Κατηγορίες: Ελλάδα

Αποχώρησαν από τα μπλόκα οι μεταλλωρύχοι

Ελεύθεροι αφέθηκαν οι δύο προσαχθέντες πρόεδροι των δύο σωματείων εργαζομένων των μεταλλείων Κασσάνδρας, οι οποίοι προσήχθησαν στο αστυνομικό τμήμα Αρναίας, μετά από επέμβαση της αστυνομίας στο μπλόκο του Στρατωνίου.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για παρακώλυση συγκοινωνιών, οποία θα διαβιβαστεί στον εισαγγελέα.
Οι μεταλλωρύχοι αποχώρησαν και από τα δύο μπλόκα στο Στρατώνι και στα Πλανά και άνοιξαν τους δρόμους, που κρατούσαν κλειστούς από το μεσημέρι, καθώς έσπευσαν, αμέσως μετά τις προσαγωγές των δύο συναδέλφων τους, έξω από το αστυνομικό τμήμα Αρναίας για να τους συμπαρασταθούν.
Οι εργαζόμενοι θα συνεδριάσουν για να αποφασίσουν για τις περαιτέρω κινήσεις τους.
Από το μεσημέρι οι μεταλλωρύχοι κρατούσαν κλειστούς τους κόμβους στο Στρατώνι και στα Πλανά, επηρεάζοντας κυρίως την κίνηση των οχημάτων προς και από την Ιερισσό.
Οι μεταλλωρύχοι ανησυχούν για τις δουλειές τους, καθώς η εταιρεία χρυσού, μετά την ανάκληση αδειών τεχνικών μελετών στις Σκουριές και σε Ολυμπιάδα από το ΥΠΑΠΕΝ, έχει προειδοποιήσει ότι εκτός της προσφυγής στο ΣτΕ για την ανάκληση της απόφασης θα προχωρήσει, αρχής γενομένης από σήμερα, σε αναστολή των δραστηριοτήτων της στη Χαλκιδική, εκτελώντας μόνο βασικές εργασίες περιβαλλοντικής προστασίας και θέτοντας την πλειοψηφία του προσωπικού σε διαθεσιμότητα μέχρι και για ένα τρίμηνο, με το ενδεχόμενο, εάν οι άδειες δεν ανακτηθούν, της οριστικής τους απόλυσης.
Ελεύθεροι οι 78 συλληφθέντες της Κυριακής
Εν τω μεταξύ, ελεύθερα αφέθηκαν, νωρίς το πρωί, και τα 78 άτομα που είχαν προσαχθεί, χθες το βράδυ, στο αστυνομικό τμήμα Πολυγύρου, μετά την πορεία στον Κάκκαβο. Σε όλους τους συλληφθέντες απαγγέλθηκε η κατηγορία της διατάραξης κοινής ειρήνης.

Για το θέμα αυτό σήμερα το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, σε ανακοίνωσή του, σχετικά με τα επεισόδια που έγιναν χθες στις Σκουριές Χαλκιδικής τονίζει τα εξής:
«Χθες (23.08.2015), στο πλαίσιο κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας για τις μεταλλευτικές δραστηριότητες στην περιοχή των Σκουριών της Μεγάλης Παναγιάς Χαλκιδικής, ομάδα ατόμων προκάλεσε εκτεταμένα επεισόδια και επιτέθηκε απρόκλητα κατά των αστυνομικών δυνάμεων που είχαν διατεθεί για λήψη μέτρων τάξης.

Ειδικότερα, μεσημεριανές ώρες, ομάδα ατόμων αποκόπηκε από τον κύριο όγκο των διαδηλωτών και έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους με κουκούλες και αντιασφυξιογόνες μάσκες, επιτέθηκαν απρόκλητα και αναίτια κατά των αστυνομικών δυνάμεων, πετώντας εναντίον τους μεγάλο αριθμό βομβών μολότοφ (περισσότερες από σαράντα), ενώ με τη χρήση σφεντόνων και αυτοσχέδιων-σωλήνων, εκτόξευσαν μεγάλο αριθμό μεταλλικών αντικείμενων (μπουλόνια-παξιμάδια), πέτρες και φωτοβολίδες παντός τύπου.

Παράλληλα, για να διευκολύνουν τη διαφυγή τους και την αποφυγή σύλληψής τους από τις αστυνομικές δυνάμεις, έκλεισαν το δρόμο σχηματίζοντας οδοφράγματα με κορμούς δέντρων, κλαδιά και πέτρες και έθεσαν φωτιές σε κλαδιά και λάστιχα.

