Τοπικά

Αποδράσεις με άλογα σε γωνιές του Πηλίου (photos) “Θ”

Από δεξιά διακρίνονται οι Θανάσης Βήτος, Φωτεινή Παταβούκα, Ελένη Τζώρτζη, Παρίσης Τζώρτζης και Ελένη Βήτου, στην είσοδο του Ιππικού Ομίλου
Από δεξιά διακρίνονται οι Θανάσης Βήτος, Φωτεινή Παταβούκα, Ελένη Τζώρτζη, Παρίσης Τζώρτζης και Ελένη Βήτου, στην είσοδο του Ιππικού Ομίλου

Το στοίχημα της ανάπτυξης του ιππικού τουρισμού στη Μαγνησία βάλθηκε να κερδίσει ο Ιππικός – Φυσιολατρικός Όμιλος Μηλεών. Δραστηριοποιείται στην περιοχή της Κορόπης εδώ και μία δεκαετία κι έχει δώσει την ευκαιρία σε χιλιάδες επισκέπτες όλα αυτά τα χρόνια, να μυηθούν στα μυστικά της ιππασίας, γνωρίζοντας παράλληλα τις ομορφιές που κρύβει το Πήλιο. Οι περιηγήσεις του Ι.Φ.Ο.Μ. περιλαμβάνουν επισκέψεις σε εντυπωσιακά τοπία, με τους υπεύθυνους του ομίλου μέσα από την επαφή με το άλογο να υπόσχονται μοναδικές αποδράσεις στο βουνό των Κενταύρων.

 

Ο απολογισμός του ομίλου από τον Μάρτιο του 2006 που δημιουργήθηκε μέχρι και σήμερα κρίνεται θετικός. Ο Θανάσης Βήτος και η σύζυγός του Φωτεινή Παταβούκα, μαζί με μία ομάδα έμπειρων οδηγών που συνεργάζονται, δίνουν καθημερινά την ευκαιρία σε όσους επισκέπτονται τον Ι.Φ.Ο.Μ. να γνωρίσουν το Πήλιο από μία διαφορετική προοπτική, πάντοτε με σεβασμό και αγάπη στο φυσικό περιβάλλον.

«Είμαι γέννημα-θρέμμα αγροτικής οικογένειας. Από μικρός μεγάλωσα κοντά στα άλογα», είπε ο Θανάσης Βήτος, εξηγώντας τους λόγους που τον ώθησαν σ’ αυτό το εγχείρημα: «Πριν από δύο δεκαετίες περίπου βρέθηκα στις Μηλιές, όπου διορίστηκα στην πρώην Κοινότητα. Το γεγονός ότι αποχωρίστηκα τα άλογα, με έκανε να νιώθω ότι έλειπε ένα κομμάτι του εαυτού μου. Ωστόσο, το 1992 είχα τη δυνατότητα να ξεκινήσω στα Γρεβενά, απ’ όπου κατάγομαι, μία μονάδα εκτροφής αλόγων. Ακόμη και σήμερα συνεχίζουμε την αναπαραγωγή του αλόγου της Πίνδου, όπως λέγεται η φυλή που εκτρέφω».

Για τον Θανάση Βήτο αυτή η δυνατή σχέση που είχε με τα άλογα, τον ώθησε το 2006 να βάλει μπροστά την ίδρυση του Ιππικού Ομίλου. «Γύρω στο 2003-’04 είχαμε ξεκινήσει μαζί με φίλους και γνωστούς από την περιοχή να συγκεντρωνόμαστε και να κάνουμε τις βόλτες μας. Έτσι ξεκινήσαμε αρχικά. Κάναμε αυτό που αγαπούσαμε και το απολαμβάναμε παρέα. Ο όμιλος προέκυψε λίγο αργότερα κι εδώ και δέκα χρόνια δραστηριοποιούμαστε στην Κορόπη. Σε κάθε περίπτωση δεν ήθελα να κάνουμε κάτι που θα κρατούσε ένα-δυο χρόνια το πολύ. Στη σκέψη μας ήταν κάτι μακροβιότερο και με προοπτική για περισσότερα χρόνια, ώστε κι εμείς οι μεγαλύτεροι όταν αποχωρήσουμε κάποια στιγμή, να ακολουθήσουν οι νεότεροι και να συνεχίσουν το έργο μας».

