Πολιτισμός

Απόδοση τιμής στον Κώστα Λιάπη στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

unnamed

Μια σειρά από τοπικούς  φορείς  που υπηρετούν τον πολιτισμό, αποφάσισαν να αποδώσουν τιμή στο συμπολίτη μας Κώστα Λιάπη, με αφορμή τη συμπλήρωση ογδόντα χρόνων ζωής και εξήντα χρόνων πολύτιμης προσφοράς του στα Γράμματα και τον Πολιτισμό, την Εκπαίδευση, την  Τοπική Παράδοση και Ιστορία, τη Λαογραφία  και τη Λογοτεχνία, την Έρευνα, και γενικά στην βολιώτικη κοινωνία. Ο σκοπός της εκδήλωσης, είναι να επιβραβευτεί  εν ζωή ένα επίλεκτο μέλος της τοπικής αλλά και της ευρύτερης περιοχής μας,  πράξη που, μέσα στη σημερινή πνιγηρή πραγματικότητα, προβάλλει σαν ένα φως αισιοδοξίας, δείχνοντας ένα πρότυπο μίμησης και δρόμους ελευθερίας, ιδιαίτερα στους νέους. Να σημειωθεί ακόμη,  ότι πρόσφατα ο Κ. Λιάπης τιμήθηκε για μια ακόμη φορά από το Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα της χώρας, την  Ακαδημία Αθηνών με α΄ έπαινο για το ανέκδοτο έργο του, με τίτλο «Ο παροιμιακός και γνωμικό λόγος στο παραδοσιακό   Πήλιο».

Η ανοικτή εκδήλωση προς τιμήν του Κώστα Λιάπη θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015,  στις 6 το απόγευμα,  στο Αμφιθέατρο «Γιάννης Κορδάτος» του κτηρίου «Αλέξανδρος Δελμούζος» του παραλιακού συγκροτήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Μεταξύ των άλλων,  προγραμματίστηκε και η έκδοση ενός τιμητικού συλλογικού τόμου με τίτλο «Φίλιος αμητός», φιλική σοδειά, φιλική προσφορά. Με τον «Φίλιο αμητό», στον οποίο συμμετέχουν πολλοί πνευματικοί άνθρωποι της πόλης μας, αφενός φωτίζεται πιο πολύ ο βίος και η πολιτεία του συμπολίτη μας, εκπαιδευτικού, ερευνητή και λαογράφου Κώστα Λιάπη, και αφετέρου δίνει την ευκαιρία σε φίλους του να εκφράσουν με το δικό τους τρόπο την εκτίμηση και την αγάπη  προς το πρόσωπό του. Τον συλλογικό τιμητικό τόμο θα μπορούν να τον προμηθευτούν οι ενδιαφερόμενοι κατά τη διάρκεια της  εκδήλωσης,  στο Πανεπιστήμιο.

Στο   Πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνονται: Στιγμιότυπα της ζωής του Κώστα Λιάπη (video wall). Γενική ομιλία για τον τιμώμενο από τον Ομότιμο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Β. Δ. Αναγνωστόπουλο. Παρουσίαση του Τιμητικού Τόμου  «Φίλιος αμητός» από τους Γιώργο Κοντομήτρο    δρ. Ιστορίας της Εκπαίδευσης       και Αντώνη  Σμυρναίο,  Επίκουρο Καθηγητή Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.  Ομιλία με θέμα «Παράδοση και Νεωτερικότητα στον Λαϊκό μας Πολιτισμό» από τον Αριστείδη Δουλαβέρα, Αναπληρωτή Καθηγητή Λαογραφίας    του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Θ’ ακολουθήσουν  η απονομή τιμητικών διακρίσεων από τον Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιο και τους διοργανωτές της εκδήλωσης. Αντιφώνηση του τιμώμενου. Τέλος,  λιτό παραδοσιακό κέρασμα  στη Θόλο.

Τα Σωματεία που συμμετέχουν στην κοινή εκδήλωση είναι κατά αλφαβητική σειρά: Ελληνογαλλικός Σύνδεσμος Βόλου, Εταιρεία Θεσσαλικών Ερευνών, Κέντρο Βιβλίου Μαγνησιωτών Συγγραφέων (ΚΕ.ΒΙ.ΜΑ.ΣΥ.), Κέντρο Πολιτισμού και Κοινωνικής Παρέμβασης «ΙΩΛΚΟΣ», Λύκειον των Ελληνίδων Βόλου, «ΜΑΓΝΗΤΩΝ ΚΙΒΩΤΟΣ  για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος», Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «ΤΟ ΕΓΓΛΕΖΟΝΗΣΙ», Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «ΙΩΝΕΣ»  και Σύνδεσμος Φιλολόγων Μαγνησίας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το