Πολιτισμός

Από Παγασητικό ώς Αμβρακικό – Το 11ήμερο οδοιπορικό του Στέφανου Σταμέλλου σε βιβλίο

Την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου και ώρα 7.00 μ.μ., στην αίθουσα της Λαϊκής Βιβλιοθήκης Δαμιανού Κυριαζή παρουσιάζεται το εξαιρετικά ενδιαφέρον ιστορικό και οδοιπορικό πόνημα του Στέφανου Σταμέλλου «Από τον Παγασητικό έως τον Αμβρακικό», από τις εκδόσεις Σ. Ζαχαρόπουλος.

Tο βιβλίο αναφέρεται στα πρώτα σύνορα της Ελλάδας και στο οδοιπορικό που πραγματοποίησε με τα πόδια ο συγγραφέας, τον Ιούνιο του 2017.
Σε γενικές γραμμές το βιβλίο περιέχει:
Τον Χάρτη της Κεντρικής Ελλάδας (Θεσσαλία – Ήπειρος), στον οποίο αποτυπώνεται με ακρίβεια η διαδρομή που πραγματοποίησε ο Στέφανος Σταμέλλος για να γραφεί το ενδιαφέρον βιβλίο.
Έχοντας στον νου του τα Πρακτικά συνεδρίασης της ευρωπαϊκής Οροθετικής Γραμμής για την πρώτη Οροθεσία του Ελληνικού Κράτους ο Στέφανος Σταμέλλος πήρε την απόφαση να βαδίσει ολομόναχος με στόχο την ανίχνευση αυτής της συνοριακής γραμμής.
Ακολουθώντας λοιπόν την τεθλασμένη γραμμή των πρώτων συνόρων του 1832 έζησε ένα συναρπαστικό ενδεκαήμερο ξεκινώντας από τα μέρη μας – τη Σούρπη – και φτάνοντας ύστερα από 11 μέρες στα αρτινά λιβάδια του Βάλτου.
Πέρασε βουνά, δάση, στενά, δυσπλασίες κι αδιέξοδα που τον ανάγκασαν πολλές φορές να γυρίσει πίσω…
Δύσκολο να παρακολουθήσει κανείς ένα τέτοιο πολυήμερο «οδοιπορικό» στα κακοτράχαλα μέρη της κεντρικής Ελλάδας.
Ο συγγραφέας είδε και παρατήρησε τις μπίλιες των συνόρων, τις κούλιες, τις καζάρμες, τα φυλάκια και όλους τους σταθμούς των μεθοριακών ελέγχων.
Ξεφυλλίζοντας τον χάρτη των διαδρομών, αποτύπωσε όλους τους δρόμους του εθνικού δικτύου, τους χωματόδρομους, τα γραφικά περάσματα και τις στάσεις που έκανε, αλλά και τα απροσπέλαστα τείχη των βουνών…

Βαδίζουμε λοιπόν με το βιβλίο από τη Σούρπη προς την Όθρη κι από το Νεοχώρι ίσαμε τη λίμνη της Ξυνιάδας, διασχίζουμε το καμπίσιο τμήμα της και παίρνουμε την ωραία ανηφόρα για τη Μοσχοκαρυά και όλα εκείνα τα υπέροχα χωριά της ορεινής Φθιώτιδας, τον Ασβέστη, την παλιά Γιαννιτσού και το Ροβολιάρι.
Ύστερα φτάνουμε στην περίφημη Βρύση Ζαχαράκη. Από κει, ο συγγραφέας ακολουθώντας όσο αυτό είναι δυνατό, διασχίζει την κορυφογραμμή της Βουλγάρας, προσεγγίζει τη λίμνη Πλαστήρα κι ανηφορίζει για Καρβασαρά και Πετρίλια. Συνεχίζοντας, πάντα κατά το δυνατό πλάτος και μήκος των πρώτων συνόρων θα περάσει τη γραμμή των δυσπρόσιτων Ευρυτανικών βουνών για να περάσει από τη γέφυρα του Αυλακιού στον Μεσόπυργο της Άρτας κι από κει τραβερσάροντας τις αρτινές παρυφές του Βάλτου να καταλήξει στο Κομπότι και τέλος στο όμορφο παρακόλπιο ψαροχώρι του Μενιδιού.
Η περιπέτειά του παίρνει τέλος. Τα πρώτα ελληνοτουρκικά σύνορα πια δεν θα είναι άγνωστα και αδιάβατα. Θα τα έχει εξαντλητικά χτενίσει η μοναχική πορεία του Στέφανου Σταμέλλου…
Για το βιβλίο θα μιλήσουν η προϊσταμένη των Γενικών Αρχείων του Κράτους Αννίτα Πρασσά και ο περιηγητής Κυριάκος Παπαγεωργίου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το