε εποχές προ πανδημίας ανέρχονταν σε μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, στηρίζει το ίδρυμα για έκτακτες δαπάνες που έχει ανάγκη να κάνει σε διάφορους τομείς» κατέληξε ο κ. Ζουμπουλάκης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το