Τοπικά

Από πορτοφόλια και κατοικίδια μέχρι …παιδιά ξεχνούν σε τρένα και λεωφορεία

Τι μπορεί να ξεχάσει ένας επιβάτης μέσου μεταφοράς; Από πορτοφόλι μέχρι και το ίδιο του το παιδί. Μικρά ή μεγάλα αντικείμενα, αξίας ή όχι, ξεχνιούνται πολλές φορές από τους επιβάτες των τρένων, των αστικών και των υπεραστικών λεωφορείων. Σακίδια με ρολόγια αξίας, υπολογιστές, δικαστικά έγγραφα, είναι μερικά από όσα έχουν βρεθεί κατά καιρούς στα μέσα μαζικής μεταφοράς της περιοχής μας.

Για τα αντικείμενα που βρέθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και πρόσφατα στα τρένα μίλησε στη «Θ» ο σταθμάρχης Βόλου Γιώργος Αποστολέρης. Στα 39 χρόνια υπηρεσίας του, όπως ανέφερε, έχει συναντήσει τρεις περιπτώσεις γονιών που κατέβηκαν από το τρένο χωρίς το παιδί τους.
«Θυμάμαι μία μητέρα που ερχόταν από την Αθήνα και κατέβηκε στη Λάρισα. Το τρένο ξεκίνησε και τότε η μητέρα συνειδητοποίησε τι είχε συμβεί. Παρέλαβε το παιδί της- που ήταν μωρό- τελικά στον σταθμό της Ραψάνης, 90 χιλιόμετρα από τον Βόλο.
«Έχω εκπλαγεί όχι μόνο με αυτά που μπορεί να ξεχάσουν αλλά και με την αδιαφορία των ανθρώπων» σημείωσε ο κ. Αποστολέρης, καθώς του προκαλεί έκπληξη πώς οι ιδιοκτήτες των απολεσθέντων μεγάλης αξίας, πολλές φορές δεν μπαίνουν καν στον κόπο να τηλεφωνήσουν και να ψάξουν για αυτά που ξέχασαν.
Κατά καιρούς, στα τρένα έχουν βρεθεί πολλές βαλίτσες, ενώ χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της εύρεσης αποσκευών που περιείχαν ναρκωτικά ή σεξουαλικά βοηθήματα. Μάλιστα μία φορά στο τρένο βρέθηκαν τρεις βαλίτσες με ρολόγια χειρός. «Ο ιδιοκτήτης τους δεν τα ζήτησε ποτέ» σημείωσε ο σταθμάρχης. Τα περισσότερα από αυτά που ξεχνούν οι επιβάτες είναι πράγματα μικρής αξίας. Ζακέτες, καπέλα και ομπρέλες βρίσκονται συχνά στα τρένα από τους υπεύθυνους των αμαξοστοιχιών ή από τις καθαρίστριες. Μάλιστα πολλές φορές τα απολεσθέντα παραδίδουν στους υπεύθυνους άλλοι επιβάτες που τα εντόπισαν. Εντύπωση προκαλεί η περίπτωση επιβάτη που ξέχασε στο τρένο πίνακες ζωγραφικής, ένας νεαρός που άφησε στο τρένο τρία ζευγάρια παπουτσιών που μόλις είχε αγοράσει, ενώ κατά καιρούς έχουν βρεθεί συσκευασίες με πούρα, σεσουάρ μαλλιών, ισιωτικές, καλλυντικά, αλλά και πολλά κινητά τηλέφωνα μικρής ή μεγάλης αξίας. Όσο για τους ξεχασιάρηδες επιβάτες… είναι όλων των ηλικιών. Πρόσφατα ο κ. Αποστολέρης βρήκε στο τρένο τρεις μαγνητικές τομογραφίες ασθενούς από την Καρδίτσα. Έφτασε στον Βόλο και όταν βρέθηκαν οι εξετάσεις, οι υπεύθυνοι του σταθμού τηλεφώνησαν στο νούμερο που αναγραφόταν πάνω στον φάκελο της εξέτασης. «Δεν απαντούσαν και απάντησε μία κοπέλα μετά από τέσσερις ημέρες. Μου έδωσε ένα τηλέφωνο για να επικοινωνήσω με τον πατέρα της ασθενούς. Έβαλε τα κλάματα».

