Άρθρα

Αποδοχή της δυαδικότητας

 

Της
Χαράς Ζήκα,
χημικού, MSc,
δρ Φαρμακευτικής

Αν παρατηρήσει κανείς προσεκτικά τους ανθρώπους, θα δει ότι κάποιοι είναι η απόρριψη προσωποποιημένη που έχει πόδια και βαδίζει, άλλοι είναι η θλίψη που σέρνεται σαν καταχνιά και άλλοι μοιάζουν με υπερκινητικό σκυλί που δεν επικεντρώνεται πουθενά. Οι περισσότεροι έχουν μια ιστορία να διηγηθούν για κάτι που τους πληγώνει, για κάτι που τους ενοχλεί στη δουλειά, στις σχέσεις τους, στο κράτος ή στην ανθρωπότητα ολόκληρη. Δεν αντιλαμβάνονται πως τα δυσάρεστα συναισθήματα είναι ένα εργαλείο, όπως τα φανάρια και οι πινακίδες των δρόμων, που υποδεικνύουν στον οδηγό να ελαττώσει ταχύτητα, να σταματήσει, να στρίψει, να είναι προσεκτικός ή να συνεχίσει την πορεία του για να φτάσει ασφαλής στον προορισμό του.
Ο εσωτερικός πόνος και ο φόβος για το άγνωστο ξεκινάνε από τη στιγμή που γεννιόμαστε σ’ αυτόν τον κόσμο. Καθώς μεγαλώνουμε αντιλαμβανόμαστε τον διαχωρισμό σε όλα γύρω μας, υπάρχει η μέρα και η νύχτα, η γη και ο ουρανός, το αρσενικό και το θηλυκό, το ηθικό και το ανήθικο, το εγώ και οι άλλοι. Βιώνουμε συνεχώς αντίθετες καταστάσεις, άλλες φορές θεωρούμε τη ζωή γλυκιά κι άλλες φορές πικρή, εκστασιαζόμαστε όταν είμαστε ερωτευμένοι και νιώθουμε οδύνη με τον χωρισμό. Αυτές οι δύο αρχές που διέπουν το σύμπαν, που συνήθως αποκαλούμε ως καλό και κακό, συνιστούν την έννοια της δυαδικότητας.
Στην κινέζικη φιλοσοφία είναι το γνωστό Γιν-Γιανκγ, το οποίο περιγράφει την αλληλοεξάρτηση, την αλληλοσύνδεση και την αλληλοσυμπλήρωση φαινομενικά αντίθετων ενεργειών. Είναι ένα δυναμικό και όχι στατικό σύστημα, με τα επιμέρους κομμάτια να ρέουν το ένα μέσα στο άλλο, να σχηματίζουν έναν κύκλο, δηλαδή την ολότητα, το τέλειο, το Ένα. Σύμφωνα με το Τάο, δεν μπορεί να υπάρχει το καλό χωρίς το κακό, όπως δεν υπάρχει το φως χωρίς το σκότος. Συνεπώς, δεν μπορεί να υφίσταται στην πραγματικότητα ο διαχωρισμός ανάμεσα σε έναν υπέρτατο θεό και έναν χαμερπή διάβολο που δημιουργεί συνεχώς προβλήματα στον ύψιστο, αλλά και στους ανθρώπους. Αν ίσχυε αυτό, τότε θα ήταν ένας πολύ μικρός, αδύναμος θεός που αποστατούν και του επιτίθενται τα δημιουργήματά του, δεν θα ήταν παντογνώστης και πανίσχυρος όπως τον αποκαλούν οι θρησκείες!
Άρα, μέσα από τον μύθο του σατανά πρέπει να δούμε την αλήθεια που αναδύεται: Η δυαδικότητα κυριαρχεί στο σύμπαν, στην καθημερινότητα και στον εσώτερο κόσμο μας. Με κάθε σκέψη και κάθε δράση μας, εκδηλώνουμε αναπόφευκτα καλό και κακό. Αποτελούμαστε από έναν φωτεινό και έναν σκοτεινό εαυτό, τον οποίο θα πρέπει να αποδεχτούμε και να αγκαλιάσουμε, προκειμένου να διαβιώνουμε εν ειρήνη.
Εν κατακλείδι, η ζωή είναι απρόβλεπτη, όλα αλλάζουν, άνθρωποι εμφανίζονται και χάνονται, πράγματα δημιουργούνται και καταστρέφονται, γεγονότα έρχονται που ποτέ δεν πιστεύαμε πως θα ζήσουμε, αλλά η αέναη αρχή της δυαδικότητας μάς βεβαιώνει πως σε κάθε «κακό» ενυπάρχει πάντα κάτι «καλό».

Share
Ετικέτες: Χαρά Ζήκα

Πρόσφατα άρθρα

Market Pass: Έως πότε παρατείνεται η προθεσμία για τις αιτήσεις

Μέχρι και την 8η Ιανουαρίου 2024 έχει δοθεί παράταση για την υποβολή αιτήσεων για το…

10 Δεκεμβρίου 2023

Ο Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος σε 60’’ – Είναι Κυριακή  Ι΄ ΛΟΥΚΑ

Παρακολουθήστε το σύντομο βιντεάκι που ετοίμασε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ.Ιγνάτιος, για την…

10 Δεκεμβρίου 2023

Καταργούνται τα πρόστιμα στους χρήστες μικρών ποσοτήτων ναρκωτικών

Οι αρχές της Κολομβίας θα καταργήσουν τα πρόστιμα που επέβαλαν για την κατανάλωση μικρών ποσοτήτων…

10 Δεκεμβρίου 2023

Έξι νεκροί και δεκάδες τραυματίες από ανεμοστρόβιλους – Βίντεο

Τουλάχιστον έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Τενεσί, των ΗΠΑ καθώς ανεμοστρόβιλοι και ισχυρές…

10 Δεκεμβρίου 2023

ΚΗΔΕΙΑ ΔΗΜΟ ΠΑΠΑΔΗΜΟ

Τον λατρευτό μας σύζυγο, πατέρα, αδελφό και θείο ΔΗΜΟ ΠΑΠΑΔΗΜΟ συντ/χο ΟΤΕ Ετών 85 κηδεύουμε…

10 Δεκεμβρίου 2023