Τοπικά

Αποκαρδιωτική εικόνα σε κοντινές παραλίες του Βόλου “Θ”

thumbnail_20160715_144853 (1)

Η αδιαφορία αρμόδιων υπηρεσιών και ο ωχαδερφισμός πολιτών έχουν καταντήσει γνωστές και κοντινές προς τον Βόλο παραλίες, που προτιμώνται από πάρα πολλούς λόγω της κρίσης, της ύφεσης, αλλά και για λόγους οικονομίας, σε κακή κατάσταση με την εικόνα που παρουσιάζουν να είναι αποκαρδιωτική. Η «Θ» πραγματοποίησε την περασμένη Παρασκευή ένα φωτογραφικό οδοιπορικό από τις Αλυκές έως τη Ν. Αγχίαλο καταγράφοντας προβλήματα και παραλείψεις με τις διαμαρτυρίες λουόμενων, μόνιμων κατοίκων, αλλά και κατοίκων στα εξοχικά τους να είναι έντονες. Βέβαια υπάρχουν και παραλίες που είναι στολίδια και διαφήμιση για τον Βόλο και τη Μαγνησία γενικότερα, αλλά δυστυχώς αυτές αποτελούν εξαίρεση στον κανόνα, και κυρίως η εικόνα τους οφείλεται σε ιδιωτικούς φορείς και συλλόγους των κατά τόπους περιοχών. Από την άλλη η μεγαλύτερη ευθύνη για την κατάσταση των παραλιών οφείλεται στους ανεύθυνους και χωρίς παιδεία πολίτες που δεν σέβονται τους διπλανούς τους και τις μολύνουν.

Η «Θ» προχθές Παρασκευή πραγματοποίησε φωτογραφικό οδοιπορικό στις παραλίες από τις Αλυκές έως και τη Νέα Αγχίαλο καταγράφοντας παραλείψεις, αδιαφορία και την έλλειψη παιδείας σε αρμόδιες υπηρεσίες και πολίτες που δεν μπορούν να προφυλάξουν το μεγαλύτερο ίσως «όπλο», τον τουρισμό, στην εποχή της οικονομικής κρίσης.

Το οδοιπορικό άρχισε από τα Πευκάκια και την παραλία «Λαμπρόπουλου» όπως είναι γνωστή στους μόνιμους κατοίκους της περιοχής. Ο κ. Κώστας Κοσκινάς επισήμανε ότι «δεν υπάρχει ούτε ένα καλαθάκι για τα σκουπίδια και είναι πάρα πολλά τα αδέσποτα σκυλιά, αλλά και τα σκυλιά όπου οι ιδιοκτήτες τους τα φέρνουν στην παραλία με αποτέλεσμα να είναι πολλές οι ακαθαρσίες και τα περιττώματα. Επίσης πρέπει να βρεθεί τρόπος να κλείσει η πρόσβαση στα αυτοκίνητα στην παραλία, διότι πολλοί είναι αυτοί οι οδηγοί που τρέχουν σηκώνοντας ένα κύμα σκόνης».

thumbnail_20160715_144911

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με την καταγραφή από τις φωτογραφίες, τα προαναφερόμενα δεν αποτελούν τα μόνα προβλήματα στη συγκεκριμένη παραλία που προτιμάται από μόνιμους κατοίκους και παραθεριστές ή κατοίκους που έχουν εξοχικά στην περιοχή. Χόρτα που δεν έχουν κοπεί πολύ καιρό, όπως για παράδειγμα γύρω από το αποδυτήριο, το οποίο έχει πάρει και κλίση, σκουπίδια και κλαδιά κάνουν την εμφάνισή τους από άκρη σε άκρη στην παραλία «Λαμπρόπουλου». Υπάρχει πεταμένη πλαστική καρέκλα ξαι μια άχρηστη παλιά πινακίδα που δεν… ενημερώνει τίποτα, η οποία γύρω της έχει κατακλυστεί από απορρίμματα, ενώ πρέπει άμεσα να απομακρυνθεί και το χαλασμένο «γύρω-γύρω όλοι» στην μικρή παιδική χαρά της περιοχής.

Η κ. Ελ.Γ. από την πλευρά της έθιξε ένα άλλο ζήτημα που απασχολεί τους κατοίκους απέναντι από την πλαζ των Αλυκών. Συγκεκριμένα ανέφερε πως το αντίτιμο, αν και η είσοδος είναι δωρεάν, για να χρησιμοποιήσει κάποιος μια ομπρέλα και μια ξαπλώστρα με προσφορά ενός καφέ είναι αρκετά μεγάλο για κάποιον μεγάλο σε ηλικία κάτοικο που δεν μπορεί να μετακινηθεί εύκολα σε άλλη παραλία, πόσο μάλλον και να πηγαίνει καθημερινά στην πλαζ.

