Επιστήμη, Θ Plus

Αποκαλύφθηκαν μυστικά του αέριου γίγαντα Δία

Εκπληξη και ενθουσιασμό προκάλεσαν τα «εξωτικά» χαρακτηριστικά του πλανήτη Δία που αποκάλυψε το διαστημόπλοιο «Juno» της NASA.

Σύμφωνα με τα πρώτα δεδομένα που συγκέντρωσε το «Juno», πετώντας σε ύψος 4.200 χιλιομέτρων από τους πόλους του μεγαλύτερου πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, η ατμόσφαιρα του Δία διαθέτει κυκλώνες κολοσσιαίου μεγέθους και ποτάμια αμμωνίας που πηγάζουν από το εσωτερικό του.
Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι η κατανόηση της εξέλιξης του Δία θα ρίξει φως στο πώς η Γη -και άλλοι πλανήτες- απέκτησε τα συστατικά της ζωής. Αυτά που ανακάλυψαν προκάλεσαν έκπληξη στους ερευνητές της NASA, αποκαλύπτοντας μυστικά για την ατμόσφαιρα και το εσωτερικό του πλανήτη και δημιουργώντας νέα ερωτηματικά για τον αέριο γίγαντα.

Στο πέρασμα που έκανε την 27η Αυγούστου από τον Δία το «Juno» εντόπισε κυκλώνες διαμέτρου 1.400 χιλιομέτρων -δηλαδή όσο το μήκος της Ιαπωνίας- στον Βόρειο και τον Νότιο Πόλο του πλανήτη. «Ημασταν όλοι τρομερά ενθουσιασμένοι. Τα αποτελέσματα είναι πραγματικά εξαιρετικά», δήλωσε ο Φραν Μπάτζιναλ, καθηγητής Αστροφυσικής και Πλανητικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο. «Ο λόγος είναι πως δεν παραπέμπουν σε ό,τι περιμέναμε. Αν βρίσκαμε απλώς ό,τι αναμέναμε θα ήταν τετριμμένα. Τώρα, όμως, μας ενθουσιάζει το γεγονός ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μυστήρια και γρίφους που μας κάνουν να αναρωτιόμαστε», προσέθεσε.

Το διαστημόπλοιο ανίχνευσε και ένα ποτάμι αμμωνίας που εκτείνεται από την κορυφή της ατμόσφαιρας του Δία μέχρι τουλάχιστον εκατοντάδες χιλιόμετρα στο εσωτερικό του, από όσο μπορούσαν να καταγράψουν τα όργανα του «Juno».

Παρόλο που οι επιστήμονες περίμεναν ότι η αμμωνία θα ήταν ισοκατανεμημένη στην ατμόσφαιρά του, τα δεδομένα έδειξαν ότι υπάρχουν μεγαλύτερες ποσότητες στον Ισημερινό από ό,τι στα άλλα πλάτη.

Γρίφοι
Ενας από τους γρίφους που καλείται να απαντήσει η αποστολή του «Juno» είναι αν ο Δίας έχει σταθερό πυρήνα, παρόλο που είναι αέριος γίγαντας. «Τα πρώτα δεδομένα υποδεικνύουν πως υπάρχει όντως πυρήνας, ωστόσο δεν φαίνεται να είναι οριοθετημένος», δήλωσε ο Τζόναθαν Λούνιν του Πανεπιστημίου Κόρνελ, μέλος της επιστημονικής ομάδας της αποστολής του «Juno».

Επίσης μυστήριο προκαλούν τα νέα στοιχεία που προέκυψαν για το σέλας που σχηματίζεται στους δύο πόλους του πλανήτη. Σχηματίζεται από σωματίδια υψηλής ενέργειας που κινούνται κατά μήκος των δυναμικών γραμμών του μαγνητικού πεδίου του Δία, κάτι που θα σήμανε ότι θα έπρεπε να εμφανίζονται ισχυρά ηλεκτρικά ρεύματα. «Ωστόσο δεν ανιχνεύσαμε διαταραχές στο μαγνητικό πεδίο, που θα έπρεπε κανονικά να προκαλούν», σημείωσε ο καθηγητής Μπάτζιναλ.

To «Juno», το οποίο ξεκίνησε την αποστολή του το 2011 και μπήκε σε τροχιά πέρυσι, θα συνεχίσει την ελλειπτική τροχιά του γύρω από τον Δία για αρκετούς μήνες και θα πλησιάζει τον πλανήτη κάθε 53 ημέρες για να χαρτογραφεί το εσωτερικό του (αναμένεται να κάνει τουλάχιστον άλλα 11 κοντινά περάσματα).

Πέρασμα
Στο επόμενο πέρασμά του στις 11 Ιουλίου το «Juno» θα πετάξει πάνω από το Great Red Spot του πλανήτη, μια μαζική καταιγίδα νότια του Ισημερινού που υπάρχει εδώ και αιώνες, και οι ερευνητές ελπίζουν να ανακαλύψουν πώς η καταιγίδα διατηρείται και αν μια μάζα υλικού βρίσκεται κάτω από τα σύννεφα.

Οπως και ο Ηλιος, ο αέριος γίγαντας, με διάμετρο 11πλάσια αυτή της Γης, αποτελείται κυρίως από υδρογόνο και ήλιο, ενώ διαθέτει ακόμα άνθρακα, νιτρογόνο, οξυγόνο και άλλα στοιχεία.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το