Κόσμος

Αποκάλυψη του Bloomberg: Φυσικό αέριο στη Μαύρη Θάλασσα η «έκπληξη» του Ερντογάν

Η Τουρκία έχει κάνει μια σημαντική ανακάλυψη στη Μαύρη Θάλασσα, η οποία μάλλον έχει να κάνει με την ανακάλυψη κοιτάσματος φυσικού αερίου, όπως αναφέρουν δύο ανώνυμες πηγές τις οποίες επικαλείται το Bloomberg.

Οι δύο αξιωματούχου μίλησαν αφότου ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποσχέθηκε στον τουρκικό λαό «μερικά καλά νέα που θα εγκαινιάσουν μια νέα εποχή για το τουρκικό έθνος» την περασμένη Παρασκευή 16 Αυγούστου. Παράλληλα ο Τούρκος πρόεδρος ορκίστηκε να συνεχίσει τις έρευνες για ενέργεια στα «αμφισβητούμενα νερά της Μεσογείου που έχουν προκαλέσει αντιπαραθέσεις στην ΕΕ», όπως τα αναφέρει το δημοσίευμα. Το μέγεθος και η σημασία της τουρκικής ανακάλυψης αλλά και το εάν θα είναι εφικτό να την εκμεταλλευτεί ενεργειακά παραμένει, μέχρι στιγμής ασαφές.

Σύμφωνα με το Bloomberg εξαιτίας αυτής της ανακοίνωσης του Τούρκου προέδρου ενισχύθηκε η τουρκική λίρα σε σχέση με το δολάριο αλλά και το τουρκικό χρηματιστήριο σημείωσε κέρδη της τάξεως του 2%. Παράλληλα οι τουρκικές εταιρείες Turkiye Petrol Rafinerileri AS και Petkim Petrokimya Holding AS που ασχολούνται με τα ενεργειακά κοιτάσματα είδαν τις μετοχές τους να σημειώνουν άνοδο 8,1% και 9,9% αντίστοιχα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον περασμένο μήνα ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ δήλωσε ότι το τουρκικό γεωτρύπανο Φατίχ έχει ξεκινήσει έρευνα στα δυτικά παράλια της Τουρκίας στη Μαύρη Θάλασσα, στη λεγόμενη ζώνη Tuna-1. Επιπλέον, το δημοσίευμα κάνει αναφορά στην ένταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην Ανατολική Μεσόγειο, ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα – Κύπρο. Τονίζει μάλιστα ότι η Γαλλία έχει αυξήσει την στρατιωτική της παρουσία στην περιοχή, ενώ λόγος γίνεται και στις πρόσφατες επιθετικές δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν.

Πηγή: ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το