Τοπικά

«Απογειώθηκαν» ενοίκια με αυξήσεις 25% στη Μαγνησία

 

Ως κοινωνική ωρολογιακή βόμβα που ετοιμάζεται να εκραγεί χαρακτηρίζεται η συνεχής αύξηση των ενοικίων, που σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Ενοικιαστών στη Μαγνησία τον τελευταίο χρόνο οι τιμές «φούσκωσαν» κατά τουλάχιστον 25%, όταν πανελλαδικά η μεσοσταθμική άνοδος κινήθηκε γύρω στο 30%.

Στο στάδιο της συσσώρευσης πίεσης βρισκόμαστε αυτή την περίοδο, υποστηρίζει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Ενοικιαστών Άγγελος Σκιαδάς μιλώντας στη «Θ» χωρίς να είναι γνωστό το πότε θα γίνει η «έκρηξη». Όπως τονίζει σε όλη τη χώρα χιλιάδες ενοικιαστές βρίσκονται σε απόγνωση, αφού όποιος αυτή την περίοδο προσπαθεί να βρει κάποιο ακίνητο ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα, απελπίζεται λόγω των πολύ τσουχτερών μισθωμάτων. «Όποιος προσπαθεί να βρει κάποιο σπίτι να νοικιάσει απελπίζεται, γιατί τα βρίσκει όλα πανάκριβα» συμπληρώνοντας πως αυτή η ακρίβεια στα ενοίκια δεν δικαιολογείται από τη στιγμή που το εισόδημα δεν ανέβηκε ανάλογα. Προσπαθώντας να δώσει απάντηση στο γιατί συμβαίνει αυτό εκτιμά πως οφείλεται στην ψυχολογία των ιδιοκτητών οι οποίοι από την έναρξη της οικονομικής κρίσης την περασμένη δεκαετία είχαν καθηλώσει τις τιμές στα ίδια επίπεδα. Πλέον μετά το πέρας της καραντίνας λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, προσπαθούν να βγάλουν τα σπασμένα της προηγούμενης περιόδου. Παράλληλα ρόλο έχει παίξει και η αυξημένη διάθεση ακινήτων για βραχυχρόνια μίσθωση η οποία αφαιρεί έναν ικανό αριθμό σπιτιών από την αγορά. Ο κ. Σκιαδάς διατυπώνει δύο προτάσεις του Συλλόγου, οι οποίες μάλιστα υποβλήθηκαν και προς την κυβέρνηση, ωστόσο, χωρίς να υπάρξει κάποια ανταπόκριση, για την επιβολή πλαφόν στο ανώτατο όριο μισθώματος, αλλά και να αυξηθεί η ελάχιστη διάρκεια του συμβολαίου στα έξι χρόνια. Ο Σύλλογος εκτιμά πως με την πρώτη πρόταση θα μπει φρένο στη μεγάλη αύξηση στις τιμές των ενοικίων και η δεύτερη θα περιορίσει το φαινόμενο ιδιοκτήτες με το που λήγει ο χρόνος του συμβολαίου για ακίνητα που ήταν μισθωμένα να ζητούν ακόμη και διπλασιασμό στο ενοίκιο και όταν αρνούνται οι ενοικιαστές να προχωρούν σε αγωγή έξωσης, θεωρώντας ότι θα νοικιάσουν σε άλλον το σπίτι με μεγαλύτερο μίσθωμα.
Όπως επισημαίνει ο κ. Σκιαδάς το φαινόμενο της επιθυμίας ιδιοκτητών να κερδίσουν περισσότερα χρήματα, ζητώντας μεγάλη αναπροσαρμογή στο ποσό του ενοικίου, εμφανίζεται και στη Μαγνησία, ενώ και οι φοιτητές που σπουδάζουν στον Βόλο βρίσκονται σε κάποιες περιπτώσεις αντιμέτωποι με την πρόθεση των ιδιοκτητών να τους μισθώσουν ένα σπίτι από τον Οκτώβριο έως και τον Μάιο, προκειμένου να προλάβουν την τουριστική περίοδο.
«Το πρόβλημα με την αύξηση στα ενοίκια είναι έντονο τον τελευταίο χρόνο και στη Μαγνησία, με τις καταγγελίες που δεχόμαστε να ξεπερνούν το 50% σε σχέση με πέρσι» τονίζει ο κ. Σκιαδάς λέγοντας πως η άνοδος στα μισθώματα στον Βόλο φτάνει το 25%, όταν μεσοσταθμικά σε όλη την Ελλάδα άγγιξε το 30%. Ζητεί την άμεση παρέμβαση της Πολιτείας στο πλαίσιο δημιουργίας κοινωνικής κατοικίας ώστε μακροπρόθεσμα να ισορροπήσει η κατάσταση. «Θα υπάρξει κοινωνική έκρηξη, όταν κάποιος που έχει δύο και τρία παιδιά δέχεται αγωγή έξωσης γιατί έληξε το συμβόλαιο και ο ιδιοκτήτης ζητεί διπλασιασμό τού ενοικίου» αναφέρει και καταλήγει προτείνοντας πως για να πέσουν στην αγορά κλειστά ακίνητα, ώστε να μειωθούν οι τιμές, λύση εκ μέρους της Πολιτείας θα ήταν η επιβολή φορολογίας στους κατόχους τους.

