Ελλάδα

Από την κυβέρνηση του Αφγανιστάν… πρόσφυγας στο καμπ του Ελληνικού

assets_LARGE_t_420_54670185_type13145

Είναι ένας από τους χιλιάδες Αφγανούς πρόσφυγες που έχουν καταφύγει στην Ελλάδα για να αποφύγουν την εμπόλεμη κατάσταση που επικρατεί στη χώρα τους.

Ομως ο 29χρονος Αμπντούλ Σαλέχι διαφέρει από τους συμπατριώτες του, καθώς προέρχεται από εύπορη οικογένεια, ενώ όταν ζούσε στην πατρίδα του ήταν στο πλευρό του σημερινού πρωθυπουργού δρος Αμπντουλάχ και ήταν γνωστός σε όλα τα κυβερνητικά στελέχη του Αφγανιστάν. Αναγκάστηκε όμως να φύγει από τη χώρα του αφού οι ταλιμπάν τον επικήρυξαν, όπως υποστηρίζει, όταν αποκαλύφθηκε ότι εργαζόταν για βρετανική εταιρεία.

Το πλήρες όνομα του 29χρονου Αφγανού είναι Αμπντουλματίν Σαλέχι Παντζίρι. Το τελευταίο προσωνύμιο (Παντζίρι) δηλώνει ότι κατάγεται από την επαρχία Παντζίρ. Ο Αμπντούλ μένει με τη γυναίκα του και τα τέσσερα παιδιά του στο Ελληνικό. Καθημερινά όμως επισκέπτεται την πλατεία Βικτωρίας, που αποτελεί χώρο συγκέντρωσης Αφγανών, προκειμένου να αναζητήσει δρόμους διαφυγής από την Ελλάδα.

«Στην πατρίδα μου ήμουν πολύ γνωστός. Εργαζόμουν ως υπεύθυνος της προεκλογικής καμπάνιας του νυν εκτελεστικού προέδρου του Αφγανιστάν, του δρος Αμπντουλάχ. Βοήθησα σημαντικά στην εκλογή του κυρίως στην περιοχή μου στην επαρχία Παντζίρ», σημειώνει στα αγγλικά.

Οταν τον ρωτάμε γιατί έφυγε από τη χώρα αφού είχε τόσο ισχυρούς δεσμούς με την πολιτική ηγεσία του Αφγανιστάν, τα μάτια του συννεφιάζουν. «Στο Αφγανιστάν εργαζόμουν για μία βρετανική εταιρεία, την GardaWord. Ημουν ο συνδετικός κρίκος μεταξύ της εταιρείας και της αφγανικής κυβέρνησης, αλλά η επαγγελματική μου ιδιότητα δεν ήταν γνωστή, δούλευα ως μυστικός εκπρόσωπος της GardaWord», λέει με οργή ο Αμπντούλ.

«Οι ταλιμπάν έμαθαν ότι είχα αυτή την επαγγελματική σχέση με τη βρετανική εταιρεία και με επικήρυξαν. Δημοσίευσαν έγγραφο στο οποίο μου ζητούσαν να σταματήσω τη συνεργασία μου με τη βρετανική εταιρεία, με χαρακτήριζαν ‘σκυλάκι της Αμερικής’ και με απείλησαν ότι θα με σκοτώσουν», αναφέρει ο Αμπντούλ. Η οικογένειά του είχε ανοιχτούς λογαριασμούς με τους ταλιμπάν στην περιοχή. Οι αντάρτες είχαν σκοτώσει τον πατέρα του το 1997, ο οποίος είχε ισχυρούς δεσμούς με τον Μασούτ, τον εθνικό ήρωα του Αφγανιστάν όπως μας λέει, ο οποίος επίσης δολοφονήθηκε αργότερα από τους ταλιμπάν. «Ο Μασούτ και ο δρ Αμπντουλάχ γνώριζαν τον πατέρα μου και τον εκτιμούσαν. Ετσι βρέθηκα κοντά στον σημερινό πρωθυπουργό της χώρας», λέει χαρακτηριστικά.

