Πολιτισμός

Απολαυστικά κόμικς για την καραντίνα

Του Γιάννη Ιατρού

Εν μέσω καραντίνας, πολλοί εξ ημών έχουμε στραφεί για συντροφιά, μεταξύ άλλων, στις Τέχνες: μουσική, κινηματογράφος, λογοτεχνία. Μετά από τόσες μέρες κλεισμένοι στο σπίτι, ίσως ήρθε ο καιρός να αλλάξουμε λίγο παραστάσεις, ανακαλύπτοντας – ή εμβαθύνοντας σε – μία ιδιαίτερη μορφή τέχνης: τα κόμικς!

Blacksad
Juanjo Guarnido (σχέδιο) / Juan Diaz Canales (σενάριο)
Εκδόσεις Μικρός Ήρως
2020
Η πιο πρόσφατη κυκλοφορία από τις εκδόσεις «Μικρός Ήρως» μας δίνει την ευκαιρία να απολαύσουμε στα ελληνικά ένα από τα πιο καταξιωμένα κόμικς του 21ου αιώνα: Το «Blacksad», ένα έργο που συνδυάζει την «κομικσική» παράδοση των ζωόμορφων χαρακτήρων με το ανατρεπτικό ύφος της αστυνομικής λογοτεχνίας, παντρεύει αριστοτεχνικά τα δύο είδη προσφέροντας ένα σύγχρονο αφηγηματικό αριστούργημα. Στον καλαίσθητο τόμο που κυκλοφόρησε στην αρχή του έτους συλλέγονται και οι 5 ιστορίες των δύο ταλαντούχων δημιουργών, που κυκλοφόρησαν από το 2000 μέχρι το 2013, για πρώτη φορά στην ελληνική γλώσσα.

Hard Rock
Τάσος Μαραγκός
Εκδόσεις Jemma Press
2017
Ένα καθαρά ελληνικό κόμικ στα όρια της σύγχρονης λαογραφίας, η ιστορία του Μάρκου από τη Σύρο, έρχεται να μιλήσει στην καρδιά κάθε νέου που μεγάλωσε στην ελληνική επαρχία στη δύση της περασμένης δεκαετίας – και όχι μόνο! Ένα έργο που βρίθει βιογραφικών στοιχείων, απεικονίζει γλαφυρά την άστατη εφηβεία ενός αντιδραστικού εφήβου «φυλακισμένου» σε ένα όμορφο νησί του Αιγαίου: Από τους πρώτους έρωτες στις «κακές παρέες» και τα ναρκωτικά στις δουλειές του καλοκαιριού και τη θητεία στο στρατό, ο Μάρκος θα καταλήξει τελικά, στη συνέχεια του κόμικ (Hard Rock Vol.2) που εκδίδεται σε τεύχη από την ίδια εκδοτική, στο αθηναϊκό άστυ, όπου θα ξεκινήσουν οι νέες περιπέτειές του.

Galaxia
Μάνος Λαγουβάρδος
Εκδόσεις Comicworld
2009
Το πρώτο ελληνικό κόμικ που αφομοιώνει σε τέτοιο βαθμό και με εκπληκτικά αποτελέσματα την εικαστική τεχνοτροπία των manga, όπως αποκαλούνται ευρέως τα κόμικς της Άπω Ανατολής, ένα φουτουριστικό έργο επιστημονικής φαντασίας σε πολλαπλά φόντα. Οι επιρροές του Μάνου Λαγουβάρδου στο «Galaxia» είναι σαφείς, ενώ οι σχεδιαστικές του ικανότητες και η αφηγηματική του μαεστρία βελτιώνονται σε κάθε νέο τόμο.

Saga
Fiona Straples (σχέδιο) / Brian K. Vaughan (σενάριο)
Εκδόσεις Οξύ
2018
Το «Saga», το πλέον πολυβραβευμένο κόμικ της δεκαετίας μας (μιλάμε για 12 βραβεία Eisner και 17 Harvey), κυκλοφορεί εδώ και έναν χρόνο στα ελληνικά από τις εκδόσεις Οξύ. Έχοντας χαρακτηριστεί από πολλούς ως «διαστημική σαπουνόπερα», εξιστορεί τις περιπέτειες δύο ερωτευμένων στρατιωτών που η μοίρα έταξε σε αντίπαλα στρατόπεδα, μπολιάζοντας μία σχετικά κοινή κεντρική ιδέα με στοιχεία επιστημονικής και επικής φαντασίας, αλλά και πολυάριθμα αφηγηματικά τεχνάσματα.

Manifesto
Ηλίας Κυριαζής
Εκδόσεις Anubis
2018
Το «Manifesto» είναι ένα από τα πιο επιδραστικά κόμικς της γενιάς μας. Δημοσιευμένο αρχικά σε συνέχειες, από το 2003 ως το 2008, στο περιοδικό «9» της Ελευθεροτυπίας, αποτελεί έναν ύμνο στην geek κουλτούρα της νέας χιλιετίας, τα κόμικς, τους σούπερ ήρωες, τις ταινίες. Για πρώτη φορά ολόκληρη σε ένα τόμο, η ιστορία του Βίκτωρα, όπως μας τη διηγείται ένας από τους κορυφαίους Έλληνες δημιουργούς κόμικς, ο Ηλίας Κυριαζής, συστήνεται εκ νέου στο κοινό σε μία χορταστική έκδοση από τις εκδόσεις Anubis.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το