Πολιτισμός

Από το Μουσείο Μπενάκη στη Σκιάθο η έκθεση φωτογραφίας για τις «ελληνικές θάλασσες»

ΣΚΙΑΘΟΣ_Έκθεση ΜΠΕΝΑΚΗ 1

Τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας “Ελληνικές θάλασσες – Φωτογραφικές προσεγγίσεις των μεταπολεμικών χρόνων”, πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 5 Ιουνίου, στη Σκιάθο. Η έκθεση διοργανώνεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο ‘Η Σκιάθος’ σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη.

Η έκθεση μεταφέρθηκε στη Σκιάθο, μετά από αίτημα του Πολιτιστικού Συλλόγου ‘Η Σκιάθος΄, προς το Μουσείου Μπενάκη, για το διάστημα 6 Ιουνίου με 18 Σεπτεμβρίου, στο Μουσείο της Ιεράς Μονής Ευαγγελισμού της Θεοτόκου της Σκιάθου, καθημερινά 9:30-20:00.

Την έκθεση παρουσίασε, εκ μέρους του Μουσείου Μπενάκη, η κ. Αλίκη Τσίργιαλου, υπεύθυνη του Φωτογραφικού Αρχείου του Μουσείου Μπενάκη, η οποία ανέφερε εκτός των άλλων πως “η έκθεση όπως αυτή παρουσιάστηκε στο Μουσείο Μπενάκη (κτήριο οδού Πειραιώς Οκτώβριος 2013-Ιανουάριος 2014), ήταν χωρισμένη σε πέντε χρονολογικές ενότητες, που μελετούν τον τρόπο με τον οποίο οι έλληνες φωτογράφοι και οι ξένοι συνάδελφοί τους που επισκέφθηκαν ή έζησαν μεγάλα διαστήματα στη χώρα, προσέγγισαν και ερμήνευσαν τις ελληνικές θάλασσες από τον 19ο αιώνα έως σήμερα. Μετά από αίτημα του Πολιτιστικού Συλλόγου ‘Η Σκιάθος΄, προς το Μουσείου Μπενάκη, παρουσιαζεται σήμερα, η μία ενότητα, εκ των πέντε, που αφορά στη μεταπολεμική περίοδο, δεκαετίες 50-60, καιίσως είναι η πιο ‘δυνατή’ από όλες τις ενότητες. Κριτήριο αξιολόγησης κάθε επιλεγμένου θέματος υπήρξε αφενός το καθαρά φωτογραφικό του ενδιαφέρον σε σχέση με την εξέλιξη του μέσου και τη διαδοχή των καλλιτεχνικών ρευμάτων στην πορεία της φωτογραφίας, αφετέρου η αντιπροσωπευτική του θέση μέσα στο ιστορικό, ιδεολογικό και αισθητικό πνεύμα της εποχής του. Αν και η θεματογραφία των εικόνων δεν καθόρισε από μόνη της την επιλογή τους, εντούτοις μέσα από το πλούσιο οπτικό θησαυρό που συγκεντρώθηκε ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει τη σχέση των ανθρώπων με τη θάλασσα, τον τρόπο ζωής στις παραθαλάσσιες και νησιωτικές περιοχές, την ανάπτυξη της ναυσιπλοΐας καθώς και τον περίπλου των ελληνικών νησιών από τους πρώτους περιηγητές έως τον μαζικό τουρισμό.”

ΣΚΙΑΘΟΣ_Έκθεση ΜΠΕΝΑΚΗ 3

Από την πλευρά τους οι διοργανωτές τόνισαν ότι «αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για τον Πολιτιστικό Σύλλογο ‘Η Σκιάθος’, η συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη, τον παλαιότερο και έναν από τους σημαντικότερους Μουσειακούς Οργανισμούς της Ελλάδας που λειτουργεί ως Ίδρυμα Ιδιωτικού Δικαίου.
Μια τιμητική συνεργασία, μέσα από την οποία μας δόθηκε η δυνατότητα να παρουσιάσουμε για δεύτερη συνεχή χρονιά, μια πολύ σημαντική έκθεση στη Σκιάθο, δημιουργώντας έτσι ένα σημείο πολιτιστικού ενδιαφέροντος για το φετινό καλοκαίρι στο νησί μας».

ΣΚΙΑΘΟΣ_Έκθεση ΜΠΕΝΑΚΗ 2

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το