Κόσμος

Αποκάλυψη Spiegel: Η ΕΕ αγόρασε λιγότερα εμβόλια από όσα χρειάζονται

Επίθεση κατά της ΕΕ και της Γερμανίας σε άρθρο του περιοδικού Spiegel που αναφέρεται στο εμβόλιο κατά του κορονοϊού. «Η ΕΕ αγόρασε λιγότερα εμβόλια από όσα χρειάζονταν και έτσι η Γερμανία δεν θα έχει διαθέσιμα για να ολοκληρώσει τον εμβολιασμό των πολιτών της μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι. Η διαπίστωση έρχεται με καθυστέρηση, γιατί εδώ και μήνες διαφαίνονταν ότι άλλες χώρες θα διέθεταν περισσότερα εμβόλια για να ξεκινήσουν τον εμβολιασμό και να αντιμετωπίσουν πιο αποτελεσματικά την πανδημία» σημειώνεται στο άρθρο του Spiegel.

«Βρυξέλλες και Βερολίνο βρίσκονταν σε απραξία, συχνά με επιχειρήματα αυταρέσκειας, του τύπου ότι η Ευρώπη ελέγχει φαρμακευτικά σκευάσματα καλύτερα και με μεγαλύτερη ακρίβεια από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο …. Το ζήτημα είναι ότι τώρα η Γερμανία δεν θα έχει ικανό αριθμό εμβολίων για να αναχαιτίσει την πανδημία μέχρι το καλοκαίρι, γιατί η ΕΕ αγόρασε λιγότερα … και τώρα κάνει νέες διαπραγματεύσεις υπό το κράτος της πίεσης χρόνου».

Το Spiegel υπενθυμίζει την πρόβλεψη του υπουργού Υγείας Γενς Σπαν ότι το 60% των Γερμανών θα έχουν εμβολιαστεί μέχρι το καλοκαίρι. Και επισημαίνει: «Η καθυστερημένη έγκριση του εμβολίου της Biontech / Pfizer από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων EMA είναι το μικρότερο πρόβλημα. Το μεγαλύτερο είναι ότι η ΕΕ προφανώς αγόρασε μικρότερο αριθμό εμβολίων από όσο έπρεπε, καθυστερημένα και εν μέρει από τη λάθος φαρμακευτική εταιρεία. Και όπως φαίνεται απέρριψε εκατοντάδες χιλιάδες δόσεις που τώρα λείπουν. Για τη γερμανική κυβέρνηση δρομολογείται ήδη ένα δίλημμα με δραματικές συνέπειες. Χωρίς εμβολιασμό σε ευρεία βάση …. το φθινόπωρο και ο χειμώνας 2021 θα μπορούσαν να έχουν την ίδια εξέλιξη όπως ο φετινός με υψηλό αριθμό κρουσμάτων, περιορισμούς επαφών και σκληρό lockdown».

Σύμφωνα με την Frankfurter Allgemeine Zeitung η καθυστερημένη έναρξη εμβολιασμών σε σύγκριση με τη Βρετανία και τις ΗΠΑ θα περάσει εκ των υστέρων απαρατήρητη. «Αντίθετα, εκείνο που θα μείνει για πολύ είναι ότι οι Ευρωπαίοι δεν χωρίστηκαν σε μεγάλους και μικρούς, φτωχούς και πλούσιους» σημειώνει και προσθέτει: «Παρόλα αυτά λόγος αυταρέσκειας δεν υπάρχει. Όλοι γνωρίζουν ότι το σωτήριο εμβόλιο πρέπει να γίνει διαθέσιμο και οικονομικά προσιτό σε όλους τους ανθρώπους και εκτός της ΕΕ … Η ΕΕ μπορεί να είναι υπερήφανη που οι εμβολιασμοί ξεκινούν και στα 27 κράτη – μέλη παράλληλα, ίσως δύο ημέρες μετά τα Χριστούγεννα. Οποία πρόοδος σε σχέση με την άνοιξη, όταν τα σύνορα έκλεισαν μονομερώς και γειτονικά κράτη ανταγωνίζονταν για προστατευτικό εξοπλισμό και μηχανήματα αναπνοής».

Λιγότερα εμβόλια και στην Ελλάδα
Τα εμβόλια για το κορωνοϊό θα γίνουν στην Ελλάδα στις 27 Δεκεμβρίου, όπως αποκάλυψε το ethnos.gr και επιβεβαίωσε μια ημέρα μετά με δηλώσεις του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ωστόσο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Σοφίας Φασουλάκη για το Open TV, τα εμβόλια που θα φτάσουν αρχικά στη χώρα μας θα είναι λιγότερα απ’ ότι αρχικά υπολογιζόταν και μάλιστα θα καταφτάσουν σε δόσεις. Συγκεκριμένα, τα εμβόλια δεν θα είναι από την πρώτη ημέρα 400.000 καθώς θα στέλνονται από την Κομισιόν σε μικρότερες δόσεις.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open, τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού θα έρχονται ανά εβδομάδα, ενώ αυτός ο προγραμματισμός δεν καθορίζεται από τη χώρα μας, αλλά από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μάλιστα, αυτή η διαδικασία αυτή θα γίνεται όχι μόνο για το εμβόλιο των Pfizer και BioNTech, αλλά και για εκείνο της Moderna, το οποίο αναμένεται στη χώρα μας στα τέλη Ιανουαρίου, με αρχές Φεβρουαρίου.

Όσονα αφορά στα εμβόλια που θα παραχωρήσει η Ελλάδα στη Βόρεια Μακεδονία, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Σοφίας Φασουλάκη, η χώρα μας βρίσκεται σε έναν μηχανισμό στήριξης των χωρών που αναμένεται να ενταχθούν στη ΕΕ. Η Ελλάδα θα δώσει πράγματι εμβόλια στη Βόρεια Μακεδονία, η οποία δεν θα μπορούσε να μείνει εκτός του προγράμματος εμβολιασμού της ΕΕ, αλλά σε μία μεταγενέστερη φάση, αφότου θα έχουν καλυφθεί οι ανάγκες του δικού τους πληθυσμού, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που μετέδωσε το ethnos.gr την Τετάρτη για τη συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα αυτό.

Οι πρώτοι συμπολίτες μας που θα εμβολιαστούν στις 27 Δεκεμβρίου θα είναι για συμβολικούς λόγους θα είναι μια νοσηλεύτρια, ένας ηλικιωμένος και 250 υγειονομικοί. Πιο συγκεκριμένα θα εμβολιαστούν 50 υγειονομικοί από τα 5 μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής, τον Ευαγγελισμό, το Σωτηρία, το Θριάσιο, το Αττικό και το Ασκληπιείο, όπως αποκάλυψε το ethnos.gr την Πέμπτη (17/12).

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το