Τοπικά

Αποφασισμένος δήλωσε ο Κ. Αγοραστός να αντιμετωπίσει με όλα τα τεχνολογικά μέσα τη ρύπανση στον Βόλο

Οριστικά φαίνεται πως θέλει να κλείσει η Περιφέρεια Θεσσαλίας το κεφάλαιο της ρύπανσης της ατμόσφαιρας και προωθεί επενδύσεις ύψους 300.000 ευρώ. Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός προχώρησε σήμερα σε ανακοινώσεις και δήλωσε πως σε συνάντηση που είχε με το επιστημονικό προσωπικό της Περιφέρειας τον διαβεβαίωσαν πως οι μετρήσεις κινούνται εντός ορίων, δηλαδή η ατμόσφαιρα θεωρείται καθαρή αλλά παραμένει το περιβαλλοντικό πρόβλημα της δυσοσμίας του καμένου πλαστικού και άλλων υλικών.

Όπως είπε, η Περιφέρεια θα κινηθεί σε δύο κατευθύνσεις προκειμένου να εντοπίσει τον ρυπαντή που ευθύνεται για τη δυσοσμία στην ατμόσφαιρα του Βόλου. Το πρώτο εργαλείο που θα υιοθετήσει η Περιφέρεια είναι η 12μηνη έρευνα και η εγκατάσταση δειγματοληπτών και το δεύτερο αφορά τη μέθοδο της ολφακομετρίας.
Ειδικότερα, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός συναντήθηκε με την καθηγήτρια του ΑΠΘ κ. Κ. Σαμαρά και στη συνάντηση παραβρέθηκαν επίσης οι επιθεωρήτριες Βορείου Ελλάδος καθώς και το Κλιμάκιο Ελέγχου Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας.

«Όλα στο φως – Θα βρεθεί ο ρυπαντής»

“Εμείς προτιθέμεθα να χρησιμοποιήσουμε κάθε δυνατό εργαλείο που θα μας δώσει τη δυνατότητα να εντοπίσουμε τους ρυπαντές ή τον ρυπαντή. Ζητήσαμε να μας δώσει προσφορά το ΑΠΘ και απευθυνθήκαμε σε αυτό γιατί έχει και στο παρελθόν μελέτη ατμοσφαιρικής ρύπανσης και γνωρίζει και την περιοχή μας. Η κ. Σαμαρά είπε ότι οι οσμές δεν είναι επικίνδυνες για την υγεία, αλλά δημιουργούν πρόβλημα στην ποιότητα ζωής των ανθρώπων” δήλωσε σήμερα ο κ. Αγοραστός.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το Πανεπιστήμιο θα προχωρήσει σε έρευνα διαρκείας 12 μηνών, θα κάνει αναλύσεις από διάφορες χημικές ενώσεις στον αέρα, θα εγκατασταθούν μετρητές-δειγματολήπτες σε σημεία όπου έχει καταγράψει η Περιφέρεια ότι υπάρχουν οσμές, ενώ θα γίνουν αναλύσεις και σε εργοστάσια που, όπως δήλωσε ο κ. Αγροαστός, “θεωρούμε ότι πρέπει να ελεγχθούν”. Δεν θα γίνουν μετρήσεις μόνο στα εργοστάσια, αλλά σε πολλές εγκαταστάσεις όπως σε βιοτεχνίες, ασβεστοκάμινους και κάθε είδους εγκατάσταση βιοτεχνική-βιομηχανική.
“Πιστεύω ότι το αποτέλεσμα θα μας πιστοποιήσει ποιος είναι αυτός που δημιουργεί αυτή την άσχημη οσμή και υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής. Θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατό εργαλείο” πρόσθεσε ο περιφερειάρχης.

Η δεύτερη πρακτική που θα ακολουθήσει η Περιφέρεια είναι η ολφακτομετρία, που διδάσκεται στα πανεπιστήμια, για την αναγνώριση των οσμηρών συστατικών. Το κόστος της τεχνικής υπολογίζεται σε 80.000 με 100.000 ευρώ.

“Θα προχωρήσουμε ταυτόχρονα σε δύο πλευρές, χρησιμοποιώντας δύο εργαλεία. Δεν θα αφήσουμε σε διάφορους ιδιοτελείς να παίζουν με την υγεία των πολιτών. Τους ακούσαμε πολλές φορές, κάναμε μετρήσεις, κάναμε έρευνες, πιστέψαμε ότι έχουν να προσφέρουν κάτι. Τώρα θέλουμε να λύσουμε το πρόβλημα” πρόσθεσε. Ερωτηθείς για την ατμόσφαιρα στον Βόλο, ο περιφερειάρχης δήλωσε ότι, με βάση τα όρια που υπάρχουν και καθορίζουν ποια πόλη είναι καθαρή, η ατμόσφαιρα δεν έχει πρόβλημα».

Εγκατάσταση δύο μετρητών
“Έδωσα εντολή στις υπηρεσίες να ετοιμάσουν το πρόγραμμα για να αγοράσουμε και να εγκαταστήσουμε μετρητές, είτε το υπουργείο μας δώσει ή όχι την άδεια. Ο κάθε μετρητής στοιχίζει 100.000.  Θα μπουν άλλοι δύο μετρητές στον Βόλο, ένας σε Λάρισα και από ένας σε Τρίκαλα και Καρδίτσα. Θα είναι πιστοποιημένοι μετρητές για να κλείσουν τα ψυχιατρεία», δήλωσε.

Τόνισε ότι είναι έντονα δυσαρεστημένος γιατί υπάρχουν πολίτες που προχωρούν μόνοι τους σε μετρήσεις και δημιουργούν πρόβλημα στη συνεργασία σε επίπεδο κοινωνίας.
«Είμαστε στην ίδια κατεύθυνση και δεν θέλουμε να δημιουργούν πανικό και να δυσφημούν τον Βόλο. Αν υπάρχει άλλο εργαλείο να έρθουν να μας το πουν. Μόνο άναρθρες κραυγές ακούω χωρίς αιτιολόγηση». Όταν ρωτήθηκε ποιοι είναι οι ιδιοτελείς απάντησε: “Ιδιοτέλεια είναι η ίδια τους η ύπαρξη”.

Οι βουλευτές έχουν συγκεκριμένες ευθύνες

Η Κυβέρνηση πρέπει να χρηματοδοτήσει τα έργα κατά της ρύπανσης. Ο κ. Αγοραστός θα συναντηθεί και με τον Υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη.
“Δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο και το τι θα καίει η ΑΓΕΤ είναι θέμα της βουλής και του Υπουργείου. Πρέπει να μας στείλουν χρήματα για να κάνουμε όλα αυτά, αν ενδιαφέρονται έμπρακτα. Ας στείλουν 500.000 ευρώ για να κάνουμε τις μελέτες και άλλες 500.000 για να εγκαταστήσουμε τους μετρητές. Αν θέλουν ας στείλουν και παραπάνω”.
Σημείωσε επίσης πως οι βουλευτές είναι ενήμεροι ότι η Περιφέρεια χρειάζεται περισσότερο προσωπικό. “Το τι θα καίει η ΑΓΕΤ είναι θέμα του Υπουργείου και της Επιτροπής Περιβάλλοντος. Καλά μπορεί να λένε οι βουλευτές ότι δουλειά μας είναι να ελέγχουμε. Αυτό όμως που θέλουμε είναι να βοηθήσουν οικονομικά για να ξεπεραστεί το πρόβλημα που είναι πρόβλημα σοβαρό και ουσίας, να συγκληθεί η επιτροπή περιβάλλοντος κλπ».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το