Τοπικά

Αποκαλύφθηκαν οικίες ιστορικών χρόνων στον Αλμυρό σε ανασκαφές από το Π.Θ. και την Εφορεία Αρχαιοτήτων

Οικίες με διάφορα σκεύη του οικισμού από την περίοδο 4ου-2ου αιώνων π.Χ. που βρίσκεται στη θέση Μαγούλα Πλατανιώτικη, πολύ κοντά στον Αλμυρό, αποκαλύφθηκαν μέσα από τις αρχαιολογικές ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν πέρυσι από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας.

Το έργο και η δραστηριότητα του τομέα αρχαιολογίας του ΙΑΚΑ παρουσιάστηκε χθες σε εκδήλωση η οποία πραγματοποιήθηκε στο κτίριο Τσικρίκη παρουσία καθηγητών του Ιδρύματος, αρχαιολόγων, άλλων επιστημόνων και φοιτητών.
Ο διευθυντής του τομέα αρχαιολογίας, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας αρχαιολογίας Κοινωνικής Ανθρωπολογίας κ. Γιάννης Λώλος δήλωσε πως «η χθεσινή ημερίδα είχε ως σκοπό να ενημερώσει τον κόσμο για το έργο του τομέα αρχαιολογίας. Είναι ένα πλούσιο έργο εντός και εκτός Θεσσαλίας, με ανασκαφές και έρευνες, πολλών περιόδων, ιστορικών, προϊστορικών, με τη συμμετοχή των φοιτητών του Τμήματός μας. Δίνουμε μεγάλη σημασία στις ανασκαφές γιατί αφενός εκπαιδεύονται οι φοιτητές αφετέρου έρχονται στο φως κατάλοιπα της ιστορίας μας».

Ο κ. Γιάννης Λώλος

Στη Μαγούλα

Αναφερόμενος στις ανασκαφές της Μαγούλας Πλατανιώτικης, όπου συμμετέχει ο ίδιος από πλευράς Πανεπιστημίου Θεσσαλίας μαζί με την κ. Βάσω Ροντήρη από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, είπε πως «εδώ και δύο χρόνια οι ανασκαφές στη Μαγούλα Πλατανιώτικη διεξάγονται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων (από την οποία άρχισαν από το 2013) αλλά πλέον και από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Πρόκειται για τον σημαντικότερο οικισμό των ιστορικών χρόνων, δηλαδή από 4ο μέχρι 2ο αιώνα π.Χ., για την πεδιάδα του Αλμυρού».
Αυτό που αποκαλύφθηκε και παρουσιάστηκε ως νέο στοιχείο στη χθεσινή ημερίδα ήταν πως «αποκαλύφθηκαν οι οικίες του οικισμού μαζί με σκεύη.
«Έχουμε την τύχη να σώζονται σε πολύ κατάσταση τεκμήρια της ανθρώπινης δραστηριότητας που δεν εφθάρησαν από τον χρόνο. Έτσι από τις ανασκαφές, βρήκαμε ολόκληρες οικίες και διάφορα σκεύη. Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για αποκάλυψη ολόκληρων οικιών των ιστορικών χρόνων και πρώτων ελληνιστικών χρόνων, δηλαδή 4ο-2ο αιώνας π.Χ. Αποκαλύψαμε ένα σταυροδρόμι της πόλης με τέσσερις οικίες και σκεύη που ως εκ θαύματος έμειναν εκεί. Για κάποιο λόγο οι κάτοικοι που έμεναν εκεί, δεν τα πήραν μαζί τους τα σκεύη τα οποία στη συνέχεια καταπλακώθηκαν από τη σκεπή».
Ο κ. Λώλος σημείωσε πως «ενώσαμε τις δυνάμεις μας με την Εφορεία Αρχαιοτήτων και τα αποτελέσματα είναι θεαματικά, καθώς μεταξύ άλλων υπάρχει περισσότερος κόσμος για να εργαστεί».
Ο ίδιος σημείωσε πως οι έρευνες θα συνεχιστούν και το ερχόμενο καλοκαίρι σε ένα οικισμό που θα εμπλουτίσει την πολιτιστική κληρονομιά του Αλμυρού».
Επίσης στην ημερίδα έγιναν αναφορές από τον καθηγητή κ. Αλέξανδρο Αινιάν Μαζαράκη για τις έρευνες στην «Κεφάλα» Σκιάθου, όπου επίσης συμμετείχαν η κ. Αργυρούλα Ιντζεσίλογλου και ο κ. Γρηγόρης Τσόκας από το ΑΠΘ.
Επίσης υπήρξε αναφορά για τον μυκηναϊκό οικισμό στα Πευκάκια από τις κ.κ. Ανθή Μπάτζιου και Ιφιγένεια Τουρναβίτου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το