Τοπικά

Από το Λονδίνο στο Πήλιο πρώην αστυνομικός για τον καθαρισμό καλντεριμιών

Το 2001 ήρθε με τη σύζυγό του Kathryn για διακοπές στο Πήλιο και ενθουσιάστηκαν. Έμειναν στον Πλατανιά και μαγεύτηκαν με τον τόπο. Εξερεύνησαν τα χωριά, τα παλιά μονοπάτια, τις ακτές και λάτρεψαν το φυσικό τοπίο.
«Φαινόταν σαν να είχαμε φτάσει σε ένα πιο αργό, ζεστό και φιλικότερο μέρος. Ήταν λίγο μετά την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου όπου όλος ο κόσμος ήταν σοκαρισμένος» δήλωσε ο κ. Christopher Wicks που μαζί με άλλους εθελοντές ίδρυσαν τον σύλλογο «Οι Φίλοι των Καλντεριμιών Νοτίου Πηλίου».

Ήταν αστυνομικός στο Λονδίνο και η σύζυγός του ιατρική γραμματέας και τον Σεπτέμβριο του 2001 ήρθε η στιγμή που άλλαξε τη ζωή τους. «Είχαμε μια ιδέα. Ήξερα ότι μπορούσα να αποχωρήσω από την αστυνομία μετά από 30 χρόνια υπηρεσίας. Και είπαμε να έρθουμε στο Πήλιο και να δούμε αν θα μπορούσαμε να ζήσουμε εδώ».
Μέχρι το τέλος των διακοπών τους, βρήκαν ένα όμορφο κομμάτι γης ανάμεσα στον Πλατανιά και το Προμύρι. Είχε ελαιόδεντρα, αλώνι και ένα παλιό πέτρινο καλύβι αλλά πρωτίστως έναν άλλο τρόπο ζωής. Ένα τμήμα της γης ήταν καλντερίμι, σκιασμένο με πλατάνια από ένα ρεύμα.
Στάθηκαν τυχεροί, αγόρασαν τη γη και από το 2002 έως το 2005 επισκέφθηκαν πολλές φορές το Πήλιο για να φτιάξουν το σπίτι τους και να ανακαινίσουν το παλιό καλύβι. Μάλιστα ανακάλυψαν από τους γείτονες ότι το καλντερίμι ήταν μέρος του παλιού μονοπατιού από το Προμύρι ώς τον Πλατανιά. Κατά τη διάρκεια των διακοπών τους άνοιξαν ένα στενό μονοπάτι για τρία χιλιόμετρα μέχρι τον Πλατανιά. Αργότερα μίλησαν για αυτό με τον φίλο τους Γ. Χόντα που οργάνωσε τον καθαρισμό του μονοπατιού και τη σηματοδότησή του. «Το άνοιξε αλλά έπρεπε να το φροντίσουμε» πρόσθεσε ο κ. Wicks.

Συνειδητοποίησαν ότι υπήρχε ένα τεράστιο δίκτυο χαμένων μονοπατιών και καλντεριμιών σε όλο το Πήλιο. «Για εμάς ήταν ένας θαυμάσιος χαμένος θησαυρός που θα μπορούσε να πει μια ιστορία για τον πολιτισμό της περιοχής». Από τη στιγμή που βρέθηκαν στο Πήλιο έκαναν γρήγορα νέους φίλους, συζήτησαν μαζί τις ιδέες τους για τον καθαρισμό των καλντεριμιών και άρχισαν να δρουν. Επικέντρωσαν τη δράση τους στη Σηπιάδα, το Λαύκο και το Προμύρι αλλά σύντομα κατάλαβαν ότι έπρεπε να οργανωθούν για να ασκήσουν θετική επιρροή. Έτσι, μια μικρή ομάδα 30 ανθρώπων, Ελλήνων και ξένων, συναντήθηκε το 2007 στον Λαύκο και δημιούργησαν τους «Φίλους των Καλντεριμιών».
Το όνομα του κ. Wicks συνδέθηκε με την ομάδα και θεωρήθηκε ξένη. Έτσι έπρεπε να δείξουν στον κόσμο ότι τα μισά μέλη ήταν Έλληνες. Ο κ. Wicks ήταν μέλος του Δ.Σ. για οχτώ χρόνια και παραμένει ενεργό μέλος, έχοντας αφήσει χώρο σε νέους να αναπτύξουν την ομάδα. Στον σύλλογο έχουν συμμετάσχει περισσότεροι από 350 άνθρωποι κατά καιρούς ενώ είναι συνδεδεμένος με άλλες ομάδες και ιδιαίτερα με τον ΕΟΣ Βόλου. Φυσικά, τα μέλη της ομάδας ανοίγουν παλιές διαδρομές και κάνουν πεζοπορία και περιπάτους σε αυτές.

«Πιστεύω με πάθος ότι ο εθελοντισμός είναι πολύ σημαντικός στο Πήλιο αλλά και παντού. Δεν μπορείς να περιμένεις από τον Δήμο να κάνει τα πάντα. Χρειάζεται στενή συνεργασία μεταξύ του Δήμου και των εθελοντών. Μαζί μπορούμε να επιτύχουμε πολλά. Οι άνθρωποι έχουν πολυάσχολες ζωές, αλλά η συνεργασία τους καθιστά τις κοινότητες πιο ισχυρές, ασφαλέστερες και πιο ευτυχισμένες» πρόσθεσε.
Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι συχνά αποθαρρύνθηκε να προσφέρει καθώς έχασε το κίνητρό του. «Οι άνθρωποι χάνουν το κίνητρο όταν οι προσπάθειές τους δεν εκτιμώνται, όταν αισθάνονται απομονωμένοι και όταν ο Δήμος αποτύχει να τους δώσει την κατάλληλη υποστήριξη» δήλωσε σημειώνοντας πως ελπίζει σε συνεργασία με τη Νεολαία Προμυρίου για τη φροντίδα των μονοπατιών τον χειμώνα.
Ο κ. Wicks συναντήθηκε και με τον νέο δήμαρχο Ν. Πηλίου και του μετέφερε το όραμά του για την περιοχή. «Ο Δήμος πρέπει να απασχολήσει έναν ενθουσιώδη εργαζόμενο που θα ελέγξει όλα τα μονοπάτια ακολουθώντας ένα πρόγραμμα συντήρησης. Θα ελέγξει το μεγάλο δίκτυο μονοπατιών που έχουμε ανοίξει και θα τα συντηρεί. Θα γνωρίσει τις εθελοντικές οργανώσεις και μαζί θα δημιουργήσουμε ένα θαυμάσιο δίκτυο πεζοπορίας. Όταν αυτό επιτευχθεί, μπορούμε να προωθήσουμε το Νότιο Πήλιο ως προορισμό πεζοπορίας πρώτης κατηγορίας. Αυτό μπορεί να φέρει τουρισμό όλο τον χρόνο στο Πήλιο και θα αποφέρει τεράστια οφέλη σε όλη την περιοχή και τις τοπικές επιχειρήσεις. Εγώ και πολλοί άλλοι είναι έτοιμοι να βοηθήσουν».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το