Τοπικά

Από την Ολλανδία στη Σκιάθο με ρυμουλκό «Θ»

amerikanos

Το όνειρό του από μικρός ήταν να ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο και κυρίως να κάνει τον γύρο της Ευρώπης δια θαλάσσης. Και πλέον αυτό το όνειρο γίνεται πραγματικότητα για τον 63χρονο Αμερικανό Στιβ Τομας (Steve Thomas), ο οποίος ξεκίνησε πριν από ενάμιση χρόνο από λιμάνι της Ολλανδίας με ένα ρυμουλκό και εδώ και λίγες ημέρες έχει «δέσει» στη Σκιάθο, πριν αναχωρήσει για την Κωνσταντινούπολη. Ο ίδιος περιγράφει στη «Θ» την ιστορία του με τη βοήθεια του προέδρου της Επιτροπής Τουριστικής Προβολής του Δήμου Σκιάθου κ. Παν. Διολέτα, τονίζοντας πως « αισθάνεται ικανοποιημένος που το ταξίδι του φτάνει στο τέλος» ενώ δεν κρύβει τον ενθουσιασμό του στη σκέψη να αποτολμήσει και το γύρο του κόσμου αν βρει παρέα.

Ονομάζεται Στιβ Τομας (Steve Thomas), είναι 63 ετών, πολιτικός μηχανικός στο επάγγελμα και κατάγεται από την πόλη Ολυμπία της Ουάσιγκτον. Εδώ και λίγες ημέρες κατέπλευσε στη Σκιάθο με το ρυμουλκό του, που φέρει το όνομα Berxel.  Το αγόρασε Στην Ολλανδία με κόστος 125.000 ευρώ, έχει κατασκευαστεί το 1956, διαθέτει μηχανή με 500 ίππους, χωρά 25 τόνους καύσιμο και καταναλώνει τρία λίτρα ανά μίλι.

Όλα αυτά για να πραγματοποιήσει το παιδικό του όνειρο, που ήταν να κάνει το γύρο της Ευρώπης δια θαλάσσης.  Πλέον το κάνει πραγματικότητα εδώ και ενάμιση χρόνο, καθώς με το ρυμουλκό του και μόνος πάνω σε αυτό, ξεκίνησε από την Ολλανδία, με τελευταίο προορισμό το λιμάνι της Κωνσταντινούπολης στην Τουρκία.

Η παρουσία του στη Σκιάθο  τις τελευταίες ημέρες κίνησε την περιέργεια των ντόπιων, οι οποίοι έμαθαν την ιστορία του και τον καλοδέχτηκαν στο νησί τους. Ζητήσαμε από τον πρόεδρο της Επιτροπής Τουριστικής Προβολής του Δήμου Σκιάθου κ. Παν. Διολέτα να μας φέρει σε επαφή μαζί του και εκείνος δέχτηκε με προθυμία να μεταφέρει τις ερωτήσεις μας και να περιγράψει του λόγους αυτού του ταξιδιού του. Βοηθός στην προσπάθειά μας και ο εκπρόσωπος του γραφείου Τύπου του Δήμου Σκιάθου κ. Νίκ. Τασιόπουλος.

Όπως αναφέρει ο Στιβ Τομας «έχει δέσει σε όλα τα λιμάνια της Ευρώπης σε αυτή τη διαδρομή αλλά και στην Αλγερία και μέχρι στιγμής βρίσκεται στη θάλασσα ενάμιση χρόνο, έχοντας διανύσει περισσότερα από 5.500 μίλια. Το ρυμουλκό αν και διαθέτει όλα τα απαιτούμενα συστήματα πλοήγησης, δεν έχει αυτόματο πιλότο με συνέπεια να βρίσκεται συνέχεια κατά το ταξίδι του ο ίδιος στη γέφυρα».

Εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να κάνει αυτό το ταξίδι και μάλιστα μόνος του, επισήμανε  ότι «από μικρός δεν είχε ταξιδέψει πολύ και του άρεσε να διαβάζει συνέχεια για την Ευρώπη. Αν και τώρα δεν έχω πια οικογένεια (δεν ρωτήσαμε περισσότερες λεπτομέρειες για να μην τον φέρουμε σε δύσκολη θέση), είχα αποταμιεύσει κάποια χρήματα για να κάνω το όνειρό μ ου πραγματικότητα, που δεν ήταν άλλο από το να κάνω το γύρο της Ευρώπης και να γνωρίσω κυρίως όλα τα λιμάνια και τις χώρες της Μεσογείου. Δεν είχα μεγάλη εμπειρία από τη θάλασσα, καθώς δεν ήμουν ποτέ επαγγελματίας ναυτικός, αποφάσισα να αγοράσω ένα ρυμουλκό, καθώς θεωρούνται τα πιο αξιόπιστα και προσφέρουν μεγάλη ασφάλεια. Το ρυμουλκό το βρήκα και το αγόρασα μέσω του ίντερνετ. Αντιμετώπισα αρκετές δυσκολίες ,αφού κάποιες νύχτες βρήκα αρκετά άσχημο καιρό μιας και τα νερά του Ατλαντικού είναι ιδιαίτερα άγρια. Στη Μεσόγειο ήταν πολύ πιο εύκολα τα πράγματα» προσθέτει χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος μας εκμυστηρεύτηκε ότι αρχικά είχε σκεφτεί να ταξιδέψει και σε λιμάνια- χώρες της Β. Αφρικής, αλλά λόγω των πολιτικών εξελίξεων σε πολλές από αυτές, προτίμησε να μην το κάνει, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι είναι Αμερικανός πολίτης θα θεώρησε ότι δεν θα ήταν ευπρόσδεκτος σε χώρες όπως η Αίγυπτος και η Συρία.

Περιγράφοντας την εμπειρία του από τον ενάμιση χρόνο του ταξιδιού του, δηλώνει απόλυτα ικανοποιημένος. «Στον ενάμιση χρόνο που βρίσκομαι στη θάλασσα, το ταξίδι μου φτάνει πλέον στο τέλος του. Αισθάνομαι πολύ χαρούμενος, που κατάφερα να πραγματοποιήσω το όνειρό μου, αφού έμαθα πολλά περισσότερα πράγματα για την Ευρώπη. Η Ελλάδα είναι πανέμορφη, είμαι ενθουσιασμένος από τις ομορφιές της Σκιάθου και μου έχει κάνει τρομερή εντύπωση η φιλοξενία και η ζεστασιά που μου δείχνουν οι κάτοικοί της» αναφέρει.

Τελειώνοντας το μεγάλο ταξίδι του έχει σκεφτεί να πουλήσει το ρυμουλκό,  εκτός  και «αν», όπως τόνισε, «βρει ακόμα δύο άτομα που θα έχουν το ίδιο πάθος αλλά και τον χρόνο για να πραγματοποιήσει ακόμα ένα όνειρο, που δεν είναι άλλο από τον γύρο του κόσμου. Μόνος μου δεν μπορώ να κάνω ένα τέτοιο ταξίδι, αφού έχω υπολογίσει ότι θα χρειαστεί 4 έως 5 χρόνια για να ολοκληρωθεί» συμπλήρωσε.

Να αναφερθεί ότι τον Στιβ Τομας δέχτηκε στο γραφείο του στο Δημαρχείο Σκιάθου ο Δήμαρχος κ. Δημ. Πρεβεζάνος, ο οποίος δήλωσε εντυπωσιασμένος για το εγχείρημα του Αμερικανού πολιτικού μηχανικού. Μάλιστα, συζήτησαν για πολύ ώρα και στο τέλος της συνάντησης ο κ. Πρεβεζάνος του χάρισε τη «Φόνισσα» του Παπαδιαμάντη, γραμμένη στην αγγλική γλώσσα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το