Ελλάδα

Απόφαση Αρείου Πάγου: Από ποιες περικοπές εξαιρούνται οι εργαζόμενοι στις ΔΕΥΑ

O Άρειος Πάγος (Β1 Πολιτικό Τμήμα)με δύο αποφάσεις του που μόλις εκδόθηκαν έκρινε μη νόμιμες τις περικοπές που έγιναν στην μισθοδοσία των εργαζομένων σε ΝΠΙΔ και πιο συγκεκριμένα στην Δημοτική Επιχείρηση ύδρευσης αποχέτευσης Λέσβου βάσει των νόμων 3833/2010 και 3845/2010, δηλαδή σε διατάξεις του πρώτου και δεύτερου Μνημονίου,ανοίγοντας έτσι τον δρόμο σε χιλιάδες εργαζόμενους τόσο στις δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης όλης της χώρας, αλλά και σε εργαζόμενους σε άλλες δημοτικές επιχειρήσεις και λοιπά ΝΠΙΔ,να προσφύγουν στην Δικαιοσύνη προκειμένου να δικαιωθούν. Με τις ως άνω δύο αποφάσεις του Αρείου Πάγου κρίθηκε, ότι, οι δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης δεν υπάγονται στην κατηγορία των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης ούτε στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, από τον οποίο αντιθέτως ρητά εξαιρούνται και συνακόλουθα οι εργαζόμενοι σ’ αυτές δεν υπόκεινται στις μειώσεις αποδοχών των ν. 3833/2010 και 3845/2010 .

Το Δικαστήριο με τις αποφάσεις του, αναίρεσε δύο αποφάσεις του Μονομελούς Πρωτοδικείου Μυτιλήνης που είχαν κάνει δεκτές τις εφέσεις της Δημοτικής Επιχείρησης κατά των πρωτόδικων αποφάσεων του Ειρηνοδικείου Μυτιλήνης, που είχαν κάνει αρχικά δεκτές τις αγωγές των εργαζομένων στην ΔΕΥΑΛ ενάντια στις μνημονιακές διατάξεις.

Την υπόθεση χειρίστηκαν εξ αρχής για λογαριασμό των εργαζομένων της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Λέσβου, οι δικηγόροι Τρικάλων κ.κ. Απόστολος Γκατζιός, Δημήτριος Κοντογιάννης και Νικόλαος Γουγουλάκης.

Πηγή: aftodioikisi.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το