Τοπικά

Από καλαζάρ “χτυπήθηκαν” σκυλιά στη Μαγνησία – Επείγον έγγραφο της Διεύθυνσης Υγείας

ΑΔΕΣΠΟΤΑ

Καλαζάρ εντοπίστηκε σε σκύλους της Μαγνησίας. Προσβλήθηκαν από τσίμπημα σκνίπας και η Διεύθυνση Υγείας του Νομού Μαγνησίας ζητά από τους δήμους να λάβουν μέτρα για τα αδέσποτα σκυλιά. Οι δήμοι πρέπει να περισυλλέξουν τα αδέσποτα και να τα εξετάσουν για τη νόσο, πριν γίνουν φορείς του παρασίτου. Άμεσα πρέπει να οργανωθεί τμήμα περίθαλψης για όσα αδέσποτα σκυλιά υπάρχουν καταγγελίες πολιτών για αλλαγή συμπεριφοράς ή εμφάνιση συμπτωμάτων. Τα σκυλιά πρέπει να φορούν περιλαίμιο εμποτισμένο με εντομοαπωθητικό, σύμφωνα με οδηγίες του κτηνιάτρου.
Πώς μεταδίδεται;
Ο βιολογικός κύκλος του παρασίτου απαιτεί την παρουσία ενός ενδιάμεσου ξενιστή. Ο ξενιστής αυτός είναι η θηλυκή σκνίπα του γένους Phlebotomus sp. Για να μεταδοθεί η  Leishmania σε έναν υγιή σκύλο, πρέπει να τον τσιμπήσει μια μολυσμένη σκνίπα που έχει προηγουμένως τσιμπήσει άλλο σκύλο φορέα. Στη σκνίπα το παράσιτο βρίσκεται με την «προμαστιγωτή» μορφή όπου πολλαπλασιάζεται στο έντερό της και στη συνέχεια μεταναστεύει στο φάρυγγα και τα στοματικά μόρια του εντόμου. Με το τσίμπημα “ενοφθαλμίζεται” το παράσιτο στο δέρμα του σκύλου και πολλαπλασιάζεται στα κύτταρα του οργανισμού (μακροφάγα δέρματος, βλεννογόνων, σπλάχνων). Στο σκύλο το παράσιτο εντοπίζεται με την «αμαστιγωτή» μορφή.
Τι συμπτώματα έχει;
Τα συμπτώματα στο σκύλο μπορεί να είναι πολλά και συχνά μη ειδικά της νόσου. Συχνότερη και πιο εντυπωσιακή εκδήλωση της λεϊσμανίασης είναι οι επίμονες και ποικίλες δερματολογικές αλλοιώσεις. Μπορεί επίσης να εκδηλωθεί με γενικευμένη μυϊκή  αδυναμία, κατάπτωση, απώλεια βάρους παρά τη διατήρηση της όρεξης, οφθαλμολογικές αλλοιώσεις κ.α. Συχνά σε πολύ βαριά περιστατικά εκδηλώνονται συμπτώματα νεφρικής ανεπάρκειας ενώ αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα  τα ζώα καταλήγουν.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το