Τοπικά

Απογοήτευση για τα πράσινα μήλα στην Αγιά

prasina mila

Απίστευτη η κατάσταση που βιώνουν φέτος οι μηλοπαραγωγοί της Αγιάς με τη διάθεση στην αγορά των πράσινων μήλων.

Οι συζητήσεις στην περιοχή για τις εξευτελιστικές τιμές πώλησης και για την αδυναμία προώθησης του προϊόντος στη Ρωσία, στον παραδοσιακό για χρόνια τώρα πολύ καλό αγοραστή, είναι καθημερινές και δείχνουν την απογοήτευση όλων.

Με επιστολή του στην «Ε», ο δημοτικός σύμβουλος Αγιάς και μέλος του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Κίσσαβος», Θωμάς Σιμούλης, περιγράφει τις δυσκολίες που το ρώσικο εμπάργκο έφερε, επισημαίνει τις μεγάλες διαφορές τιμών πώλησης στο χωράφι και στην αγορά και μιλά απαξιωτικά για τον υπουργό Γεωργίας και την πολιτική που ακολουθεί.

Αναφέρει, λοιπόν, σ’ αυτή «Άλλη μια καλλιεργητική σεζόν για την περιοχή μας έφτασε στο τέλος της. Μετά τα κεράσια, όπου όψιμες ποικιλίες έμειναν αδιάθετες στα… δέντρα, ήρθε και η σειρά του μήλου, και ιδιαίτερα του πράσινου μήλου, όπου για μια ακόμη χρονιά είναι ένα από τα μεγάλα θύματα του ρωσικού εμπάργκο και της ανικανότητας των κυβερνώντων.

Παραγωγοί ανήμποροι να αντιδράσουν σε αυτό που συμβαίνει, βλέπουν τις οικογένειές τους, και ό,τι έφτιαξαν ως τώρα, να κλονίζονται και να είναι έτοιμα να καταστραφούν. Με το κόστος παραγωγής να ξεπερνά, συμπεριλαμβανομένης της άδικης φορολογίας τα 25 λεπτά, οι τιμές στα πράσινα, τα περίφημα πράσινα μήλα της Αγιάς, βλέπουν φέτος να διαμορφώνονται στα 17-20 λεπτά το κιλό. Και μ’ αυτές τις τιμές να καλούνται να ζήσουν τις οικογένειές τους, να αρχίσουν την καλλιέργεια τη νέα χρονιά και να πληρώσουν και τους φόρους τους.

Το κορυφαίο όμως, και αυτό που τους εξοργίζει περισσότερο, είναι ότι ενώ τα μήλα αυτά που αγοράζονται 17-20 λεπτά, θα έπρεπε ο καταναλωτής να τα αγοράζει το πολύ 50-60 λεπτά αυτή την εποχή, που δεν έχουν κόστος συντήρησης, η τιμή τους στα σημεία πώλησής τους δεν είναι κάτω από 1-1,30 ευρώ.

17-20 λεπτά αγορά, 15-17 λεπτά συσκευασία και υλικά συσκευασίας, 12-15 λεπτά εμπορικό κέρδος 30-35%. Σύνολο 52 λεπτά στον καταναλωτή. Πώς το 52 λεπτά γίνεται 1-1,30 ευρώ, αυτό μόνο ο υπουργός το ξέρει, ο οποίος υπουργός μάς πέταξε έξω από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα, που αφορούσε στην αναπλήρωση μέρους του εισοδήματος λόγω ρωσικού εμπάργκο, και που δείχνει ανήμπορος και αδύναμος να αντιμετωπίσει το μεγάλο κόστος παραγωγής.

Ψάχνουν να βρουν ισοδύναμα για να συγκρατήσουν τη φορολογία χωρίς να βλέπουν ότι το μόνο ισοδύναμο που μπορεί να φέρει έσοδα στο κράτος από τους αγρότες είναι το να εξορθολογήσει το εμπόριο στα αγροτικά προϊόντα και να δημιουργήσει προϋποθέσεις τέτοιες ώστε ο παραγωγός να παίρνει ένα μεροκάματο αντάξιο της δουλειάς του. Όσο για φέτος στην επαρχία μας, ας βάλει ο Θεός το χέρι του να βγει ο χειμώνας, γιατί μ’ αυτά που ήρθαν και που έρχονται, μόνο ένα θαύμα μπορεί να μας σώσει».

Πηγή www.eleftheria.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το