H GardaWord είναι από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο, που δραστηριοποιείται στον τομέα των υπηρεσιών προστασίας. Στην ιστοσελίδα της αναγράφει ότι είναι «η μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία παροχής υπηρεσιών ασφαλείας στον κόσμο. Οι υπηρεσίες της περιλαμβάνουν «στατική ασφάλεια, συμβουλευτικές υπηρεσίες, ανάλυση κινδύνου και υποβολή εκθέσεων, διαχείριση κρίσεων και την επιχειρησιακή συνέχεια, καθώς και κατάρτιση για απαγωγή και ανταπόκριση του εκβιασμού».

Επιχειρούν εδώ και 10 χρόνια
Μάλιστα στην ενότητα που αφορά τις υπηρεσίες άμυνας αναφέρει ότι στο Αφγανιστάν υποστηρίζει τη διεθνή αμυντική κοινότητα δημιουργώντας «στρατιωτικές βάσεις που χρησιμοποιούνται για την υποστήριξη τακτικών επιχειρήσεων… Εχοντας εργαστεί σε πολλές από τις αγορές μας για πάνω από δέκα χρόνια, είμαστε σε θέση να συνδέσουμε τους πελάτες με τις αρμόδιες τοπικές κρατικές υπηρεσίες», αναφέρει το προφίλ της εταιρείας.

Ο Αμπντούλ ήταν ο ενδιάμεσος μεταξύ της GardaWord και της τοπικής κυβέρνησης. «Οταν επισκέπτονταν το Αφγανιστάν ξένοι ηγέτες όπως ο Τ. Κέρι, ο Νταβούτογλου κ.ά., η εταιρεία αναλάμβανε τη φύλαξή τους από τους ταλιμπάν», αναφέρει χαρακτηριστικά. Ομως ο τρόπος με τον οποίο έφυγε από τη χώρα του, δεν δικαιολογεί την επαγγελματική και κοινωνική θέση που είχε. «Οταν με προειδοποίησαν οι ταλιμπάν, πήγα στον δρ Αμπντουλάχ για να ζητήσω προστασία. Ο Αμπντουλάχ είναι καλός άνθρωπος, αλλά η κυβέρνηση συνεργάζεται με τους ταλιμπάν.

Η κυβέρνηση στο Αφγανιστάν είναι πλέον μία μαφία. Καταλαβαίνεις τι είναι μαφία ε; Στην κυβέρνηση συμμετέχουν δύο κόμματα και έχουν αναπτύξει επαφές με τους τοπικούς αρχηγούς των ταλιμπάν. Φοβήθηκα για τα παιδιά μου και έφυγα», λέει ο Αμπντούλ και συμπληρώνει: «Η κυβέρνηση στο Αφγανιστάν δεν ενδιαφέρεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Είναι μαφία. Εάν μου ζητήσουν να επιστρέψω στην Τουρκία και από εκεί στο Αφγανιστάν, θα τρελαθώ. Κινδυνεύει η ζωή μου, θα σκοτώσουν εμένα και την οικογένειά μου εάν επιστρέψω».

Ο ίδιος περιγράφει την κατάσταση στο Ελληνικό: «Είναι χάλια η κατάσταση στον καταυλισμό. Είναι σαν φυλακή για μένα. Σκέψου ότι μένουμε 1.500 άτομα στο κτίριο που βρίσκεται στην είσοδο (κτίριο αφίξεων). Τελειώνουν τα χρήματά μου και σκέφτομαι τι θα απογίνουν τα παιδιά μου».

Ενα τηλεφώνημα διέκοψε τη συνομιλία μας. Ενας φίλος του από την Καμπούλ τον είχε καλέσει στο κινητό και μίλησαν για περίπου 5 λεπτά στη γλώσσα τους. Μετά ο 29χρονος Αφγανός μάς ανακοίνωσε ότι ένας φίλος του του γνωστοποίησε πως σκοτώθηκαν 15 άτομα στην Καμπούλ από βόμβες ταλιμπάν.

