Πολιτισμός

Αποκριάτικη ελληνοϊταλική παράσταση του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου

Η αποκριά, δημοφιλής παράδοση των Ελλήνων με ρίζες στις γιορτές προς τιμή του Διονύσου και με κάποιες ομοιότητες με τη ρωμαϊκή γιορτή «Σατουρνάλια», αν και πέρασαν αιώνες, διατηρήθηκε ώς τις μέρες μας σαν γιορτή, προπομπός της άνοιξης και αναγέννησης της φύσης.
Ο εύθυμος και γιορταστικός χαρακτήρας της γιορτής με γλέντια, αθυρόστομα τραγούδια, χορούς και απεριόριστη κατανάλωση στο κρασί και το φαγητό αποτελεί χαρούμενη ανάπαυλα στη μονοτονία του χειμώνα, της αγροτικής και της κτηνοτροφικής ζωής.
Αποκριά είναι η περίοδος, όπου συνδυάζεται το γλέντι, ο χορός και το ξεφάντωμα, με την αυστηρή νηστεία και τη λατρεία της Μ. Τεσσαρακοστής, η οποία θα επακολουθήσει. Η περίοδος της αποκριάς διαρκεί τρεις εβδομάδες και αρχίζει εξήντα ημέρες πριν το Πάσχα. Ταυτίζεται με την περίοδο του Τριωδίου, από τις τρεις ωδές, τους τρεις ύμνους, που ψάλλονται στην Εκκλησία. Την πρώτη Κυριακή με το Ευαγγέλιο του Τελώνου και Φαρισαίου, τη δεύτερη με του Ασώτου Υιού και την τρίτη Κυριακή της Απόκρεω. Η τέταρτη είναι η Τυρινή ή της Τυροφάγου. Στην Τυροφάγο μεταφέρεται σατυρικά το θέμα του αποχαιρετισμού της τροφικής κραιπάλης «Τ΄ ακούτε τι παράγγειλε η Καθαρή Δευτέρα. Πέθανε ο κρέος, πέθανε, ψυχορραγεί ο τύρος, σηκώνει ο πράσος την ουρά και ο κρέμμυδος τα γένια».
Το καρναβάλι είναι παραφθορά της ιταλικής λέξης καρναβάλ, η οποία προέρχεται από το λατινικό Carne-levame και σημαίνει αποχή από το κρέας.
Το καρναβάλι, επίσης αγαπημένη γιορτή της γειτονικής μας Iταλίας, θα ζωντανέψει στη σκηνή του Θεάτρου της Παλιάς Ηλεκτρικής από τα μέλη του μουσικοχορευτικού συγκροτήματος «Lu Passarielle di Ferrazzano», από την περιοχή Campobasso, που θα βρίσκονται στην πόλη μας, προσκεκλημένοι του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου. Όπως είναι γνωστό, εδώ και αρκετά χρόνια, στην περίοδο της Αποκριάς, το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου οργανώνει εκδηλώσεις-παραστάσεις, που προβάλλουν στοιχεία του παραδοσιακού καρναβαλιού και θυμίζουν στους Έλληνες τα βράδια της Αποκριάς του παλιού καιρού, όπου οι οικογένειες μαζεύονταν σε φιλικά και συγγενικά σπίτια, όπου οι μασκαράδες μπαινόβγαιναν, τα τραπέζια στρώνονταν και τα γλέντια κρατούσαν μέχρι το πρωί. Τότε, που έπαιζαν την «χάσκα» και έπλεκαν το «γαϊτανάκι», το ιδιαίτερο χορευτικό παιχνίδι με ιδιαίτερους συμβολισμούς και δεξιοτεχνία.
Η παράσταση, η οποία τελεί υπό την αιγίδα του επίτιμου προξένου της Ιταλίας στον Βόλο, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2017, στις 8.30 το βράδυ, στο Θέατρο της Π. Ηλεκτρικής. Εισιτήρια προπωλούνται στη Γραμματεία του ΛΕΒ (Κοραή 79) 2421033938 – 2421305753.

Ο ιταλικός Σύλλογος «Lu Passarielle di Ferrazzano»

O Μουσικοχορευτικός Λαογραφικός Σύλλογος «Lu Passarielle» του Ferrazzano (CB) δανείστηκε το όνομά του από την επωνυμία του σπουργιτιού, έτσι όπως τραγουδιέται στη τοπική διάλεκτο, σ’ ένα τραγούδι που παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ του Σαν Ρέμο, το 1953. Η ομάδα δημιουργήθηκε άτυπα το 2005, με την ευκαιρία της πολιτιστικής συνεργασίας με τη Λιθουανία και το 2007 συστάθηκε επίσημα. Ο Σύλλογος αντιπροσωπεύει τη χορωδιακή παράδοση και χορογραφία της Ιταλίας, μέσα από την επανάληψη των χορών και λαϊκών τραγουδιών. Τα μέλη του (τραγουδιστές-χορευτές) φορούν την τοπική ενδυμασία, που είναι απλή και κομψή. Ο σκοπός του συγκροτήματος είναι η προώθηση και η διατήρηση των παραδόσεων της ιταλικής κουλτούρας, που κινδυνεύουν ν’ αφανιστούν, συνδυάζοντας την απλότητα με την χαρά. Την ομάδα, που απαρτίζεται από 30 μέλη, συνδέει η αγάπη για το παρελθόν της πατρίδας τους και του λαϊκού πολιτισμού τους. Από τις σημαντικότερες δραστηριότητες του Συλλόγου είναι η διοργάνωση, κάθε Αύγουστο, ενός λαογραφικού φεστιβάλ. Το φεστιβάλ αυτό στοχεύει στην πολιτιστική ανταλλαγή μεταξύ συμμετεχόντων λαϊκών συγκροτημάτων από διαφορετικές περιοχές, με στόχο την ευαισθητοποίηση στη διαφορετικότητα των εθνοτικών ομάδων, των παραδόσεων και των πολιτισμών των διαφόρων χωρών. Η παρουσίαση του Φεστιβάλ με χορούς και τραγούδια γίνεται στη γραφικότατη πλατεία του Spensieri του Ferrazzano, που έχει ως φόντο τον αρχοντικό- κάστρο Carafa, κοντά στο Belvedere, απ’ όπου διακρίνεται μεγάλο τμήμα της περιοχής Molise.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το