Ελλάδα

Αποφυλακίζεται ο Αντώνης Κάντας

kantas

Αποφυλακίζεται λόγω συμπλήρωσης 18 μηνών προσωρινής κράτησης, ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής Εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας Αντώνης Κάντας, για την υπόθεση των εξοπλιστικών.
Ο κ. Κάντας, που ενδέχεται να βγει από την φυλακή και αύριο, κρίθηκε προφυλακιστέος το Δεκέμβριο του 2013, μετά την απολογία του στους ανακριτές διαφθοράς, ενώπιον των οποίων παραδέχθηκε ότι είχε εισπράξει μίζες ύψους περίπου 14 εκατ. ευρώ για να προωθήσει ή να μην εναντιωθεί στην επιλογή συγκεκριμένων όπλων.
Μάλιστα ο κατηγορούμενος, πρώην αξιωματούχος του Υπουργείου ‘Αμυνας, έχει επιστρέψει στο Δημόσιο τα εν λόγω ποσά που εντοπίστηκαν σε λογαριασμούς του στο εξωτερικό.
Σύμφωνα με την ομολογία του στους ανακριτές των εξοπλιστικών, ο κ. Κάντας έλαβε είτε σε ευρώ είτε σε δολάρια:
Από τα υποβρύχια, συνολικά ποσά 500-600.000 ευρώ.
Από το σύστημα κατεύθυνσης και ελέγχου του αντιαεροπορικού βλήματος Stinger Asrad, περίπου 1.500.000 ευρώ.
Από τους αντιαρματικούς πυραύλους ΚΟRNET γύρω στα 3 .000.000 δολάρια, από τα οποία τα 700.000 σε μετρητά.
‘Εχει, επίσης, αναφέρει ότι από τα μετρητά που είχε κρύψει στο υπόγειο του σπιτιού του και μετά σε θυρίδα, ποσό περίπου 500 χιλιάδων ευρώ παρέδωσε σε δύο τραπεζίτες,προκειμένου να τα τοποθετήσουν σε τράπεζα του εξωτερικού. Όπως υποστηρίζει, εν αγνοία του τα χρήματα αυτά τελικώς διακινήθηκαν από τους δύο κατονομαζόμενους τραπεζίτες μέσω των διαύλων που χρησιμοποιήθηκαν και για τις «ωφέλιμες πληρωμές» της Ζίμενς.
Ακόμη τονίζοντας πως τα αναφερόμενα ποσά και προγράμματα είναι «όσα θυμάται», ο κ. Κάντας έχει πει στους ανακριτές ότι από το αντιαεροπορικό σύστημα μικρού βεληνεκούς OSA AMK έλαβε περίπου 1.700.000 δολάρια.
Αντίστοιχα από την προμήθεια αυτοκινούμενων πυροβόλων, της γερμανικής εταιρείας WEGMANN, έλαβε συνολικά 750.000 ευρώ εκ των οποίων 100.000 ευρώ σε μετρητά. Από το αερομεταφερόμενο σύστημα επιτήρησης ελέγχου (ΑΣΕΠΕ) πήρε συνολικά 250.000 ευρώ. Για τα ραντάρ αντιπυροβολικού ARTHUR πήρε 240.000 ευρώ και από την προμήθεια των ΜΙRAGE 2000-5 έλαβε 800.000 ευρώ, ενώ οι πύραυλοι επιφάνειας – επιφανείας σε πυραυλακάτους πολεμικού ναυτικού EXOCET του απέφεραν περίπου 400.000 ευρώ.
Τα LEOPARD 2 «αύξησαν» το εισόδημα του κατά 600.000 ευρώ μετρητά που παρέλαβε σε ένα σακ βουαγιάζ στο γραφείο του.
Και τέλος για την αναβάθμιση αρμάτων Μ48,αμερικανικής προέλευσης με γερμανική τεχνολογία, το 1989, επί κυβέρνησης Ξ. Ζολώτα, πήρε 1.000.000 ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγο καιρό το αρμόδιο δικαστικό Συμβούλιο είχε διατάξει την αντικατάσταση της προσωρινής κράτησης του κ. Κάντα, επιβάλλοντάς του περιοριστικούς όρους και χρηματική εγγύησης 200.000 ευρώ.
Ο κατηγορούμενος, ωστόσο, φέρεται να αδυνατούσε να καταβάλει το εν λόγω ποσό με αποτέλεσμα να παραμείνει κρατούμενος ως σήμερα οπότε και έληξε το ανώτατο όριο προφυλάκισής του.

Πηγή ΑΜΠΕ

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το