Καθημερινό φαινόμενο

Δίπλα στον νυν πρωθυπουργό του Αφγανιστάν δρα Αμπντουλάχ.
Δίπλα στον νυν πρωθυπουργό του Αφγανιστάν δρα Αμπντουλάχ.

Οι περισσότεροι εργάζονταν ως ασφάλεια στον πρωθυπουργό Aμπντουλάχ. Μας περιέγραψε τις δολοφονίες ως ένα συνηθισμένο καθημερινό συμβάν. «Συμβαίνει κάθε μέρα στην Καμπούλ. Να σας δείξω τους φίλους που έχω χάσει όλα αυτά τα χρόνια», λέει και μας δείχνει φωτογραφίες από νεαρούς Αφγανούς στο Facebook που δεν είναι τώρα στη ζωή. Αμέσως μετά αναπαράγει ένα βίντεο από έκρηξη στην Καμπούλ, όπου οι αστυνομικοί τρέχουν πανικόβλητοι. «Αυτή είναι η καθημερινότητα στο Αφγανιστάν», λέει με σταθερή φωνή. «Από τη μία οι τρομοκράτες και από την άλλη ο καταυλισμός στο Ελληνικό. Αυτό που συμβαίνει σε μας εδώ είναι αργός θάνατος», υπογραμμίζει και εύχεται να ανοίξουν τα σύνορα.Σκοπός του ταξιδιού του δεν είναι η Γερμανία όπως είναι για τους περισσότερους Αφγανούς. «Θέλω να πάω στην Ελβετία όπου ζουν τα παιδιά των μεγαλύτερων αδερφών μου. Είμαστε 8 αδέρφια, τέσσερις γυναίκες και τέσσερις άντρες. Τα παιδιά των μεγαλύτερων αδερφών μου ζουν ήδη στην Ελβετία και στη Σουηδία. Εκεί θέλω να πάω», λέει με αγωνία ο Αμπντούλ.

Τις τελευταίες ημέρες είχε ένα δίλημμα εάν πρέπει να κάνει αίτηση για άσυλο ή να περιμένει να ανοίξουν τα σύνορα. «Η γυναίκα μου δεν θέλει να κάνουμε αίτηση για άσυλο στην Ελλάδα. Δεν θέλει να μείνουμε εδώ. Αλλά από την άλλη πλευρά, εάν μας στείλουν πίσω, θα μας σκοτώσουν.

Προσπαθώ να κάνω αίτηση για άσυλο μέσω skype αλλά χωρίς καμία επιτυχία αφού δεν μπορώ να συνδεθώ», σημειώνει με παράπονο. Βλέπει τα παιδιά του και παίζει μαζί τους για λίγο. «Θα προσπαθήσω να πάρω άσυλο στην Ελλάδα. Εσείς οι Ελληνες είστε το κάτι άλλο. Είστε καλοί άνθρωποι. Αλλά έχετε και σεις τα προβλήματά σας. Μακάρι να καταφέρω να ταξιδέψω στην Ελβετία. Μακάρι», λέει και χάνεται στις παρέες των συμπατριωτών του στην Πλατεία Βικτωρίας.

Δίπλα σε Αφγανούς κυβερνητικούς παράγοντες.
Δίπλα σε Αφγανούς κυβερνητικούς παράγοντες.

Λίγο πιο κάτω τα παιδιά των Αφγανών προσφύγων παίζουν με εθελοντές κλόουν που έχουν βρεθεί στην πλατεία για να τα διασκεδάσουν.

 

Πλήρωσε τους διακινητές 50.000 $

Ο Αμπντουλματίν Σαλέχι πούλησε το σπίτι για περίπου 50.000 δολάρια και με αυτά τα χρήματα πλήρωσε τους διακινητές για να κάνει δύο μήνες ταξίδι από το Αφγανιστάν στη Χίο και από εκεί στο Ελληνικό.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το