Τοπικά

Από σήμερα το τριήμερο συνέδριο του Επιμελητηρίου – Χρηματοδοτικό έλλειμμα 157 εκατ. ετησίως στη Μαγνησία

Η ανάπτυξη με νέα αρχιτεκτονική στις χρηματοοικονομικές δομές της Περιφέρειας Θεσσαλίας και τη Μαγνησία είναι ένα κεντρικό ζήτημα που θα αναπτυχθεί σήμερα στο συνέδριο του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, που ξεκινά τις εργασίες του στο ξενοδοχείο VALIS, από τον Αλέξανδρο Παπαρσένο οικονομολόγο γενικό διευθυντή του Ταμείου Υγείας Προσωπικού της Εθνικής Τράπεζας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Περιφέρεια Θεσσαλίας (και η Μαγνησία) έχει τεράστιο χρηματοδοτικό κενό το οποίο εκτιμάται ότι προσεγγίζει ετησίως τα €570 εκατ. (και τα €157 εκατ.). Συνεπώς οι υφιστάμενοι χρηματοπιστωτικοί θεσμοί και τα παρεχόμενα χρηματοοικονομικά μέσα στη Θεσσαλία δεν επαρκούν να καλύψουν το χρηματοδοτικό κενό ούτε ενός έτους.

Η προσδοκώμενη οικονομική μεγέθυνση και κατ’ επέκταση η προσδοκώμενη σημαντική μείωση της ανεργίας απαιτούν επαρκή, ποσοτική και ποιοτική χρηματοδότηση.
Απαραίτητη είναι η παρέμβαση της Πολιτείας με σκοπό τη δημιουργία, σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, κατάλληλων χρηματοδοτικών προγραμμάτων και δομών, νέων χρηματοδοτικών αναπτυξιακών εργαλείων και μέσων χρηματοοικονομικής τεχνικής τοπικής και περιφερειακής εμβέλειας.
Η ελληνική εμπειρία 65 ετών έχει καταδείξει ότι η επαρκής χρηματοδότηση αποτελεί βασική προϋπόθεση για την οικονομική μεγέθυνση. Η διεθνής εμπειρία καταδεικνύει ότι απαιτούνται κεφάλαια πάσης μορφής ως συμπληρωματικά και υποκατάστατα του τραπεζικού δανεισμού για να δημιουργηθούν συνθήκες οικονομικής ανόρθωσης και ότι η εγχώρια χρηματοδότηση, όταν διαχέεται σε νεοφυείς, νέες και υφιστάμενες επιχειρήσεις, μικρές, μεσαίες και μεγάλες, μπορεί να ανατρέψει
θεαματικά την εικόνα της οικονομίας.

Ο ίδιος θα αναλύσει τα χρηματοδοτικά εργαλεία που μπορεί να αξιοποιήσει η Περιφέρεια και θα τονίσει πώς θα μπορούσε να διοχετευθεί σε επιχειρήσεις της Περιφέρειας Θεσσαλίας και ένα ποσό από τα €425 εκατ. του ΕΠΑΝΕΚ (Επιχειρησιακό πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητας και Καινοτομίας) που καλύπτει 5 περιφέρειες, μία εκ των οποίων είναι η Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το