Μετά από συντονισμένες ενέργειες, οι αστυνομικές δυνάμεις κατάφεραν να ακινητοποιήσουν λίγο πριν την αποχώρησή του, λεωφορείο, στο οποίο επέβαιναν εβδομήντα οκτώ (78) άτομα (69 αλλοδαποί διαφόρων υπηκοοτήτων και 9 ημεδαποί) που συμμετείχαν στα παραπάνω επεισόδια και τους προσήγαγαν στη Διεύθυνση Αστυνομίας Χαλκιδικής.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο εσωτερικό του λεωφορείου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: 118 μεταλλικά μπουλόνια, 6 πέτρες, 4 σφεντόνες, 30 αντιασφυξιογόνος μάσκες, 23 ζεύγη πυρίμαχα γάντια, 5 κράνη, 3 κουκούλες τύπου full face, 1 σκούφος καθώς και πλήθος άλλων αντικειμένων (μαντήλια, θήκες μασκών και χειρουργικές μάσκες).

Σε βάρος των προσαχθέντων σχηματίστηκε ποινική δικογραφία, για τα κατά περίπτωση αδικήματα, της διατάραξης κοινής ειρήνης και απείθειας και οδηγήθηκαν στις αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές».
Σκουρλέτης: Λάθος να ερμηνεύουν με όρους προεκλογικούς την απόφαση
Για το θέμα των ορυχείων στις Σκουριές μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα ο υπουργός Περιβάλλοντος, Πάνος Σκουρλέτης.
«Κάνουν μεγάλο λάθος όσοι προσπαθούν να ερμηνεύσουν την απόφαση του υπουργείου σε σχέση με τις Σκουριές, με όρους προεκλογικούς. Θα έπρεπε να έχει γίνει μήνες πριν. Η El Dorado, η Ελληνικός Χρυσός, είχε τρία χρόνια μπροστά της από τότε που ξεκίνησαν οι εργασίες για να παρουσιάσει έναν σύγχρονο, ασφαλή τρόπο μεταλλουργίας. Δεν το έκανε, ήταν συμβατική της υποχρέωση, της δόθηκε σήμα ότι πρέπει να το κάνει, το αγνόησε. Επικαλείται κάτι εργαστηριακές, εν πάση περιπτώσει, έρευνες στη Φινλανδία, αλλά η σύμβαση λέει άλλα πράγματα», είπε ο κ.Σκουρλέτης.
Και πρόσθεσε: «Ή θα κινηθούμε με βάση τη νομιμότητα, η οποία εξασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον και το περιβάλλον ή τελικά θα αποδεχτούμε ότι κάποιοι στην Ελλάδα μπορούν να επενδύουν όπως θέλουν και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Και ειλικρινά, δεν αντιλαμβάνομαι και τη στάση των εργαζομένων, οι οποίοι αποδέχονται τον εκβιασμό της εταιρείας που τους έχει βάλει σε διαθεσιμότητα, όταν μπορούν να προσφύγουν στην Επιθεώρηση Εργασίας, διότι η διαθεσιμότητα είναι παράνομη, αφού δεν έχουν σταματήσει συνολικά οι εργασίες».
«Θεωρώ ότι η συνδικαλιστική ηγεσία των εργαζομένων- κι έχουν μάθει ότι η πλειοψηφία των εργαζομένων βλέπει με διαφορετικό τρόπο τα πράγματα- θα πρέπει να κινηθεί στην κατεύθυνση της υπεράσπισης των συμφερόντων τους», κατέληξε ο κ.Σκουρλέτης.

Πηγή www.ethnos.gr

Share

Πρόσφατα άρθρα

Οι τηλεοπτικές μεταδόσεις της Δευτέρας 4/12

Το σημερινό πρόγραμμα των αθλητικών μεταδόσεων έχει ως εξής:   ΕΡΤ 3 17.15 Κηφισιά-Μίλων -Ζ-…

4 Δεκεμβρίου 2023

«Δεν υπάρχει περίπτωση να ήταν περαστικός ο δράστης της κακοποίησης» λένε φιλοζωικές οργανώσεις

Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι έρευνες για τον εντοπισμό του δράστη της άγριας κακοποίησης του…

4 Δεκεμβρίου 2023

Αντώνης Σαμαράκης: Ένα συλλεκτικό νόμισμα για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του σπουδαίου λογοτέχνη – Δείτε φωτογραφίες

Μπορεί η αξία ενός σημαντικού βιβλίου να είναι ανεκτίμητη και να μην μετριέται με χρήματα,…

4 Δεκεμβρίου 2023

Ο Βόλος εορτάζει τον Πολιούχο του Άγιο Νικόλαο – Πανηγύρεις Αγίου Νικολάου

Την μνήμη του Πολιούχου του Αγίου Νικολάου, Επισκόπου Μύρων της Λυκίας, του Θαυματουργού, του προστάτου…

4 Δεκεμβρίου 2023

Ανοιχτή ακόμη η φωτιά στον Κισσό

Ανοιχτή παραμένει από χθες το απόγευμα, φωτιά που ξέσπασε σε καστανιές και κυπαρίσσια στην συνοικία…

4 Δεκεμβρίου 2023

Διακομιδή ηλικιωμένου από την Αλόννησο

Ένας ηλικιωμένος διακομίσθηκε χθες από την Αλόννησο. Ειδικότερα, με μέριμνα του Κέντρου Επιχειρήσεων του Λιμενικού…

4 Δεκεμβρίου 2023