Ο Θ. Βήτος μίλησε για τη σχέση του με τα άλογα
Ο Θ. Βήτος μίλησε για τη σχέση του με τα άλογα

«Μία μικρή κιβωτός»

Το κτήμα, όπου λειτουργεί ο Ι.Φ.ΟΜ., φιλοξενεί 38 άλογα, όμως δεν είναι τα μοναδικά ζώα που διαβιούν εκεί. «Στον χώρο κινούνται ελεύθερα πολλά οικόσιτα ζώα», τόνισε ο Θανάσης Βήτος που συμπλήρωσε: «Στον χώρο μας έχουμε κότες, κουνέλια, πρόβατα, σκυλιά, γάτες. Μοιάζει με μία μικρή κιβωτό. Όλα τα ζώα συμβιώνουν αρμονικά μεταξύ τους. Θα δεις για παράδειγμα τις γάτες να παίζουν με τα σκυλιά, ενώ δίπλα τους κυκλοφορούν κουνέλια ελεύθερα. Έτσι λες: Είναι δυνατόν; Κι όμως, η ίδια φύση τα κατάφερε. Η συμβίωση όλων των ζώων, θα έλεγα ότι αναβιώνει έναν τρόπο ζωής, όχι απλά ξεχασμένο, αλλά σχεδόν άγνωστο για τα παιδιά που ζούνε στις πόλεις και στερούνται την επαφή με τη φύση. Όταν λοιπόν έρχονται στις εγκαταστάσεις μας και τα βλέπουν από κοντά, ξετρελαίνονται. Όλα τα ζώα έχουν κι ένα όνομα και υπάρχουν παιδάκια που έρχονται εδώ για να τα χαιρετίσουν».

Ευρύ το ηλικιακό φάσμα των αναβατών, με τον Θανάση Βήτο να λέει: «Από δύο ετών έχουμε παιδιά που κάνουν βόλτα πάνω στο άλογο. Μέχρι και μητέρες με μωρό στο μάρσιπο. Κι όταν δουλεύουμε με μικρές ηλικίες, μας τυχαίνουν και πολλά περιστατικά, που δεν τα ξεχνάς εύκολα. Μία φορά συνόδευα μία οικογένεια, που είχε μαζί της ένα παιδί δυόμισι ετών. Ξαφνικά το είδα να γέρνει το κεφαλάκι του και θυμήθηκα τα παιδικά μου χρόνια. Η βόλτα με το άλογο νανούρισε το παιδί. Έπειτα πήγα κοντά του, έβγαλα το κράνος του και η μητέρα του εξομολογήθηκε ότι ήταν η πρώτη φορά που το έβλεπε να χαλαρώνει έτσι. Άλλα παιδιά μας παίρνουν ακόμη τηλέφωνο και μας ρωτούν τι κάνουν τα άλογα. Θέλουν να μιλήσω εκείνη τη στιγμή στα αλογάκια και να τους… μεταφέρω τα χαιρετίσματά τους. Από αυτό αντιλαμβάνεσαι πόσο έντονα αποτυπώθηκαν στο μυαλό τους όσα βίωσαν κοντά μας».

Οι τελευταίες ετοιμασίες λίγο πριν ξεκινήσει η βόλτα
Οι τελευταίες ετοιμασίες λίγο πριν ξεκινήσει η βόλτα

Ανακαλύπτοντας το άγνωστο Πήλιο

Οι περίπατοι με τα άλογα δίνουν την ευκαιρία στους αναβάτες να έρθουν σε επαφή με μία εναλλακτική μορφή τουρισμού. «Από το 2006 έχουμε σταθερά τουλάχιστον 2.000 άτομα τον χρόνο που έρχονται σε εμάς, έστω για μία απλή βόλτα. Το δίπτυχο «ήλιος και θάλασσα», δεν αρκεί πλέον στους τουρίστες. Δεν λέω, το πρωί κάποιος θα κάνει το μπάνιο του, αλλά το απόγευμα θα αναζητήσει μία διαφορετική δραστηριότητα», τόνισε ο κ. Βήτος και συνέχισε: «Μία από τις διαδρομές που κάνουμε συχνά είναι προς Μηλιές και Βυζίτσα, ενώ φτάνουμε μέχρι την τεχνητή λίμνη που έχει δημιουργηθεί στο φράγμα Παναγιώτικο. Το τοπίο εκεί είναι φανταστικό και είναι κρίμα που δεν έχει αξιοποιηθεί στον βαθμό που έπρεπε  τουριστικά. Για μένα, πάντοτε προτείνω στον κόσμο που έχει μία εμπειρία από άλογα, να πάμε και να δούμε αυτή τη λίμνη. Μες στο πουθενά βλέπεις ένα τέτοιο τοπίο και μένεις έκθαμβος. Πριν λίγες ημέρες πήγα ορισμένους Ισραηλινούς, οι οποίοι κατενθουσιάστηκαν με τις ομορφιές του τόπου μας. Εννοείται ότι εάν δεν αγαπάς τη φύση και τα ζώα, δεν μπορείς να κάνεις τίποτα από όλα αυτά. Σε κάθε περίπτωση πάντως με τον ιπποτουρισμό ανακαλύπτεις μία εικόνα του Πηλίου, που δεν φαντάζεσαι καν ότι υπάρχει».

