Τοπικά

Απώλειες 203 εκ. € για τη Μαγνησία στο πρώτο εξάμηνο του 2020 λόγω της πανδημίας, εκτιμά ο Μιχάλης Ζουμπουλάκης

Στην εκτίμηση πως οι οικονομικές απώλειες της Μαγνησίας για το πρώτο εξάμηνο του 2020 λόγω της πανδημίας, θα ανέλθουν στα 203 εκατομμύρια ευρώ με την ύφεση να υπολογίζεται στο 7,25%, προχώρησε ο καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Μιχάλης Ζουμπουλάκης.

Ο καθηγητής αναφέρεται αρχικά στις γενικότερες επιπτώσεις της πανδημίας στην ευρωπαϊκή οικονομία λέγοντας πως «ξέρουμε με βεβαιότητα ότι η ύφεση το 2020 είναι δεδομένη και ανάλογη του 2011, όταν η ελληνική οικονομία υποχώρησε κατά 9%. Ωστόσο, αυτή είναι μια εξωγενής κρίση που δεν προέρχεται από την ίδια την οικονομία και συνεπώς δεν μπορεί να θεραπευτεί με οικονομικά μέτρα. Επειδή όμως η κρίση είναι υγειονομική, μόλις βρεθεί η θεραπεία ή το εμβόλιο, η οικονομία θα ανακάμψει γρήγορα.
Σε όλον τον κόσμο, οι αρνητικές επιπτώσεις αφορούν τόσο την πλευρά της προσφοράς (μείωση παραγωγής, μείωση μεταφορών), όσο και την πλευρά της ζήτησης (λιγότερα εισοδήματα σημαίνει μικρότερη κατανάλωση). Δεν θίγονται όλοι οι τομείς της οικονομίας εξίσου, όμως. Υποφέρουν περισσότερο, όσοι σχετίζονται με τις διεθνείς συναλλαγές δηλαδή, τουρισμός και συναφή επαγγέλματα (εστίαση, ξενοδοχεία, μουσεία κ.λπ.), αεροπορικές-ακτοπλοϊκές-διεθνείς μεταφορές, βιομηχανία (λόγω εισαγόμενων πρώτων υλών και ενδιάμεσων προϊόντων). Οι τομείς της εσωτερικής αγοράς είχαν επίσης τεράστιες συνέπειες λόγω των περιοριστικών μέτρων της κυκλοφορίας (κυρίως η προσφορά υπηρεσιών), πλην καταστημάτων τροφίμων, φαρμακείων και ταχυμεταφορών που είδαν τους τζίρους τους να μεγαλώνουν».

Το προφίλ της τοπικής οικονομίας
Ποια ήταν η επίπτωση στην τοπική οικονομία; Ο κ. Ζουμπουλάκης επισήμανε πως «επιχειρήσαμε μια χονδροειδή εκτίμηση με βάση τις επιπτώσεις που διαφαίνονται ανά κλάδο της ελληνικής οικονομίας («Θεσσαλία» 10/5) και είπαμε ότι η πτώση του εθνικού ΑΕΠ θα είναι περίπου 6% για το α’ εξάμηνο του 2020. Η οικονομία υπολειτούργησε παντού για δυόμιση μήνες. Ας πάρουμε σαν βάση εκτίμησης την παραγωγική διάρθρωση της οικονομικής δραστηριότητας στη Μαγνησία: Πρωτογενής τομέας 5%, δευτερογενής τομέας 18%, τριτογενής τομέας 77% (εμπόριο 27%, δημόσιος τομέας 25%, υπηρεσίες 25%). Κάποιοι κλάδοι έχουν πληγεί ελάχιστα: Ο δημόσιος τομέας, οι τομείς ενέργειας, ύδρευσης, διαχείρισης απορριμμάτων κ.λπ., οι τηλεπικοινωνίες, οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, αλλά και ο πρωτογενής τομέας και εν μέρει η βιομηχανία. Με δυο λόγια, περίπου το 55% της τοπικής παραγωγής έχει υποστεί μικρές απώλειες. Αντίθετα, κάποιοι άλλοι κλάδοι, όπως ορισμένα ελεύθερα επαγγέλματα και οι υπηρεσίες ψυχαγωγίας κ.λπ., είχαν καταστροφικές απώλειες, όπως και το λιανικό εμπόριο κάθε είδους, καθώς και οι υπηρεσίες εστίασης, τα συνεργεία κ.λπ.».

Μείωση 7,25% στο ΑΕΠ της Μαγνησίας
Ο καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας επισήμανε πως «ας τολμήσουμε μια εκτίμηση, με βάση το γεγονός ότι επιστρέψαμε σε πλήρη λειτουργία από 1ης Ιουνίου, μετά το άνοιγμα των ξενοδοχείων και των καταστημάτων εστίασης. Στο lockdown η παραγωγική δραστηριότητα μειώθηκε για 75 μέρες (το 20% των 366 ημερών) δυσανάλογα στους διάφορους κλάδους. Κάποιοι κλάδοι είχαν μεγαλύτερες και άλλοι πολύ μικρότερες συνέπειες. Αν κάνουμε πάλι την ίδια ηρωική υπόθεση και πούμε ότι το 45% του τοπικού ΑΕΠ γνώρισε μια μείωση κατά μέσο όρο 50% και το υπόλοιπο 55% μια μείωση 25%, η μείωση στο ετήσιο ΑΕΠ της Μαγνησίας (σχεδόν 2,8 δισ. ή 1,5% της χώρας) είναι €126 συν €77, ίσον €203 εκ. για το πρώτο εξάμηνο, ή -7,25%».
Ο ίδιος κατέληξε λέγοντας πως «σημειώνουμε ότι αυτή η μείωση δεν λαμβάνει υπόψη καθόλου τα μέτρα στήριξης των παραγωγών και του εισοδήματος που εξαγγέλθηκαν. Προς το παρόν δεν γνωρίζουμε πόσο θα επιδράσουν τα μέτρα και τι εισόδημα θα αναπληρώσουν σε τοπικό επίπεδο. Εφόσον ανακάμψουν γρήγορα όλοι οι παραγωγικοί τομείς και δημιουργήσουν εισόδημα ανάλογο με το περσινό, είναι πολύ πιθανόν η συνολική ύφεση να παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το