Τοπικά

Από τον Ινδικό Ωκεανό βρέθηκε στα νερά της Αλοννήσου

ΨΑΡΙ 1

Ένας περίεργος μετανάστης έκανε την εμφάνισή του χθες στα νερά του Εθνικού Θαλασσίου Πάρκου Αλοννήσου Βορείων Σποράδων (Ε.Θ.Π.Α.Β.Σ.). Πρόκειται για έναν ακόμα λεσσεψιανό που εμφανίζεται τα τελευταία χρόνια στις ελληνικές θάλασσες. Ο μακροσκοπικός έλεγχος έδειξε ότι κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για το είδος Stephanolepis diaspros το οποίο ζει κατά κανόνα στην Ερυθρά Θάλασσα, στον Περσικό Κόλπο και στον Δυτικό Ινδικό Ωκεανό. Αρκετά συχνά μεταναστεύει μέσω της διώρυγας του Σουέζ στη Μεσόγειο. Είναι τροπικό ψάρι, απαντάται σε βάθος 20-50 m και προτιμά τις ακτές με βραχώδη υπόστρωμα όπου και τρέφεται με μικρά ασπόνδυλα που βρίσκονται κολλημένα στους βράχους. Το μήκος του φθάνει μέχρι 25 cm, θεωρείται ακίνδυνο για τον άνθρωπο και έχει χαμηλή εμπορική αξία. Ενώ έχει καταγραφεί αρκετές φορές στο νότιο Αιγαίο (Δωδεκάνησα, Κρήτη) δεν έχει εμφανιστεί ποτέ στο παρελθόν στην περιοχή του Ε.Θ.Π.Α.Β.Σ. όπως δηλώνουν και ντόπιοι ψαράδες που δραστηριοποιούνται εδώ και δεκαετίες στην περιοχή.

ΨΑΡΙ 2

Tα τελευταία χρόνια λόγω της αύξησης της τιμής της μέσης θερμοκρασίας του θαλασσινού νερού έχουν εμφανιστεί στις ελληνικές θάλασσες και άλλα μεταναστευτικά είδη (λεσσεψιανοί). Συνήθως τα μεταναστευτικά είδη  δεν μπορούν να επιβιώσουν στο νέο περιβάλλον αλλά αντιθέτως κάποια επιβιώνουν, πολλαπλασιάζονται και γίνονται κυρίαρχα, εξαφανίζοντας άλλα αυτόχθονα είδη που ζουν επί αιώνες στο ίδιο περιβάλλον Ένας από τους λεσσεψιανούς μετανάστες, ο τοξικός λαγοκέφαλος (Lagocephalus sceleratus) αποτελεί απειλή όχι μόνο για τα άλλα είδη αλλά και για τον άνθρωπο.

Η μετανάστευση των λεσσεψιανών είναι μια ακόμα εμφανής επίδραση της Κλιματικής Αλλαγής με απρόβλεπτες περαιτέρω συνέπειες για τη βιοποικιλότητα των ελληνικών θαλασσών.  Το τροπικό ψάρι θα σταλεί για περαιτέρω εργαστηριακή ανάλυση στο Τμήμα Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το