Τοπικά

Από “χίλια μύρια κύματα” η αναστήλωση του Κάστρου Σκοπέλου

Από «χίλια κύματα» και μετά από μεγάλες καθυστερήσεις εγκρίθηκε από τον Δήμο Σκοπέλου η μελέτη για την αποκατάσταση και στήριξη της περιφερειακής οδού στη θέση «Κάστρο-Μύλος» και το έργο θα δοθεί με απευθείας ανάθεση. Οι καθιζήσεις στο συγκεκριμένο τμήμα του δρόμου είχαν σημειωθεί τον Ιανουάριο και επτά μήνες μετά θα δοθεί το έργο σε ανάδοχο με απευθείας ανάθεση, με σκοπό να ολοκληρωθεί πριν έρθει ο χειμώνας.


Στις 12 Ιανουαρίου 2019, μετά από έντονη χιονόπτωση και βροχόπτωση που ακολούθησε σημειώθηκαν κατολισθητικά φαινόμενα στο βόρειο παραθαλάσσιο τμήμα του Κάστρου και καθιζήσεις στον δρόμο που καταλήγει η περιφερειακή οδός, στην περιοχή του «Μύλου» και στην πλατεία κάτω από το «Κάστρο». Στις 18 του ίδιου μήνα είχε κηρυχθεί με απόφαση του Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η δημοτική ενότητα Σκοπέλου.

Στη συνέχεια ανατέθηκε και εκπονήθηκε μελέτη για την αποκατάσταση και σταθεροποίηση της κατολίσθησης στο Κάστρο.
Σημειώνεται ότι με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών ο Δήμος χρηματοδοτήθηκε με 300.000 ευρώ για την «πρόληψη και αντιμετώπιση ζημιών και καταστροφών από θεομηνίες».
Ωστόσο, κατά την εκτέλεση του έργου για τη στήριξη της δημοτικής οδού στη θέση «Μύλος» και στην πλατεία κάτω από το «Κάστρο» διαπιστώθηκε ότι οι καθιζήσεις στον δρόμο είχαν επεκταθεί και συνέβαλαν στην αποσταθεροποίηση της περιοχής.

Επειδή το συγκεκριμένο τμήμα χρησιμοποιείται και ως χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων και φορτηγών, επιβαλλόταν η κατασκευή έργων για να σταθεροποιηθεί ο χώρος.
Τον Μάιο του 2019 εκπονήθηκε μελέτη από συμβούλους παροχής τεχνικών υπηρεσιών που ελέγχθηκε και θεωρήθηκε από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Βόλου.
Στις 12 Ιουνίου με αποφάσεις του το δημοτικό συμβούλιο Σκοπέλου αναμόρφωσε τον προϋπολογισμό για το 2019 και τροποποιήθηκε το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου για την εγγραφή του έργου αποκατάσταση και στήριξη της περιφερειακής οδού στη θέση Κάστρο-Μύλος, προϋπολογισμού 117.180 ευρώ. Λίγες μέρες μετά, στις 4 Ιουλίου, εγκρίθηκε η δαπάνη και διατέθηκε πίστωση για το παραπάνω ποσό σε βάρος του προϋπολογισμού του Δήμου.
Στις 2 Αυγούστου, σε έκτακτη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής αποφασίστηκε να ακολουθηθεί η απευθείας ανάθεση για τη σύμβαση του έργου, με τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης και χωρίς προηγούμενη δημοσίευση.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση της Επιτροπής που δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια «απομένει πολύ μικρό χρονικό διάστημα μέχρι την έναρξη της επόμενης χειμερινής περιόδου και καθίσταται αναγκαίο να διασφαλιστεί η αποκατάστασή τους διότι υπάρχει κίνδυνος σε επανάληψη των έντονων καιρικών φαινομένων να μην είναι δυνατή η επαναφορά στην πρότερη κατάσταση και να απαιτείται μεγαλύτερη παρέμβαση στα σημεία που υπέστησαν ζημίες, μέχρι και το βαθμό να παρατηρήσουμε νέα κατολισθητικά φαινόμενα στην περιοχή».
Επίσης αναφέρεται ότι η ανοιχτή διαδικασία για την επιλογή του αναδόχου απαιτεί χρονικό διάστημα πάνω από έξι μήνες, με αποτέλεσμα να υπολογίζεται η υπογραφή της σύμβασης μετά το πέρας του χειμώνα. Ακόμη, επιδεινώνεται συνεχώς η κατάσταση του συγκεκριμένου δρόμου.
Ακολούθως, ο Δήμος Σκοπέλου κάλεσε τρεις εργολήπτες (από Βόλο, Σκόπελο και Αλόννησο) να καταθέσουν τις προσφορές τους έως 9 Αυγούστου, στις 12 το μεσημέρι.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το