Πολιτισμός

Αποκριάτικα έθιμα και τραγούδια από την Κοζάνη και τη Λέσβο στη σκηνή της Παλαιάς Ηλεκτρικής

Αποκριάτικα έθιμα και τραγούδια της ελληνικής αποκριάς από τις περιοχές Κοζάνης και Λέσβου θα παρουσιάσει η χορευτική ομάδα του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου με ένα ξεχωριστό, εορταστικό πρόγραμμα που θα μοιραστεί επί σκηνής με τον ιταλικό σύλλογο ”Lu Passarielle di Ferrazzano”από την πόλη Ferrazzano της Κεντρικής Ιταλίας.

Η χορευτική ομάδα του Ferrazzano, φιλοξενούμενη του Λ.Ε.Β, βρίσκεται στο Βόλο για την καλλιτεχνική σύμπραξη αυτής της ενδιαφέρουσας παράστασης, που θα αναδείξει κοινά στοιχεία των δυο χωρών για την Αποκριά, όπως το γαϊτανάκι, το χορευτικό παιχνίδι με τους ιδιαιτέρους συμβολισμούς. Το γαϊτανάκι υποκοριστικό της μεσαιωνικής λέξης γαϊτανίν, σημαίνει μεταξωτό κορδόνι, λωρίδα, ταινία και βάζει στο τέλος την κατάληξη -ακι ,τάση της γλώσσας μας να χρησιμοποιεί υποκορισμό.
Μια εκδοχή αναφέρει ότι η ονομασία της έχει να κάνει με την Ιταλική πόλη GAETA, γνωστή για την παραγωγή κορδέλας (βαμβακερής, μεταξωτής, μάλλινης) που διακοσμούσε τα γυναικεία ρούχα.
Το χορευτικό παιχνίδι γαϊτανάκι ως έθιμο είναι μικρασιατικό, ήρθε στην Ελλάδα με τους πρόσφυγες της Μ. Ασίας και του Πόντου και δεν πέρασε αδιάφορα, αφού είναι εντυπωσιακό, κεφάτο και απαιτεί δεξιοτεχνία και συντονισμό των χορευτών. Δεκατρία άτομα χρειάζονται για να στήσουν το χορό. Ο ένας κρατά ένα ξύλινο στύλο στο κέντρο, από την κορυφή του οποίου ξεκινούν δώδεκα μακριές κορδέλες (γαϊτάνια) που δίνουν και το όνομα τους στο έθιμο. Δώδεκα χορευτές κρατούν από μια κορδέλα και χορεύουν -κινούνται γύρω από το στύλο και πλέκουν τις κορδέλες σε μια όμορφη χρωματιστή πλοκή, την οποία ξετυλίγουν αργότερα αντιστρέφοντας τη φορά του χορού. Υπάρχουν παλιές μαρτυρίες ότι το γαϊτανάκι χορεύονταν τα Θεοφάνεια ή και την Πρωτοχρονιά . Πιστεύεται ότι συμβολίζει τη συμφιλίωση, τη συναδελφικότητα, την αγάπη, και την ομόνοια. Οι δώδεκα κορδέλες είναι συμβολισμοί των δώδεκα μηνών του χρόνου, ή των δώδεκα ωρών της μέρας.
Ο κυκλικός χορός συμβολίζει τον κύκλο της ζωής, από τη ζωή στο θάνατο, από τη λύπη στη χαρά, απ’ το χειμώνα στην άνοιξη.
Τραγούδια και πειράγματα των ημερών, ιταλικούς κεφάτους χορούς και μουσική θα έχουν την ευκαιρία να απολαύουν οι βολιώτες σε μια και μόνο παράσταση. Η εκδήλωση, η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Επίτιμου Προξενείου της Ιταλίας στον Βόλο, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2017, στις 8.30 το βράδυ, στο Θέατρο της Παλαιάς Ηλεκτρικής. Εισιτήρια προπωλούνται στη Γραμματεία του ΛΕΒ (Κοραή 79) 2421033938 – 2421305753.

Βιογραφικό του Ιταλικού Συλλόγου «Lu Passarielle di Ferrazzano»: O Μουσικοχορευτικός Λαογραφικός Σύλλογος «Lu Passarielle» του Ferrazzano (CB) δανείστηκε το όνομά του από την επωνυμία του σπουργιτιού, έτσι όπως τραγουδιέται στη τοπική διάλεκτο, σ’ ένα τραγούδι που παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ του Σαν Ρέμο, το 1953. Η ομάδα δημιουργήθηκε άτυπα το 2005 με την ευκαιρία της πολιτιστικής συνεργασίας με τη Λιθουανία και το 2007 συστάθηκε επίσημα. Ο Σύλλογος αντιπροσωπεύει τη χορωδιακή παράδοση και χορογραφία της Ιταλίας, μέσα από την επανάληψη των χορών και λαϊκών τραγουδιών. Τα μέλη του (τραγουδιστές-χορευτές) φορούν την τοπική ενδυμασία, που είναι απλή και κομψή. Ο σκοπός του συγκροτήματος είναι η προώθηση και η διατήρηση των παραδόσεων της ιταλικής κουλτούρας που κινδυνεύουν ν’ αφανιστούν, συνδυάζοντας την απλότητα με την χαρά. Την ομάδα, που απαρτίζεται από 30 μέλη, συνδέει η αγάπη για το παρελθόν της πατρίδας τους και του λαϊκού πολιτισμού τους. Από τις σημαντικότερες δραστηριότητες του Συλλόγου είναι η διοργάνωση, κάθε Αύγουστο, ενός Λαογραφικού Φεστιβάλ. Το φεστιβάλ αυτό στοχεύει στην πολιτιστική ανταλλαγή μεταξύ συμμετεχόντων λαϊκών συγκροτημάτων από διαφορετικές περιοχές, με στόχο την ευαισθητοποίηση στη διαφορετικότητα των διαφόρων εθνοτικών ομάδων, των παραδόσεων και των πολιτισμών των διαφόρων χωρών. Η παρουσίαση του Φεστιβάλ με χορούς και τραγούδια γίνεται στην γραφικότατη πλατεία του Spensieri του Ferrazzano, που έχει ως φόντο τον αρχοντικό- κάστρο Carafa, κοντά στο Belvedere, απ’ όπου διακρίνεται μεγάλο τμήμα της περιοχής Molise.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το