Τοπικά

Από άνοιξη… χειμώνας στη Μαγνησία με βροχοπτώσεις, χιόνια και χαμηλές θερμοκρασίες

Η πτώση της θερμοκρασίας είναι από χθες το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού και το πρώτο χιόνι «έπεσε» νωρίς το πρωί στα Χάνια και την Όθρυ.
Τοπικές βροχές, ενδυνάμωση βόρειων ρευμάτων χαμηλές θερμοκρασίες, χιόνι σε ορεινές αλλά και ημιορεινές περιοχές είναι οι προβλέψεις που θέτουν σε επιφυλακή τον κρατικό μηχανισμό.
Τα φαινόμενα θα ενταθούν σήμερα στη Μαγνησία με τοπικές βροχές και χιόνια στα ορεινά, χωρίς να αποκλείεται και σε χαμηλότερα υψόμετρα, κάτω των 400 μέτρων. Θα υπάρξει μία πρόσκαιρη μικρή βελτίωση την Παρασκευή βράδυ έως και το Σάββατο πρωί, όμως το Σάββατο και την Κυριακή είναι δυο μέρες που θα επικρατήσουν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και βορειοανατολικοί άνεμοι έντασης 7-8 μποφόρ.
Ειδικότερα, η θερμοκρασία θα κυμανθεί στον Βόλο κάτω ακόμη και από το 0 με τη μέγιστη τιμή να μην ξεπερνά τους 5 βαθμούς Κελσίου, ενώ χαμηλότερη θα είναι στις υπόλοιπες περιοχές του νομού.
Μέχρι στις 20-25 Ιανουαρίου κατά διαστήματα, οι συνθήκες που θα επικρατήσουν θα είναι καθαρά χειμερινές, ενώ χειμωνιάτικο θα είναι το σκηνικό του καιρού και στο ξεκίνημα της επόμενης εβδομάδας.

Σε επιφυλακή
Οι υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας και Σποράδων να είναι σε επιφυλακή με το προσωπικό και τα μηχανήματα έργων, σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη κ. Κολυνδρίνη.
Οι δήμοι και οι υπηρεσίες κλήθηκαν να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα με το απαραίτητο τεχνικό προσωπικό και τα μηχανήματά τους.
Επίσης σε περιπτώσεις ανάγκης οι πολίτες να επικοινωνούν με το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων στα τηλέφωνα 6947608862, 6944185068 και στα 24213-52464, 24213-52459.

Παρακαλούνται μεταξύ άλλων οι πολίτες:
– Να βεβαιωθούν ότι οι υδρορροές και τα φρεάτια έξω από το σπίτι τους δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
– Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν τραυματισμούς ή ζημιές.
– Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων αλλά και προληπτικά.
-Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους αλλά και προληπτικά.
-Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων αλλά και προληπτικά (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
– Να προφυλαχτούν αμέσως σε περίπτωση χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
– Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τον άνεμο ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
– Να στερεώσουν τις διαφημιστικές πινακίδες που τυχόν έχουν αναρτήσει.
– Να ασφαλίσουν τις πόρτες και τα παράθυρα.
– Να αποφύγουν δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές.
– Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (γλάστρες, σπασμένα τζάμια κ.λπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
– Προσέξτε τις μετακινήσεις σας σε περιοχές όπου προβλέπονται χιονοπτώσεις.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το