Τοπικά

Από ΧΑΠ πάσχει 1 στους 3 Βολιώτες που υποβλήθηκαν σε σπιρομέτρηση

xap

Από Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) πάσχει ένας στους δέκα πολίτες της Θεσσαλίας που υποβλήθηκαν σε εθελοντική σπιρομέτρηση, ενώ ένας στους τρεις που κατέφυγαν με συμπτώματα της ασθένειας στο Νοσοκομείο Βόλου και επίσης υποβλήθηκαν σε σπιρομέτρηση, πιστοποιήθηκε ότι πάσχει από την ασθένεια. Η ζωή ενός ασθενή με ΧΑΠ μπορεί να παραταθεί μέχρι και ένα χρόνο αν υπάρξει επεμβατικός μηχανικός αερισμός, αν φορέσει δηλαδή μία απλή μάσκα. Τα στοιχεία προκύπτουν από τρεις έρευνες που διενεργήθηκαν από την Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας και παρουσιάζονται στο 23ο Πανελλήνιο Πνευμονολογικό Συνέδριο, το οποίο πραγματοποιείται από χθες στην Αθήνα και θα διαρκέσει μέχρι το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου.
“Η κατάρρευση των δομών υγείας και μάλιστα της πρωτοβάθμιας στα χρόνια της κρίσης έχει υποβαθμίσει κατά πολύ την παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες. Είμαστε υποχρεωμένοι να παρέμβουμε ως γιατροί και να βοηθήσουμε τους πολίτες, έστω και με αυτές τις δυνατότητες που έχουμε” επισήμανε μιλώντας στην e-thessalia.gr ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Π.Ν.Λ. Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης. Τόνισε ότι πλέον ο γιατρός, περισσότερο από ποτέ, πρέπει να βρίσκεται κοντά στους πολίτες και να βοηθήσει όσο μπορεί, καθώς οι περισσότεροι είναι ανασφάλιστοι και καταφεύγουν σε Κέντρο Υγείας ή Νοσοκομείο μόνο όταν αντιμετωπίζουν σημαντικό πρόβλημα υγείας. Από τα πιο σημαντικά εργαλεία της Πνευμονολογικής Κλινικής είναι οι σπιρομετρήσεις. Από αυτές που διενεργήθηκαν φέτος σε άτομα άνω των 40 ετών, τα οποία προσήλθαν οικειοθελώς είτε σε Κέντρα Υγείας είτε στην κινητή μονάδα της κλινικής, πιστοποιήθηκε ότι ένας στους 10 πάσχει από Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια.
Πέρυσι, γιατροί της Πνευμονολογικής κλινικής επισκέπτονταν το Νοσοκομείο Βόλου για κάποιες ημέρες μέσα στην εβδομάδα και έκαναν σπιρομέτρηση σε ασθενείς με συμπτώματα της ασθένειας που προσέρχονταν στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών. Όπως είναι γνωστό, το Νοσοκομείο Βόλου δεν διαθέτει Πνευμονολογική κλινική ή πνευμονολόγο. “Αναφέρομαι σε ανθρώπους που προσέρχονται στο Νοσοκομείο με παρόξυνση της ασθένειας -δύσπνοια,πυρετό, βήχα -και επειδή δεν υπάρχει πνευμονολόγος να διαγνώσει την ασθένεια, τους δίνεται αντιβίωση, πηγαίνουν στο σπίτι τους, συνεχίζουν να καπνίζουν και φυσικά κάποια στιγμή πεθαίνουν” εξηγεί ο κ. Γουργουλιάνης. Στους συγκεκριμένους ασθενείς, δόθηκε η δυνατότητα σπιρομέτρησης και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ένας στους τρεις ήδη είχε Χ.Α.Π. Μάλιστα για τη συγκεκριμένη έρευνα η Πνευμονολογική κλινική πήρε το πρώτο βραβείο για την καλύτερη εργασία ΧΑΠ στην Ελλάδα.
Όπως σημείωσε ο κ. Γουργουλιάνης στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας προσέρχονται ασθενείς με χρόνια ΧΑΠ. “Εμείς με ασθενείς στο τελευταίο στάδιο ΧΑΠ το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να τους βοηθήσουμε με μηχανήματα τελικού σταδίου, δηλαδή με επεμβατικό μηχανικό αερισμό (μάσκες). Για τους ασφαλισμένους, ο μηχανισμός αυτός παρέχεται από το Ταμείο. Στους ανασφάλιστους, παρέχουμε ως Νοσοκομείο έστω και παλιές μάσκες για να τους βοηθήσουμε, καθώς έχει αποδειχθεί ότι ακόμη και αυτό μπορεί να τους παρατείνει τη ζωή από λίγους μήνες μέχρι και ένα χρόνο”.

Σε ένα σύστημα υγείας που καταρρέει ένα πανεπιστημιακό νοσοκομείο και μια πανεπιστημιακή κλινική πρέπει να βρουν τρόπο συνεργασίας με νοσοκομεία και πρωτοβάθμια κέντρα υγείας για να βοηθήσουμε όσο μπορούμε, τόνισε ο κ. Γουργουλιάνης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το