Τοπικά

Απώλεια 10.000.000 ευρώ από τη μετεγκατάσταση 1ης ΤΑΞΑΣ – Ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου για τις οικονομικές επιπτώσεις

Στα 10.000.000 ευρώ υπολογίζονται οι απώλειες που θα έχει η Μαγνησία στην περίπτωση που η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού (1η ΤΑΞΑΣ ) μετεγκατασταθιεί από το Στεφανοβίκειο σε άλλο νομό.
Σημειώνεται πως λόγω των καταστροφικών πλημμυρών του Σεπτεμβρίου η περιοχή του στρατοπέδου πλημμύρισε, με αποτέλεσμα να κριθεί η προσωρινή μετεγκατάσταση των ελικοπτέρων. Ωστόσο η τοπική κοινωνία αγωνιά, ώστε το προσωρινό να μην γίνει μόνιμο και η σημαντική αυτή μονάδα να παραμείνει στη Μαγνησία.
Ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου επιχειρεί να αναδείξει το θέμα. Το ίδιο άλλωστε έπραξε και πριν έξι περίπου χρόνια, όταν από την τότε κυβέρνηση υπήρχε η σκέψη για μετεγκατάσταση των μονάδων που βρίσκονταν στο στρατόπεδο Γεωργούλα. Και τότε ο εμπορικός σύλλογος είχε βγει δυναμικά μπροστά επισημαίνοντας τις οικονομικές επιπτώσεις. Από την κινητοποίηση της τοπικής κοινωνίας τα σχέδια έμειναν επί χάρτου.

«Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε, από τους 800 εργαζόμενους στην 1η ΤΑΞΑΣ, οι 400 διαμένουν με τις οικογένειές τους στον Βόλο και τις γύρω περιοχές. Με κάποιους πρόχειρους υπολογισμούς μπορούμε να εκτιμήσουμε πως ετησίως οι απώλειες για την περιοχή μας στην περίπτωση μετεγκατάστασης του στρατοπέδου θα ανέλθουν στα 10.000.000 ευρώ. Θα είναι δηλαδή ένα τεράστιο πλήγμα για την τοπική οικονομία» σημείωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού συλλόγου Βόλου.
Μπροστά σε αυτό τον κίνδυνο που ανοίγεται, ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου συγκάλεσε εκτάκτως Διοικητική Συνεδρίαση παρουσία μελών Διοικητικών Συμβουλίων του συνδικαλιστικού οργάνου της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Εν. Βόλου, παρουσία Πρόεδρου (ΕΣΠΕΕΒ-Μ) κ. Κομνάρη Χρ., και Ταμία κ. Σαμψών Κων., και της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, παρουσία Πρόεδρου ΕΑΑΣ κ. Τοσιλιάνη, Αντιπροέδρου κ. Σαπουντζή και Μέλους κ. Κοσμίδη με θέμα την ανακοίνωση μετεγκατάστασης του στρατοπέδου Στεφανοβικείου και τις οικονομικές επιπτώσεις στην περιοχή.
Όπως τόνισε στην ανακοίνωση που εξέδωσε, «δυστυχώς, η εμπορική αγορά μέχρι σήμερα δεν έχει καταφέρει να ορθοποδήσει έπειτα των αλλεπάλληλων φυσικών καταστροφών με την πυρκαγιά του Ιουλίου 2023 και των δύο πλημμυρών του Σεπτεμβρίου 2023. Οι φυσικές και οι οικονομικές επιπτώσεις των καταστροφών αποτελούν σημαντικό τροχοπέδη στην ανάπτυξη και τη σταθεροποίηση της τοπικής αγοράς. Ένα ακόμη «χτύπημα» που θα επιφέρει βαρύτατες συνέπειες στην περιοχή μας είναι και η πιθανή μετεγκατάσταση της Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού (1η ΤΑΞΑΣ ) Στεφανοβικείου Μαγνησίας.

Σε μια συνεχή τετραετία αδιάλειπτων κρίσεων είναι φανερό ότι η αναπτυξιακή προοπτική φαντάζει αδύνατη και η ενδεχόμενη αλλαγή ποιοτικών και ποσοτικών κριτηρίων ανάπτυξης για την οικονομία του τόπου μάς προκαλεί έντονη ανησυχία για την καθίζηση των τζίρων και τη φθίνουσα πορεία της εμπορικής κι επαγγελματικής δραστηριότητας.
Η ανακοίνωση μετεγκατάστασης της Ταξιαρχίας και η μετακίνηση πολλών στρατιωτικών και των οικογενειών τους θα αποτελέσει ένα αρνητικό αποτύπωμα για την ανάπτυξη της περιοχής μας.
Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις των παρόντων κι όπως συζητήθηκε εκτενώς η διαμονή και εγκατάσταση πολλών οικογενειών, που υπηρετούν στο στρατόπεδο Στεφανοβικείου, στην περιοχή μας είναι καθοριστικά ωφέλιμος παράγοντας για την κοινωνική κι οικονομική ανάπτυξη της Μαγνησίας».

Στηρίζει την πρόταση του περιφερειάρχη

Ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου ανέφερε ότι στηρίζει την πρόταση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, κ. Κουρέτα Ν, που αφορά σχέδιο απάντλησης των υδάτων του στρατοπέδου και την εξασφάλιση προϋποθέσεων για την αποφυγή παρόμοιων καταστροφών με την προώθηση των απαραίτητων έργων υποδομής για την προστασία του στρατοπέδου από ανάλογα φαινόμενα τα επόμενα χρόνια, προκειμένου να επαναλειτουργήσει η μονάδα.
Είναι δεδομένο ότι η επαναλειτουργία του Αεροδρομίου Στεφανοβικείου εξυπηρετεί στρατηγικούς – επιχειρησιακούς λόγους , που λήφθηκαν υπόψη για την αρχική εγκατάσταση της Bάσης Ελικοπτέρων στην περιοχή μας, όπως υποστήριξε κι ο Πρόεδρος της ΕΑΑΣ, κ. Τοσιλιάνης.
Ο Πρόεδρος του ΕΣΒ υποστήριξε ότι είναι αναγκαία η παραμονή του Στρατοπέδου στη Μαγνησία κι οι αρμόδιες αρχές οφείλουν να αναζητήσουν λύσεις ή την άντληση υδάτων ή την επανεγκατάσταση σε άλλη περιοχή της Μαγνησίας, όπως ο Άγιος Γεώργιος ή το Αερινό , περιοχές που έχουν συζητηθεί ως προτεινόμενες λύσεις. Κοινή συναίνεση όλων ήταν ότι η τυχόν μεταφορά του στρατοπέδου αναμφισβήτητα θα επιφέρει οικονομικές συνέπειες στην αγοραστική δύναμη της πόλης και θα συντελέσει στην υποβάθμιση της περιοχής, η οποία δεν επιδέχεται άλλα οικονομικά πλήγματα».

Προηγούμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το