Τοπικά

Από το ψυγείο ή το στρώμα στο… χρηματοκιβώτιο “Θ”

?

Μπορεί δειλά-δειλά να επιστρέφουν κάποιες καταθέσεις στις τράπεζες, μετά το τέλος της τραπεζικής αργίας και τη σχετική ομαλοποίηση της τραπεζικής λειτουργίας, ωστόσο πολλοί κρατούν ακόμη τα χρήματά τους σπίτια τους και μάλιστα επιδιώκουν να τα ασφαλίσουν τοποθετώντας τα σε χρηματοκιβώτια. Το τελευταίο δίμηνο, σύμφωνα με εμπόρους του Βόλου, η ζήτηση χρηματοκιβωτίων έχει εκτοξευθεί, ενώ δύο εισαγωγικές εταιρείες των Αθηνών δηλώνουν πλέον πως δεν μπορούν να ικανοποιήσουν την αυξημένη ζήτηση…

Οι Βολιώτες θέλουν να εξασφαλίσουν τα χρήματα, που έχουν αποσύρει σπίτια τους με την οικονομική κρίση και την τραπεζική αναταραχή των τελευταίων ημερών και γι’ αυτό ψάχνουν τα καλύτερα χρηματοκιβώτια και τις καλύτερες κρυψώνες. Ο φόβος του Grexit και τα capital controls οδήγησαν πολλούς στην προμήθεια χρηματοκιβωτίων, που πάχτωσαν σε μέρη των σπιτιών τους, που δεν χωράει ο ανθρώπινος νους. Από αποθήκες μέχρι και σε τουαλέτες…
Η αύξηση της ζήτησης χρηματοκιβωτίων έχει φθάσει και το 200% λόγω της τραπεζικής αβεβαιότητας και της ανάγκης των καταθετών να έχουν ρευστό στη διάθεσή τους, όπως εξάλλου έχει συνηθίσει ο νεοέλληνας.
«Η ζήτηση έχει αυξηθεί κατακόρυφα από το Μάιο, όπως είχε αυξηθεί και τον περασμένο Φεβρουάριο, πάλι εξαιτίας της ανησυχίας του κόσμου για την οικονομία και τις τράπεζες. Ζητούν χρηματοκιβώτια και επαγγελματίες για τις επιχειρήσεις τους και ιδιώτες, πενήντα-πενήντα είναι η αναλογία» δηλώνει ο έμπορος χρηματοκιβωτίων και κλειδαράς κ. Ανδρέας Μητρομάρας.
Παρά το ότι οι τράπεζες επαναλειτούργησαν και η τραπεζική αγορά φαίνεται πως ομαλοποιείται σταδιακά, η ζήτηση χρηματοκιβωτίων εξακολουθεί να είναι αυξημένη, παράλληλα με την αύξηση της αντικατάστασης των κλειδαριών με πιο ασφαλείς και πιο «δύσκολες» για τους διαρρήκτες.
«Οι τιμές των χρηματοκιβωτίων κυμαίνονται από 45 μέχρι 2000 ευρώ, ανάλογα με το τι θέλει ο πελάτης. Συνήθως μια μέση τιμή ενός καλού χρηματοκιβωτίου κυμαίνεται από 250 μέχρι 600 ευρώ» σημειώνει ο κ. Μητρομάρας.

