Αθλητισμός

Αποκατάσταση αδικίας στον Ολυμπιακό Βόλου εφόσον υπάρξει αναδιάρθρωση και η ομάδα παίξει στη Σούπερ Λιγκ 2

Οι αλλαγές στον ποδοσφαιρικό χάρτη που έφερε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με τη δημιουργία της Σούπερ Λιγκ 2, αποδείχθηκαν εκ των πραγμάτων αποτυχημένες. Κι αυτό, καθώς δεν αναβαθμίστηκαν τα επαγγελματικά πρωταθλήματα, ενώ σε καμία περίπτωση το πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ 2 δεν είναι ανταγωνιστικό, καθώς σ’ αυτό μετέχουν πολλές αδύναμες ομάδες, οι οποίες πόνταραν, ουσιαστικά, στα χρήματα που θα λάμβαναν από τα παχυλά τηλεοπτικά συμβόλαια, τα οποία και δεν ίσχυσαν τελικά.

Όλα έγιναν με προχειρότητα από την προηγούμενη κυβέρνηση και από τότε υφυπουργό Αθλητισμού, Γιώργο Βασιλειάδη, πριν τις εκλογές του Μαΐου. Την προσεχή αγωνιστική περίοδο, τα χρήματα των τηλεοπτικών δεν θα υπάρχουν για τις ομάδες της Σούπερ Λιγκ 2, καθώς «κρατική» βοήθεια, με τηλεοπτικά συμβόλαια δεν θα υπάρχει. Με τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ομάδες, αρκετές θα είναι αυτές που δεν θα αδειοδοτηθούν.
Δεν αποκλείεται, λοιπόν, από τη στιγμή που κανείς δεν μπορεί προβλέψει στην παρούσα φάση, πως θα εξελιχθούν τα επαγγελματικά πρωταθλήματα στην Ελλάδα, λόγω κορωνοϊού, να υπάρξει απόφαση για νέα αναδιάρθρωση των κατηγοριών.

Θυμίζουμε, πως και ο ιδιοκτήτης της ΑΕΛ, Αλέξης Κούγιας, έχει προτείνει τη δημιουργία μιας δυνατής Β’ Εθνικής (να καταργηθεί δηλαδή η Σούπερ Λιγκ 2). Να ανέβουν στη Σούπερ Λιγκ ΠΑΣ Γιάννινα και Απόλλων Σμύρνης και παράλληλα να υποβιβαστούν Κέρκυρα και Απόλλων Πόντου, ομάδες που όλη τη χρονιά έδειξαν ανήμπορες να σηκώσουν το βάρος της κατηγορίας.

Σύμφωνα με αυτό το μοντέλο, θα μείνουν οκτώ ομάδες (Χανιά, Λεβαδειακός, Καραϊσκάκης, Απόλλων Λάρισας, Εργοτέλης, Παναχαϊκή, Πλατανιάς και Δόξα Δράμας). Σ’ αυτές να προστεθούν οι οκτώ πρώτες ομάδες της Φούτμπολ Λιγκ (Τρίκαλα, Ιωνικός, Διαγόρας, Ιεράπετρα, Νίκη, Καβάλα, Βέροια, Ολυμπιακός Βόλου) και όλες αυτές να συνθέσουν μία δυνατή Σούπερ Λιγκ 2 των 16 ομάδων (οι περισσότερες ιστορικές και δυνατές). Να αγωνιστούν σ’ ένα άκρως ανταγωνιστικό πρωτάθλημα, χωρίς πλέι οφ και πλέι άουτ, με τον πρώτο της κατάταξης να ανεβαίνει απευθείας και ο δεύτερος να δίνει μπαράζ με τον προτελευταίο της Σούπερ Λιγκ.
Βάσει αυτού του σχεδίου προτείνεται να μην υποβιβαστεί καμία ομάδα από τη Φούτμπολ Λιγκ και να παραμείνουν στην κατηγορία Αιγάλεω, Ιάλυσος, Θεσπρωτός, Τρίγλια, Ασπρόπυργος και Καλαμάτα. Σ’ αυτές τις έξι ομάδες να προστεθούν οι πρωταθλητές των οκτώ ομίλων της Γ’ Εθνικής, δημιουργώντας ένα, επίσης, ανταγωνιστικό πρωτάθλημα στη Φούτμπολ Λιγκ.

Όλα αυτά, βέβαια, με την προϋπόθεση οι ομάδες να πληρούν τα κριτήρια αδειοδότησης από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού.
Υπάρχει και η πρόταση της Νίκης, της ύπαρξης δύο ομίλων στη Σούπερ Λιγκ 2, με την οποία συμφωνεί το σύνολο, σχεδόν, των ομάδων της Φούτμπολ Λιγκ. Το μειονέκτημα, ωστόσο, έχει να κάνει πως θα υπάρξει και πάλι ένα πρωτάθλημα μικρής διάρκειας, το οποίο θα αρχίζει τον Οκτώβριο και θα ολοκληρώνεται τον Μάρτιο. Στην ουσία δεν θα είναι ένα ενιαίο πανελλαδικό πρωτάθλημα, καθώς θα υπάρχει διαχωρισμός ομίλων, σε Νότιο και Βόρειο όμιλο.
Στον Ολυμπιακό Βόλου βλέπουν με θετικό μάτι, όπως είναι φυσικό, την περίπτωση της αναδιάρθρωσης, καθώς θα αποκατασταθεί και η περσινή αδικία, όταν η ομάδα κέρδισε την άνοδο από τη Γ’ Εθνική και στην ουσία δεν ανέβηκε κατηγορία, παίζοντας στην τρίτη τη τάξει επαγγελματική κατηγορία, μετά τη δημιουργία της Σούπερ Λιγκ 2.

Ωστόσο, στην παρούσα φάση δεν υπάρχει καμία συζήτηση επί του θέματος. Κι αυτό, καθώς το προσεχές διάστημα θα ξεκαθαρίσει η κατάσταση, όσον αφορά τα πρωταθλήματα και αν τελικά θα ολοκληρωθούν ή όχι. Στη συνέχεια, υπάρχει χρόνος για να αποφασίσει η ΕΠΟ και τα αρμόδια όργανα, αν θα γίνει αναδιάρθρωση των κατηγοριών, η οποία, πάντως, βάσει ΚΑΠ δεν μπορεί να ισχύσει άμεσα, αλλά τον μεθεπόμενο χρόνο. Βέβαια, στην Ελλάδα τα πάντα μπορούν να συμβούν και αυτό το έχουμε δει πολλές φορές τα προηγούμενα χρόνια, όταν επί της ουσίας το αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ πήγε… περίπατο.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το