Δεν είναι λίγες οι φορές που στην Κορόπη έρχονται άνθρωποι από μακριά για να γνωρίσουν τα άλογα του Ιππικού Ομίλου Μηλεών: «Το Πήλιο παραμένει ελκυστικός προορισμός κι έχουμε τουρίστες από κάθε άκρη της γης. Τα δύο τελευταία χρόνια έχουμε πολλούς Ισραηλινούς, ακόμη και Κινεζους. Σε σταθερή βάση, πάντως, η πλειοψηφία είναι Ευρωπαίοι. Ολλανδοί, Γάλλοι και Γερμανοί. Ακόμη και από το Πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα ήρθαν κάποτε φοιτητές, μέσω της συνεργασίας που έχουμε με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή από τη Θεσσαλονίκη. Οι ξένοι έχουν άλλη κουλτούρα με το άλογο κι έρχονται οργανωμένοι εδώ. Με τις γκέτες, τα κράνη, τον δικό τους εξοπλισμό. Βλέπεις ο άλλος έρχεται π.χ. από τη Ρουμανία και ταξιδεύει εξοπλισμένος. Αυτό φανερώνει τη σχέση του με το άλογο. Ακόμη και από τις βαλκανικές χώρες είναι πολύ μπροστά από εμάς».

Η αρμονική συμβίωση όλων των ζώων στο κτήμα του Ι.Φ.Ο.Μ. στην Κορόπη είναι αξιοθαύμαστη
Η αρμονική συμβίωση όλων των ζώων στο κτήμα του Ι.Φ.Ο.Μ. στην Κορόπη είναι αξιοθαύμαστη

Αναγκαία η κατοχύρωση

Αν και ο ιπποτουρισμός δημιουργεί μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης, η Πολιτεία δεν έχει προνοήσει για τη νομοθετική κατοχύρωση αυτής της μορφής εναλλακτικού τουρισμού, αλλά και της καλύτερης προβολής, με τον κ. Βήτο να επισημαίνει: «Πριν από δύο χρόνια παραβρέθηκα σ’ ένα συνέδριο της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας και της Εταιρείας Ανάπτυξης Πηλίου. Τότε είχε επισημανθεί η ανάγκη δημιουργίας μίας πλατφόρμας, που θα καταγράφει όλες τις δραστηριότητες εναλλακτικού τουρισμού στο Πήλιο και θα παρουσιάζεται κάτι οργανωμένο. Πού θα το βρεις, πώς θα το βρεις, τι έχει να σου προσφέρει. Εκτός από τις βόλτες με τα άλογα που προσφέρουμε εμείς, υπάρχουν πολλές ακόμη επιλογές. Για παράδειγμα στην Τσαγκαράδα μπορείς να κάνεις ράφτινγκ. Πόσοι το ξέρουν αυτό; Υπάρχουν άνθρωποι που δεν φαίνεται το έργο τους προς τα έξω.

Από εκεί και πέρα είναι και η στάση της Πολιτείας. Δεν μπορούμε να μιλάμε για τουρισμό με άλογο και να απουσιάζει το νομοθετικό πλαίσιο. Βασικός μας στόχος παραμένει να πείσουμε το υπουργείο τουρισμού να κάνει νόμο, για να μπορούμε αυτό που κάνουμε με μεράκι, να βγει όσο πιο καλά γίνεται. Υπάρχουν μονάδες που χρηματοδοτήθηκαν μέχρι και από κοινοτικά κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την ίδια στιγμή δεν υπάρχει νομοθετική κατοχύρωση. Πρέπει να γίνουν πολλά βήματα ακόμη, ώστε να πλησιάσουμε το επίπεδο άλλων χωρών. Στο εξωτερικό ο ιπποτουρισμός κινείται σε άλλες βάσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Ιταλία, όπου εδρεύει ο ΕNGEA, ο φορέας που έχει πιστοποιήσει κι εμάς, ενώ εγώ είμαι και διαχειριστής του ENGEA Hellas, όσον αφορά στον ιπποτουρισμό στην Ελλάδα.

Εμείς από την πλευρά μας έχουμε φτιάξει πιστοποιημένες διαδρομές. Κάτι ανάλογο δεν υπάρχει πουθενά αλλού στην Ελλάδα. Το 2013 ήρθε από την Ιταλία εξειδικευμένη ομάδα πάνω στο αντικείμενο. Περπατήσαμε με τα άλογα για να δούμε από πού μπορούμε να πηγαίνουμε. Έγινε φωτογράφιση, καταγραφή με GPS, είχαν μαζί τους μέχρι και γεωλόγο που κατέγραψε τα εδάφη, προκειμένου να έχουν πλήρη εικόνα πού κινείται το άλογο».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το