Από το στρώμα ή την κατάψυξη στο χρηματοκιβώτιο
Σύμφωνα με έρευνα, όλο και περισσότερο επιλέγεται η λύση να υπάρχουν μετρητά στο σπίτι. Υπάρχουν όμως και κίνδυνοι. Το δημοφιλέστερο σημείο του σπιτιού, που συγκέντρωσε το 27% των προτιμήσεων της έρευνας, για να κρύψει κάποιος χρήματα, είναι η κατάψυξη. Κάτι λιγότερο από το 20% προτιμά το συρτάρι, 11% βάζει τα χρήματα στο στρώμα και 10% στη γυάλα για τα μπισκότα. Άλλο ένα 9% διατηρεί σε άλλα σημεία του σπιτιού το χρήμα.
Όμως, η διατήρηση μεγάλων ποσών στο σπίτι είναι κάτι που αποθαρρύνουν οι ειδήμονες, λέγοντας πως μπορεί μελλοντικά να δημιουργήσει προβλήματα. Ο βασικός λόγος είναι ότι τα χρήματα που κρύβονται στο σπίτι, δεν έχουν την ίδια προστασία από απώλειες, όπως θα είχαν, αν βρίσκονταν σε κάποιον καταθετικό λογαριασμό. Ακόμα και τότε, όμως, θα πρέπει να υπάρχει μια καλή κρυψώνα. Οι κλέφτες γνωρίζουν ποια σημεία του σπιτιού είναι οι πιο… δημοφιλείς κρυψώνες.
Πάντως, καλό θα είναι τα χρήματα να μη μοιράζονται σε πολλές κρυψώνες, καθώς αυξάνεται ο κίνδυνος να τα ξεχάσετε ή να τα χάσετε. Επίσης, θα πρέπει οπωσδήποτε να πείτε σε έναν ακόμα άνθρωπο πού τα έχετε κρύψει, γιατί έτσι θα μειώσετε τον κίνδυνο, να τα πετάξετε κατά λάθος, ενώ παράλληλα θα διασφαλίσετε ότι δεν θα χαθούν αν ξαφνικά… αποχωρήσετε από το μάταιο τούτο κόσμο.
Βέβαια πιο ασφαλές είναι ένα χρηματοκιβώτιο, που παχτώνεται και κρυμμένο καλά δύσκολα διαρρηγνύεται. «Έχω βάλει πολλά και σε διάφορα περίεργα μέρη, όπως η αποθήκη ή η τουαλέτα… Μάλιστα σε μία περίπτωση ταλαιπωρήθηκα πολύ, για να το τοποθετήσω εκεί που ήθελε ο πελάτης. Η εγκατάσταση και η επίδειξη λειτουργίας διαρκεί μισή ώρα περίπου και υπάρχουν τριών ειδών χρηματοκιβώτια: Αυτά με κλειδί, αυτά με κλειδί και κωδικό και αυτά με κωδικό μόνο, που είναι ηλεκτρονικά και λειτουργούν με μπαταρίες» προσθέτει ο κ. Μητρομάρας.
Οι Βολιώτες που προμηθεύονται χρηματοκιβώτια προέρχονται κυρίως από τη μεσοαστική τάξη, είναι συνταξιούχοι ως επί το πλείστον, αλλά και 40άρηδες-50άρηδες, που δεν έχουν πολλά χρήματα, αλλά αυτά που έχουν, θέλουν να τα εξασφαλίσουν.
Εκτός από τους ιδιώτες, αυξημένο ενδιαφέρον επιδεικνύουν για την αγορά χρηματοκιβωτίων και επιχειρήσεις, όπως πρατήρια καυσίμων, σούπερ μάρκετ κ.άλ.
«Δύο κεντρικές αντιπροσωπείες στην Αθήνα μας ενημέρωσαν ότι υπάρχει έλλειψη, καθώς λόγω του ελέγχου κεφαλαίων δεν μπορούν να εκτελωνίσουν χρηματοκιβώτια, αφού όλα είναι εισαγωγής» καταλήγει ο κ. Μητρομάρας.
Ο καταναλωτής πρέπει πάντως να γνωρίζει, πως πριν προχωρήσει σε αγορά χρηματοκιβωτίου, οφείλει:
-Να καθορίσει ποια τιμαλφή και χρήματα θα τοποθετήσει σε αυτό.
-Πόσα θα ξοδέψει για την αγορά του χρηματοκιβωτίου. Θα πάρει ένα ακριβό ή ένα φθηνό;
-Να έχει καθορίσει το σημείο του σπιτιού όπου θα το παχτώσει, ώστε να είναι καλά κρυμμένο.
-Να μη φυλάσσει στον ίδιο χώρο το κλειδί ή τον κωδικό του χρηματοκιβωτίου.
-Να αλλάζει συχνά τον κωδικό του.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το