Οικονομία

Αποκαλυπτική έρευνα: Οι νέοι βρίσκουν δουλειά μέσω …συγγενών και φίλων

Τα αποτελέσματα της Ειδικής Έρευνας για τους νέους στην αγορά εργασίας ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ. Η έρευνα δείχνει πως οι νέοι βρίσκουν δουλειά μέσω συγγενών και φίλων.

Η έρευνα επικεντρώθηκε σε άτομα ηλικίας 15 έως 34 ετών και το ποσοστό απόκρισης σε αυτήν ανήλθε στο 97,2%.

Οι κύριες διαπιστώσεις ήταν:

Περίπου ένα στα πέντε άτομα εργάστηκε κατά τη διάρκεια των σπουδών του, με τους άνδρες να έχουν ένα ελαφρύ προβάδισμα έναντι των γυναικών.

Αρκετοί που πήραν μέρος στην έρευνα δεν συνέχισαν τις σπουδές τους. Για τους άνδρες ο κύριος λόγος ήταν ότι ήθελαν να εργαστούν, ενώ για τις γυναίκες ότι θεωρούσαν το επίπεδο σπουδών τους μη ικανοποιητικό.

Το ποσοστό των ατόμων που είχαν υποστήριξη από τον ΟΑΕΔ ή κάποιο άλλο δημόσιο οργανισμό για να βρουν εργασία ήταν 2,4%.

Οι περισσότεροι, σε ποσοστό 39,9%, βρήκαν εργασία μέσω συγγενών, φίλων ή γνωστών. Ακολουθεί η επαφή με τον εργοδότη σε ποσοστό 18%, είτε από πρωτοβουλία του απασχολουμένου είτε του εργοδότη.

Οι αγγελίες έχουν μικρό ρόλο στην εύρεση εργασίας (14,5%), ενώ ο ΟΑΕΔ εμφανίζεται με πολύ μικρό ποσοστό (μόλις 2,4%).

Το 63,2% των απασχολουμένων πιστεύει ότι η εκπαίδευση που έχει ολοκληρώσει το βοηθάει σε μεγάλο ή σε κάποιο βαθμό στην εκτέλεση των καθηκόντων της τρέχουσας εργασίας του. Η χρησιμότητα των σπουδών αναφέρεται περισσότερο όσο μεγαλώνει η ηλικία και αυξάνεται το επίπεδο εκπαίδευσης.

Μόλις το 5,4% των απασχολουμένων δηλώνει ότι χρειάστηκε να αλλάξει τόπο κατοικίας για να αναλάβει την τωρινή εργασία του, ενώ περίπου 6% μετακινείται περισσότερο από 1 ώρα, προκειμένου να μεταβεί στη δουλειά του. Το 54,1% των ανέργων και το 42,8% των μη ενεργών δηλώνουν διατεθειμένοι να αλλάξουν τόπο κατοικίας, προκειμένου να αναλάβουν εργασία.

Πηγή: The TOC

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το