Κόσμος

Αποφάσεις για το μέλλον της Ευρώπης

merkel-oland-rentsi
Από τη μια το Brexit και οι υποχρεώσεις που απορρέουν από το Σύμφωνο Σταθερότητας κι από την άλλη όλες οι μεγάλες διεθνείς προκλήσεις όπως Προσφυγικό, Συρία, απασχόλησαν τους ηγέτες των τριών μεγαλύτερων χωρών της ΕΕ στη συνάντησή τους στην Ιταλία για το κοινό ευρωπαϊκό μέλλον!

Η Ανγκελα Μέρκελ, ο Φρανσουά Ολάντ και ο Ματέο Ρέντσι συναντήθηκαν χθες πάνω στο αεροπλανοφόρο «Τζουζέπε Γκαριμπάλντι» (το οποίο είναι η ναυαρχίδα της επιχείρησης Sophia κατά των διακινητών προσφύγων και μεταναστών) ανοικτά του νησιού Βεντοτένε για να εξετάσουν όλα τα καυτά ζητήματα που απασχολούν την ΕΕ, ούτως ώστε η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ που θα γίνει στην Μπρατισλάβα στις 16 Σεπτεμβρίου και θα είναι η πρώτη χωρίς τη Βρετανία να κυλήσει όσο πιο ομαλά και ουσιαστικά γίνεται.

Οχι στον λαϊκισμό
Στη σχετική συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από το αεροπλανοφόρο η τρόικα των ηγετών της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας, υπογράμμισε ότι παρά τις μεγάλες προκλήσεις με τις οποίες είναι αντιμέτωπη η ΕΕ, θα πρέπει η Ευρώπη να γυρίσει την πλάτη της στους λαϊκιστές που συνέχεια κατηγορούν τις Βρυξέλλες, να διαφυλαχθεί η ενότητα, να παραμείνει ζωντανό το ευρωπαϊκό όραμα, να ενισχυθεί η συνεργασία στους τομείς της ασφάλειας και της άμυνας και να υπάρξει οικονομική ανάπτυξη.
Πιο συγκεκριμένα, στις δηλώσεις που έκανε ο Ματέο Ρέντσι ανέφερε πως «πολλοί πίστεψαν ότι μετά το Brexit η Ευρώπη τελείωσε, όμως δεν είναι έτσι. Σεβόμαστε την απόφαση του βρετανικού λαού, όμως θέλουμε να γράψουμε ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία μας». Και ανέφερε: «Για πολλούς λαϊκιστές, η Ευρώπη φταίει για ό,τι πάει στραβά. Για τη μετανάστευση φταίει η Ευρώπη, για την οικονομία φταίει πάλι η Ευρώπη. Δεν είναι όμως έτσι».
Λίγο νωρίτερα, σε σχετική του διαδικτυακή ανάρτηση ο Ματέο Ρέντσι είχε αναφέρει: «Χρειάζεται να επενδύσουμε σε μια κοινή πολιτική άμυνας, στην ψηφιακή καινοτομία, στα σχολεία και στον πολιτισμό. Η Ευρώπη είναι η στοργική μητέρα των αξιών μας, όχι ο παγωμένος κηδεμόνας των γραφειοκρατικών κανόνων, που είναι δύσκολο να γίνουν αποδεκτοί».
Πιθανότατα σε αυτό το τελευταίο σχόλιο περί κανόνων, που είχε κάνει πριν από τη συνάντηση, απάντησε στην κοινή συνέντευξη Τύπου η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, τονίζοντας ότι παρά τις σημαντικές και γενναίες μεταρρυθμίσεις «το Σύμφωνο Σταθερότητας είναι αρκετά ευέλικτο και πρέπει να εφαρμοστεί με έξυπνο τρόπο». Οπως δε συμπλήρωσε η κ. Μέρκελ, «η Ευρώπη δεν είναι ακόμη η πιο ανταγωνιστική οικονομία του κόσμου σε όλους τους τομείς».
Οσον αφορά στο θέμα του Brexit, η καγκελάριος ανέφερε ότι «η Ευρώπη είναι σε δύσκολη θέση» και αυτοί που χαράσσουν πολιτική πρέπει «να φέρουν άμεσα αποτελέσματα» καθώς «οι 27 κερδίζουν από μια ασφαλή και ευημερούσα Ευρώπη».
Από την πλευρά του ο Φρανσουά Ολάντ αναφέρθηκε στο θέμα της ασφάλειας, λέγοντας ότι χρειάζεται να βελτιωθεί η συνεργασία στο θέμα της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών ούτως ώστε να ενισχυθούν οι άμυνες της Ευρώπης απέναντι στο κύμα επιθέσεων των ισλαμιστών, ενώ τόνισε ότι «δεν θα λάβουμε εμείς αποφάσεις ερήμην των υπόλοιπων μελών, αλλά δεσμεύουμε τους εαυτούς μας να ηγηθούμε των προσπαθειών αυτών». Οπως συμπλήρωσε δε, ένα από τα άμεσα θέματα που πρέπει να διευθετηθούν είναι η οικονομική και πολιτική αβεβαιότητα που απορρέει από το δημοψήφισμα του Brexit.

Ανοιχτά μέτωπα
Σημειώνεται εδώ ότι παρά το γενικότερο κλίμα ενότητας που επικράτησε στη συνάντηση, με την επίσκεψη στον τάφο του «πατέρα της ενωμένης Ευρώπης» Αλτιέρο Σπινέλι στο Βεντοτένε (τόπος εξορίας των αντιστασιακών επί Μουσολίνι) πριν από την κοινή συνέντευξη Τύπου και τις δηλώσεις για εμβάθυνση της συνεργασίας σε μια σειρά θεμάτων, οι τρεις ηγέτες δεν μπόρεσαν να κρύψουν τα ανοιχτά θέματα που υπάρχουν και προκαλούν τριγμούς στην Ενωση.
Ενδεικτικό είναι ότι όσον αφορά στο έλλειμμα της Ιταλίας, ούτε η Μέρκελ αλλά ούτε και ο Ρέντσι έκανε κάποια ξεκάθαρη δήλωση, ενώ είναι γνωστό ότι Ρέντσι και Ολάντ θέλουν μεγαλύτερη ευελιξία στην εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας ενώ η Γερμανία την αυστηρή τήρηση των κανόνων. Αξίζει εδώ επίσης να σημειωθεί ότι μετά την κοινή συνέντευξη Τύπου οι τρεις ηγέτες είχαν δείπνο εργασίας, όπου πραγματοποιήθηκε άλλος ένας γύρος συζητήσεων για όλα τα θέματα που απασχολούν την Ευρώπη.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το