Τοπικά

«Από την απελευθέρωση στα Δεκεμβριανά» – Εκδήλωση του ΣΙΜΕΑ στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Ο Σύλλογος Ιστορίας και Μνήμης Εθνικής Αντίστασης (ΣΙΜΕΑ), σε συνεργασία με το Τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (ΙΑΚΑ) και την Εταιρεία Σύγχρονης Ιστορίας, συνδιοργανώνουν παρουσίαση του τόμου των Πρακτικών του Συνεδρίου με θέμα: «Από την απελευθέρωση στα Δεκεμβριανά: Μια τομή στη νεότερη πολιτική ιστορία της Ελλάδας».
Σκοπός του Συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο τον Νοέμβριο του 2014, ήταν η ανάλυση των γεγονότων που διαδραματίστηκαν από την ημέρα της απελευθέρωσης της χώρας μέχρι τα Δεκεμβριανά.
Μέσα από τις 60 εισηγήσεις του βιβλίου τίθενται κρίσιμα ιστορικά ερωτήματα: Ποιοι παράγοντες υπονόμευσαν την ομαλή πολιτική διαδικασία που ξεκίνησε μετά την απελευθέρωση; Τι είναι τα Δεκεμβριανά; Πώς συνδέονται με τους γεωπολιτικούς σχεδιασμούς που συντελέστηκαν στην Ανατολική Μεσόγειο;

Όπως είναι γνωστό, το 1944 ήταν μια καθοριστική χρονιά στη σύγχρονη ελληνική ιστορία. Η περίοδος που εξετάζεται είναι χρονικά περιορισμένη, αλλά πυκνή σε γεγονότα, επειδή η αποκατάσταση της κανονικότητας και των κρατικών δομών είχε υπονομευθεί εκ των προτέρων από πολιτικούς σχεδιασμούς που επιζητούσαν την αποκατάσταση του προπολεμικού πολιτικού συστήματος. Δύο μόλις μήνες μετά την απελευθέρωση από τους Γερμανούς, στην Αθήνα συγκρουόταν η Εαμική Αντίσταση «με την παράταξη της Αστικής Εθνικοφροσύνης, των δωσιλογικών κατοχικών δυνάμεων, αλλά και με τους Βρετανούς». Οι μήνες που ακολούθησαν μετά την απελευθέρωση προσδιόρισαν το είδος του κράτους που διαδέχτηκε τις κατοχικές κυβερνήσεις, με τις γνωστές συνέπειες.
Το βιβλίο θα παρουσιάσουν: Ο Προκόπης Παπαστράτης, ομότιμος καθηγητής Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, η Λη Σαράφη, διδάκτωρ Ιστορίας του Sussex University (και οι δύο είναι επιμελητές της έκδοσης) και ο Αντώνης Αντωνίου, διδάκτωρ Ιστορίας, διδάσκων στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Την εκδήλωση θα συντονίσει η Βασιλική Λάζου, διδάκτωρ Ιστορίας, διδάσκουσα στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 13 Μαρτίου, στις 6.30 μ.μ., στο αμφιθέατρο Κορδάτου (παραλιακό συγκρότημα Παπαστράτου).

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το