Τι εκτιμούν οι πρόεδροι Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων και Σωματείου Κτηματομεσιτών Μαγνησίας και Β. Σποράδων
Μεγάλη ζημιά στους συνεπείς ενοικιαστές δημιουργεί μια μικρή, αλλά επικίνδυνη μερίδα, που αρέσκεται στο να «φεσώνει» τον έναν ιδιοκτήτη μετά τον άλλο, αναφέρει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, Στράτος Παραδιάς.
Σε δηλώσεις του στη «Θ» κάνει λόγο για μια στρεβλή άποψη που έχει διαμορφωθεί στην αγορά, λέγοντας πως τα μισθώματα κατά 95% είναι σε χαμηλά επίπεδα. Εξηγώντας αυτή την άποψη εκτίμησε πως όταν μπαίνει μια αγγελία ενοικίασης, συνήθως ο υποψήφιος ενοικιαστής θέτει σε διαπραγμάτευση το ύψος του μισθώματος και μετά από κοινή συμφωνία με τον ιδιοκτήτη καταλήγουν σε χαμηλότερη τιμή. Έτσι για παράδειγμα τα 600 ευρώ μπορεί να είναι 470 τελικά. Επιπλέον μια αιτία είναι η κτηριακή γήρανση, όπως και η αυξημένη φορολογία από πλευράς Πολιτείας σε βάρος της στέγης, που οδηγούν στη μείωση των διαθέσιμων ακινήτων και στην άνοδο των τιμών. «Πολλές φορές ιδιοκτήτες έρχονται αντιμέτωποι με καταστροφές στην περιουσία τους και προχωρούν σε ανακαίνιση που μπορεί να κοστίσει μέχρι και 30.000 ευρώ, με αποτέλεσμα να προσπαθούν να αποσβέσουν τα χρήματα που πλήρωσαν. Επίσης το κράτος φαίνεται να ανέχεται φαινόμενα επαγγελματιών τσαμπατζήδων, οι οποίοι περιφέρονται από σπίτι σε σπίτι χρωστώντας πολλά ενοίκια, ηλεκτρικό ρεύμα, νερό και κοινόχρηστα, επιβαρύνοντας τους ιδιοκτήτες στο τέλος, και κάνοντάς τους δύσπιστους απέναντι σε όλους τους ενοικιαστές. Άλλωστε όταν καείς στον χυλό φυσάς και το γιαούρτι» καταλήγει ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ.

Θα ισορροπήσει η αγορά
Την εκτίμηση πως θα συγκρατηθούν οι τιμές στα ενοίκια και πως τελικά θα υπάρξει αυτορύθμιση στην αγορά διατυπώνει η πρόεδρος του Σωματείου Κτηματομεσιτών Μαγνησίας και Βορείων Σποράδων, Σοφία Χαλκιά. Υπογραμμίζει πως η αυξημένη οικοδομική δραστηριότητα θα ρίξει στην αγορά νέα ακίνητα, με συνέπεια να υπάρξει ανακοπή της αύξησης στις τιμές των ενοικίων. «Πολύ συχνά βλέπουμε περιπτώσεις πολιτών οι οποίοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα μισθώματα που έχουν διαμορφωθεί στον Βόλο, με αποτέλεσμα να δυσανασχετούν. Ωστόσο, η ζήτηση που παραμένει σε αυξημένα επίπεδα και η προσφορά, ειδικά στα μικρά ακίνητα, αναιμική και αυτά οδηγούν στην άνοδο των μισθωμάτων».
Η πρόεδρος των μεσιτών θέτει και μια επιπλέον παράμετρο, αφού πολλά ακίνητα τόσο στον Βόλο, όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα είναι άδεια, καθώς προέρχονται από κληροδοτήματα τα οποία δεν έγιναν αποδεκτά από τους κληρονόμους για διάφορους λόγους (φορολογικούς, νομικούς κ.άλ.). Έτσι μένουν εκτός αγοράς διογκώνοντας το πρόβλημα της έλλειψης.
«Σημαντικό ρόλο έπαιξαν για περιοχές όπως η Μαγνησία και οι αλλοδαποί οι οποίοι τα τελευταία χρόνια έχουν προχωρήσει στην απόκτηση σημαντικού αριθμού ακινήτων» σημειώνει η κ. Χαλκιά συμπληρώνοντας πως προ πανδημίας οι τιμές ενοικίασης ήταν χαμηλότερες κατά περίπου 15%, με την αύξηση να κυμαίνεται μεταξύ 40 και 50 ευρώ.
«Πλέον το ενοίκιο κατά μέσο όρο για σπίτι σε καλή κατάσταση 100 τ.μ. στον Βόλο κυμαίνεται από 400 μέχρι και 520 ευρώ».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το