Όπως σημείωσε ο σταθμάρχης, ο κάθε άνθρωπος που ταξιδεύει έχει ανασφάλεια, έκδηλη είτε υποσυνείδητη. «Μπορεί να τους κάνει να ξεχνούν το άγχος ή η πλήρης αδιαφορία. Μόνο το 10-15% παίρνουν τηλέφωνο και ψάχνουν αν έχασαν κάτι αξίας. Οι περισσότεροι τηλεφωνούν μετά από δύο τρεις ημέρες και εμείς ψάχνουμε να βρούμε με ποιο τρένο ταξίδεψε, τον προϊστάμενο της αμαξοστοιχίας…» πρόσθεσε.
Όλα αυτά τα χρόνια θυμάται ότι έχουν βρεθεί και αρκετά πορτοφόλια, άλλοτε με χρήματα και άλλοτε όχι, ψώνια από σούπερ μάρκετ, πολλές ταυτότητες, ενώ σε ξεχασμένες αποσκευές έχουν βρεθεί και κοσμήματα μικρής αξίας.
Οι υπεύθυνοι των τρένων πρέπει να ανοίξουν τις αποσκευές για να βρουν στοιχεία για τον ιδιοκτήτη.
«Παλαιότερα, σε κάθε δρομολόγιο το προσωπικό ή η καθαρίστρια μάς έφερνε δύο πράγματα που ξεχάστηκαν» πρόσθεσε, ενώ ανέφερε πως πριν χρόνια ένας επιβάτης ξέχασε στο τρένο… τον σκύλο του.
«Παλιά όλα τα απολεσθέντα στέλνονταν όλα μαζί στην Αθήνα και εκεί, για όσα δεν τα αναζητούσαν οι ιδιοκτήτες τους, γινόταν δημοπρασία μία φορά τον χρόνο και τα έπαιρνε ένας για να τα εκποιήσει. Τώρα ή ψάχνουμε και βρίσκουμε τους ιδιοκτήτες ή τα κρατάμε στο γραφείο του σταθμάρχη» εξήγησε. Μάλιστα, ανέφερε ότι πλέον, από την κρίση και έπειτα, οι επιβάτες είναι πιο προσεκτικοί.
«Όταν είχαμε περισσότερα χρήματα ξεχνούσαμε και περισσότερα» ανέφερε.
Αυτό όμως που προκαλεί μεγάλη εντύπωση είναι πληθώρα από πατερίτσες που έχουν εντοπιστεί τα προηγούμενα χρόνια σε αμαξοστοιχίες. Πρόκειται για επιτήδειους που έρχονταν στην περιοχή μας με το τρένο και στον γυρισμό ξεχνούσαν τις πατερίτσες. Ένα καινούργιο ποδήλατο το παράτησαν μπροστά στον σταθμό του Βόλου και το παρέδωσε ο φύλακας, ενώ πριν δύο χρόνια μια γυναίκα είχε μία αποσκευή, από τον Βόλο για την Αθήνα. Στη Λάρισα άλλαξε τρένο, ανέβηκε σε αυτό και άφησε τη βαλίτσα στην αποβάθρα. Όταν έφτασε στη Θήβα αντιλήφθηκε ότι δεν είχε τη βαλίτσα της. Πήρε τηλέφωνο στον σταθμό του Βόλου μήπως την ξέχασε μέσα στο τρένο.

Διάφορα αντικείμενα έχουν βρεθεί όμως και στα λεωφορεία του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Μαγνησίας. Σε αυτή την περίπτωση, οι επιβάτες δεν μπορούν να ξεχάσουν τη βαλίτσα τους, αφού τους την παραδίδει ο οδηγός, ο οποίος κατεβάζει όλες τις αποσκευές. Ωστόσο, έχουν ξεχάσει πολλές φορές ρούχα, τσάντες και υπολογιστές, καθώς επίσης και πορτοφόλια που περιείχαν μικρά χρηματικά ποσά ή κάρτες. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος Δημήτρης Κολυνδρίνης τα αντικείμενα που βρίσκονται, όπως ρούχα, συγκεντρώνονται σε ένα γραφείο και μετά από καιρό, αν δεν ζητηθούν, το Υπεραστικό ΚΤΕΛ τα παραδίδει σε ιδρύματα της πόλης.
Περίπτωση όπου γυναίκα επιβάτιδα κατέβηκε από το λεωφορείο χωρίς το παιδί της, θυμάται και ο πρόεδρος του Αστικού ΚΤΕΛ Βόλου Νίκος Ευαγγελινός. Στο συγκεκριμένο περιστατικό, η μητέρα νόμιζε ότι το παιδί της την ακολουθεί, κατέβηκε από το λεωφορείο, αλλά το παιδί της βρισκόταν ακόμη μέσα. Τα περισσότερα αντικείμενα που έχουν βρεθεί στα αστικά λεωφορεία της πόλης είναι μικρής αξίας όπως ομπρέλες, τσάντες, μπουφάν. Ωστόσο, έχουν βρεθεί μουσικά όργανα, αλλά και αντικείμενα μεγάλης αξίας όπως μια καινούργια φωτογραφική μηχανή και πορτοφόλι που περιείχε 3.500 ευρώ. Κατά καιρούς βρίσκονται ταυτότητες και το Αστικό ΚΤΕΛ επικοινωνεί με την Αστυνομία για να ειδοποιηθεί ο επιβάτης που την έχασε. Τα περισσότερα αντικείμενα, που βρίσκονται από τους επιβάτες και από τον οδηγό, παραδίδονται σύντομα σε όσους τα ξέχασαν. Αυτά που δεν έχουν αναζητηθεί συγκεντρώνονται στο γραφείο απολεσθέντων.

*εικόνα αρχείου

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το