Το οδοιπορικό συνεχίστηκε στις Αλυκές, που προσελκύει ίσως τον περισσότερο κόσμο, από Ηρώων Πολυτεχνείου έως την Κυανή Ακτή όπου η εικόνα είναι σαφώς καλύτερη από την τελευταία επίσκεψη της «Θ» προ ολίγων εβδομάδων για την ανάγκη ρεπορτάζ όπου είχαν καταγραφεί κάποια προβλήματα (πεταμένες ξύλινες ομπρέλες, δημοτικό αναψυκτήριο, σκουπίδια κ.ά.).

thumbnail_20160715_145005

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή οι Αλυκές είναι η παρουσία και κίνηση επί του πεζόδρομου δικύκλων ακόμα και αυτοκινήτων σε ένα χώρο όπου παίζουν μικρά παιδιά. Επιχειρηματίας της περιοχής δήλωσε ότι «δεν είναι δυνατόν να μην μπορεί να εκλείψει το φαινόμενο της χρήσης του πεζόδρομου από μηχανάκια. Δεν μπορούμε να δουλέψουμε, αλλά κυρίως είναι επικίνδυνο για τους επισκέπτες της περιοχής και κυρίως για τα μικρά παιδιά, πολλά από τα οποία κάνουν και ποδήλατο ανέμελα».

Στις Αλυκές πρέπει να κοπούν χόρτα ιδίως κοντά στις ντουζιέρες, να απομακρυνθούν τα πεταμένα και χαλασμένα βαρέλια-γλάστρες και οι μαραμένοι και ξεραμένοι φοίνικες που αποτελούν μια αντιαισθητική εικόνα. Κάποιος ανεγκέφαλος πέταξε μια παιδική σκάλα από παιχνίδι, ενώ οι επισκέπτες πρέπει να «αντιληφθούν» ότι τα αποδυτήρια δεν είναι ούτε κάδοι απορριμμάτων ούτε χώροι δημόσιων τουαλετών, αφού από τα περισσότερα αναδίδεται μια έντονη και άσχημη μυρωδιά, αλλά ούτε μπορούν να ξεσπούν τα νεύρα τους σε αυτά καταστρέφοντάς τα.

Η πρώτη αγκάλη που συναντά κάποιος που κινείται προς τον Άγιο Στέφανο Σωρού δεν έχει κάποια προβλήματα, όπως και στο Μάραθο, αλλά και στη Γαλάζια Ακτή, γνωστή ως «Μαμιδάκη», παρά την «παραφωνία» της παρατημένης πλαστικής καρέκλας και της εικόνας με ένα παγκάκι καλυμμένο από χόρτα.

Στη Χρυσή Ακτή Παναγιάς η πρώτη παραλία που συναντά κάποιος εισερχόμενος στην περιοχή από την Εθνική Οδό Βόλου-Φαρσάλων πρέπει να απομακρυνθούν τα σκουπίδια και να καθαριστούν τα χόρτα, ενώ η εικόνα μόνο ως τραγελαφική και απαράδεκτη μπορεί να χαρακτηριστεί στην είσοδο από την πλευρά του Βόλου στο σωρό από σκουπίδια, χόρτα, κλαδιά και άχρηστα αντικείμενα δίπλα από τους κάδους απορριμμάτων, ενώ κάποια «καπέλα» από τις ομπρέλες θέλουν αντικατάσταση.

Στη χειρότερη κατάσταση από όλες τις παραλίες από Βόλο έως Νέα Αγχίαλο βρίσκεται αυτή στο Στούπι Νέας Αγχιάλου, όπου η περιοχή φαίνεται σαν παρατημένη από καιρό. Κάτοικος που διατηρεί εξοχική κατοικία στην περιοχή επισήμανε την τραγική κατάσταση που επικρατεί με τα χόρτα να φτάνουν μέχρι τη θάλασσα. Ακριβώς πάνω από την παραλία υπάρχει ένας απίστευτος και μεγάλος σωρός από σκουπίδια, κλαδιά, χόρτα κ.ά., απορρίμματα μπροστά στην παραλία, ακόμη και σωρός από κλαδιά δύο μέτρα από τη θάλασσα, οικοδομικά υλικά μια «ανάσα» από τη θάλασσα, ενώ το αποδυτήριο έχει επισκευαστεί από «ιδία μέσα» αφού κάποιος έχει καλύψει κομμάτια από πλευρές με σιτοκαλαμιές.

Το φωτογραφικό οδοιπορικό της «Θ» ολοκληρώθηκε στην παραλία της Νέας Αγχιάλου όπου ο σύλλογος των καταστηματαρχών που δραστηριοποιείται στην περιοχή για άλλη μια χρονιά έχει κάνει πολλή δουλειά και στοχευμένες παρεμβάσεις με αποτέλεσμα η παραλία να είναι σε πάρα πολύ καλή κατάσταση από τα αποδυτήρια έως και τα σκουπίδια που είναι είδος προς εξαφάνιση.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το