Τοπικά

Αποδοχές 200-300 ευρώ για πολλές καθαρίστριες – Γύρω στις 200 εργάζονται στα σχολεία της Μαγνησίας

Μισθό-χαρτζιλίκι 200-300 ευρώ τον μήνα λαμβάνουν οι περισσότερες καθαρίστριες στα σχολεία του Νομού Μαγνησίας, οι οποίες ζητούν μόνιμη πρόσληψη για αξιοπρεπέστερες αποδοχές και διασφάλιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων.
Το σωματείο καθαριστριών και καθαριστών Νομού Μαγνησίας πραγματοποίησε προχθές Σάββατο τη γενική συνέλευση στο Εργατικό Κέντρο Βόλου, όπου συζητήθηκαν τα ζητήματα που τους απασχολούν. Παράλληλα αποφασίστηκε η συμμετοχή τους στην πανελλαδική απεργία του κλάδου στις 8 Νοεμβρίου.

Η πρόεδρος του σωματείου καθαριστριών και καθαριστών Μαγνησίας κ. Μαρία Κριτσάνη τόνισε πως στα δημόσια σχολεία της Μαγνησίας εργάζονται γύρω στις 150 συμβασιούχες καθαρίστριες και άλλες 45 καθαρίστριες που είναι αορίστου χρόνου. Ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα είναι οι χαμηλές αποδοχές των καθαριστριών. Πια συγκεκριμένα οι απολαβές εξαρτώνται από τον αριθμό αιθουσών. Υπάρχουν συμβασιούχες καθαρίστριες σε νηπιαγωγεία που λαμβάνουν 90 ευρώ τον μήνα. Το ταβάνι στις αποδοχές είναι γύρω στα 400 ευρώ το μήνα και αφορά καθαρίστριες που εργάζονται σε σχολεία με 17-18 αίθουσες. Ο μέσος μηνιαίος μισθός είναι γύρω στα 200-300 ευρώ. Επίσης από τις καθαρίστριες αορίστου χρόνου υπάρχουν δώδεκα που λαμβάνουν πολύ χαμηλές αποδοχές.
Στα αιτήματα του κλάδου ανέφερε πως «ζητούμε άμεσα μόνιμες προσλήψεις με πλήρες ωράριο εργασίας και την εξασφάλιση των εργασιακών μας δικαιωμάτων, να ενταχθούμε στα βαρέα και ανθυγιεινά και να γίνουν πλήρους απασχόλησης, όσες είναι αορίστου χρόνου και ακόμη βρίσκονται σε καθεστώς μερικής απασχόλησης».

Η ίδια πρόσθεσε πως «Οι καταστάσεις είναι δύσκολες, η δουλειά μας είναι απαιτητική. Βέβαια υπάρχει τόσο μεγάλη ανεργία, ώστε γυναίκες, από μονογονεικές και πολύτεκνες οικογένειες και άλλες κατηγορίες, έρχονται για να εργαστούν για τόσα λίγα χρήματα, γιατί τα έχουν ανάγκη. Γι’ αυτό και, όταν προκύπτει μια κενή θέση το ενδιαφέρον, είναι μεγάλο».
Η κ. Κριτσάνη πρόσθεσε πως «η καθημερινή προσπάθειά μας είναι να καθαρίζουμε τα σχολεία, γιατί εκεί περνούν πολλές ώρες τα παιδιά».
Μάλιστα, όπως αναφέρθηκε από καθαρίστριες στη γενική συνέλευση, υπάρχουν διευθυντές σχολείων που κάνουν οικονομία και δεν παρέχουν όλα τα απαραίτητα είδη καθαρισμού.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το