Τοπικά

Αποκαθιστά την Επάνω Παναγιά-Παναγίτσα Σκοπέλου η Περιφέρεια Θεσσαλίας με 160.000 ευρώ από το ΕΣΠΑ 2014-2020

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός υπέγραψε την ένταξη στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020 του έργου «Αποκατάσταση Ι.Μ. Κοιμήσεως Θεοτόκου (Επάνω Παναγιά – Παναγίτσα) Σκοπέλου», προϋπολογισμού 160.000 ευρώ.
Δικαιούχος του έργων είναι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας και η Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού, και Φορέας Λειτουργίας η Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδας, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων. Το έργο περιλαμβάνεται στο Επιχειρησιακό Σχέδιο Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) Νήσων Βορείων Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
«Σε συνεργασία με την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020, επενδύουμε 160.000 ευρώ για την αποκατάσταση και ανάδειξη της Ι. Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου στη Σκόπελο» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός. «Με στρατηγική, σχέδιο και συνεργασίες, δρομολογούμε έργα που αναδεικνύουν την πολιτιστική μας κληρονομιά και εμπλουτίζουν το τουριστικό προϊόν των νησιών των Βορείων Σποράδων. Τα θρησκευτικά μνημεία γίνονται πιο εύκολα προσβάσιμα σε άτομα με κινητικά προβλήματα. Παράλληλα, δημιουργούμε θέσεις εργασίας και μόχλευση στην πραγματική οικονομία» προσθέτει ο Περιφερειάρχης.

Οι παρεμβάσεις στην Ι. Μ. Κοιμήσεως Θεοτόκου Σκοπέλου
Η Ι. Μ. Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Επάνω Παναγιά-Παναγίτσα) βρίσκεται σε απόσταση 4,5 χλμ. από την πόλη της Σκοπέλου. Iδρύθηκε πιθανότατα στον 18ο αι. ως γυναικεία μονή, μετόχι της Ι. Μ. Ευαγγελίστριας. Το καθολικό είναι ένας μονόχωρος τρουλαίος ναός, διαστάσεων 5,13×4,05 μ. και μέγιστου ύψους 5,30 μ., στον τύπο του σταυροειδούς εγγεγραμμένου με συνεπτυγμένες κεραίες. Το καθολικό περιβαλλόταν από την ανατολική και νότια πλευρά από λιθόκτιστο περίβολο. Σε επαφή με τη βόρεια πλευρά του καθολικού βρίσκεται το κτίριο συνοδείας, ορθογώνιο κτίσμα, διαστάσεων 6,40Χ5,05μ. και ύψους 5μ., με ξύλινη τετρακλινή στέγη και υπερυψωμένο ξύλινο πάτωμα, κάτω από το οποίο διαμορφώνεται αποθηκευτικός χώρος.
Οι εργασίες για την πλήρη αποκατάσταση του καθολικού και του κτιρίου συνοδείας είναι οι εξής:
– Αποψιλώσεις, καθαρισμοί, αποχωματώσεις περιβάλλοντος χώρου.
– Κατασκευή περιμετρικού συστήματος αποστράγγισης κτιρίων.
-Καθαίρεση σαθρών επιχρισμάτων, εκβάθυνση αρμών, λιθοσυρραφή ρωγμών, αντικατάσταση φθαρμένων ξυλοδεσιών, εφαρμογή αρμολογημάτων και ενεμάτων στο κτίριο συνοδείας.
-Εφαρμογή πατητών επιχρισμάτων εσωτερικά και εξωτερικά στο καθολικό και στο κτίριο συνοδείας.
-Τοποθέτηση ανοξείδωτων ελκυστήρων κατά μήκος της βόρειας και νότιας πλευράς του καθολικού.
– Ανακατασκευή στέγης κτιρίου συνοδείας από ξυλεία καστανιάς.
– Επίστρωση δαπέδου καθολικού και κτιρίου συνοδείας με ορθογωνισμένες σχιστόπλακες.
– Ανακατασκευή πατώματος κτιρίου συνοδείας από ξυλεία καστανιάς.
– Διαμόρφωση στη ΒΔ γωνία του κτιρίου συνοδείας χώρου περιορισμένης χρήσης με νεροχύτη σε μικρού μήκους πάγκο.
– Πλακόστρωση με ακανόνιστες σχιστόπλακες περιμετρικά του καθολικού και του κτιρίου συνοδείας.
-Τοποθέτηση νέων κουφωμάτων από ξυλεία καστανιάς στο καθολικό και στο κτίριο συνοδείας.
Επίσης στο έργο περιλαμβάνεται Φωτογραφική τεκμηρίωση, Πινακίδες δημοσιότητας, πληροφόρησης κοινού και αναμνηστική πινακίδα, Δίγλωσσο ενημερωτικό έντυπο και φυλλάδιο σε γραφή Braille καθώς και Προμήθεια φορητής μεταλλικής ράμπας ΑμεΑ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το