Ελλάδα

Αποκαθίσταται το «στολίδι» της οδού Αθηνάς που κάηκε στα επεισόδια του 2012

ktirio

Ένα από τα «θύματα» των επεισοδίων της 12ης Φεβρουαρίου 2012 στην Αθήνα, η «οικία Πήλικα», που υπέστη σοβαρές ζημιές από πυρκαγιά, αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης στο χτεσινό Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων. Τα μέλη του Συμβουλίου ενέκριναν τις μελέτες αποκατάστασης του κτιρίου και συντήρησης των διακοσμητικών στοιχείων του, στόχος των οποίων είναι το διατηρητέο κτίριο να αποκτήσει και πάλι «ζωή».

Η «οικία Πήλικα», στη συμβολή των οδών Αθηνάς και Κακουργιοδικείου, ένα σημαντικό δείγμα αστικής κατοικίας του τέλους του 19ου αιώνα, παραδόθηκε τη νύχτα της 12ης Φεβρουαρίου 2012 στις φλόγες με αποτέλεσμα την σχεδόν ολοσχερή καταστροφή του εσωτερικού του, του ζωγραφικού διακόσμου και των ξύλινων στοιχείων του.

Δύο εβδομάδες αργότερα εγκρίθηκε με απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού η εκτέλεση επειγουσών εργασιών τοποθέτησης μεταλλικού ικριώματος, υποστήλωσης και αντιστήριξης δομικών στοιχείων. Στις 31 Μαΐου του ίδιου χρόνου η επιτροπή του άρθρου 41 που συγκρότησε το υπουργείο ζήτησε την άμεση λήψη μέτρων προστασίας. Όπως εξήγησε κατά τη χτεσινή συνεδρίαση του ΚΣΝΜ ο πολιτικός μηχανικός που έχει την ευθύνη της στατικής μελέτης του έργου, σήμερα το κτίριο είναι σε πολύ κακή κατάσταση και κινδυνεύει ακόμα και με κατάρρευση.

Η αρχιτεκτονική μελέτη προτείνει την αποκατάσταση του κτιρίου και αντικατάσταση των στοιχείων του όπου χρειάζεται. Η μελέτη είχε περάσει για πρώτη φορά τον περασμένο Δεκέμβριο από το ΚΣΝΜ, αλλά είχε ζητηθεί η υποβολή και μελέτης συντήρησης των μαρμάρινων, γύψινων, ξύλινων και μεταλλικών διακοσμητικών στοιχείων, καθώς και ηλεκτρομηχανολογικής μελέτης. Στη χτεσινή συνεδρίαση οι σχετικές μελέτες υποβλήθηκαν από την ιδιοκτήτρια εταιρεία στο Συμβούλιο και εγκρίθηκαν ομόφωνα.

Το κτίριο, χαρακτηρισμένο το 1992 από το ΥΠΠΟ ως έργο τέχνης και ιστορικό διατηρητέο μνημείο και από το ΥΠΕΚΑ ως διατηρητέο κτίριο ένα χρόνο αργότερα, απαρτίζεται από υπόγειο, ισόγειο, μεσοπάτωμα και δύο ορόφους και αρχικά ήταν οικία του νομικού Νικόλαου Πήλικα. Τα στοιχεία των όψεων του κτιρίου, τόσο τυπολογικά και μορφολογικά όσο και τα διακοσμητικά αποτελούν χαρακτηριστικά δείγματα του αθηναϊκού κλασικισμού της δεκαετίας του 1870. Στο παρελθόν το κτίριο έχει φιλοξενήσει κατοικίες, ξενοδοχείο και καταστήματα, ενώ πριν από την πυρκαγιά όλο το κτίριο στέγαζε υποκατάστημα τράπεζας.

Στα σοβαρά επεισόδια της 12ης Φεβρουαρίου 2012 στο κέντρο της Αθήνας, η «οικία Πήλικα» δεν ήταν το μόνο κτίριο που υπέστη σοβαρές ζημιές. Σε σχετικό απολογισμό των υπηρεσιών του δήμου Αθηναίων γινόταν λόγος για 93 κτίρια, ανάμεσα στα οποία εννέα ιστορικά κτίρια.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το